To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

vrangsinn - 02-04-2016, 00:00

dmi napisał/a:
Pięknie:)

ps. ogarnij w końcu zaciski na inny kolor aniżeli lamerski czerwony :) Mam nadzieje, że przy swapie hamulców nie popełnisz tego błędu.

tez mam czerwony ale za lamerski go nie uważam...ot to po prostu "klasyczny" wzór dla zacisków...a to że ostatnio dominują inne kolory nie znaczy że czerwień jest zła...imo na zaciskach brembo czerwień wymiata... 8)

dmi - 02-04-2016, 01:26

vrangsinn napisał/a:
imo na zaciskach brembo czerwień wymiata... 8)

No ja rozumiem, o ile te zaciski są DUŻE, ale patrząc na zdjęcia Hugo to giną.....

kabar - 02-04-2016, 17:15

vrangsinn napisał/a:
.imo na zaciskach brembo czerwień wymiata... 8)

Potwierdzam.
Brembo fabrycznie są czerwone i do twarzy im w tym kolorze ;)

Po prostu są "zaciski" i "ZACISKI" hehe...

Hugo - 02-04-2016, 18:43

Koloru zacisków już nie zmienię, bo zaciski z Legnum już dawno polakierowane piecowo na oczojebny czerwony i czekają na montaż. Na szczęście są większe od jednotłoczkowych po II lifcie, a do tego tarcze, zarówno przednie jak i tylne są o ok. 2 cm większe na średnicy, więc będzie to dużo lepiej wyglądało.

P.S. Na tył wlecą nowe sprężyny Eibacha -30 mm, do kompletu z przednimi, bo na standardowych tył czasami sterczał jak koza i mnie to wkurzało :wink:

LukasiusPomorze - 02-04-2016, 19:03

Moje gratulacje,

Mam nadzieję że kiedyś odwiedzisz trójmiasto to pokaże dzieciakom jak wyglądają porządne samochody :)

Powodzenia

tresorex - 04-04-2016, 14:52

Trochę za ciemne się wydają te reflektory... w rzeczywistości też tak wyglądają czy zdjęcia coś przekłamują? :)
mkm - 18-04-2016, 21:23

Hugo, nieaktualne - znalazł się :D
Hugo - 18-04-2016, 22:28

Dzięki, będę grzeczny :mrgreen:

Chociaż wcale mi nie do śmiechu, bo jest awaria, ale zacznę od rzeczy pozytywnych.
Wziąłem się dzisiaj za przekładkę zwrotnic przednich i hamulców z Legnum, ale najpierw chciałem wymienić uchwyt rolki alternatora, uchwyt silnika, rurkę bagnetu poziomu oleju oraz widelce amortyzatorów wypiaskowane i polakierowane piecowo na czerwono, a jak :wink: oraz paski osprzętu na Bando:

Wszystko wymieniłem, poszło gładko, więc naciągnąłem wężyki na dolne zwoje przednich sprężyn, bo często zdarzało się, że lewa sprężyna rytmicznie postukiwała kręcąc kierownicą w miejscu, mam nadzieję, że teraz będzie spokój, bo od zakupu Gala doprowadzało mnie to do szału:

Raz dwa wziąłem i podmieniłem prawą kompletną półoś, która wróciła z regeneracji z Torunia, bo wibracje podczas przyśpieszania też już mi coraz bardziej dokuczały. Jak na razie wibracji nie czuję, ale trzeba trochę pojeździć.

No i gdy chciałem się wziąć za zwrotnice i hamulce przypomniałem sobie, że przecież od pewnego czasu silnik na wolnych obrotach (szczególnie gdy jest jeszcze nie w pełni rozgrzany) wydaje dziwne dźwięki jakby spod osłon paska rozrządu. Jak spojrzałem w okienko kontrolne napinacza to zamarłem...

Trzpień napinacza całkowicie schowany, a dźwignia rolki, którą podtrzymuje trzpień napinacza aż wyklepała dołek w obudowie napinacza :shock:

To oznacza chyba tylko jedno, napinacz umarł?

Jakim cudem pasek nie przeskoczył, dodam, że na moje oko mogło się to stać wiele miesięcy temu?

Mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzyma, oddam łapę alternatora, pod którą jest napinacz oraz łapę pompy wspomagania do piaskowania i lakierowania piecowego na czerwono :mrgreen: (bo i tak trzeba je odkręcić do wymiany paska rozrządu), wleci nowy oryginalny napinacz i nowy pasek. Rolki i pompa wody zostają, bo mają ok. 15 000 km przebiegu.

Poszukuję napinacza AISIN i paska rozrządu (nie Contitecha, bo te są wszędzie) np. SUN lub Mitsuboshi. SUN-a można kupić na alle..., ale w komplecie z rolkami, a ja chcę sam pasek. Jeśli wiecie gdzie mogę kupić te klamoty i w dobrej cenie to dajcie znać.

robertdg - 18-04-2016, 22:40

Hugo napisał/a:
Trzpień napinacza całkowicie schowany, a dźwignia rolki, którą podtrzymuje trzpień napinacza aż wyklepała dołek w obudowie napinacza :shock;

To oznacza chyba tylko jedno, napinacz umarł?
Albo źle wyregulowany naciąg rozrządu, procedura mówi o napieciu napinacza momentem 3Nm po czym dokreceniu rolki momentem 48Nm i zwróceniu uwagi czy przy dokreceniu rolka nie obróciła sie zgodnie z kierunkiem dokrecania śruby, niby pierdoły, ale trzeba tego pilnować.
W GMP 1 tłoka na zimnym silniku po conajmniej 5 minutach powinien napinacz uzyskac odstep rzędu 3,8 do 4,5mm.
Ten wymiar jest istotny, bo wraz ze wzrostem temperatury silnika zmienia sie naciag paska, a napinacz jest od tego aby kompensowac te roznice w cyklach pracy dla temperatury silnika.

Procedura naciagu paska jest karkołomna o ile chce sie uzyskac wlasciwy wymiar, dodatkowo bardzo błednym i czesto powtarzanym wzorcem jest to, że jezeli wyciaglo sie igle blokujaca hydrauliczny napinacz to po wymaganym interwale powinno dac sie ja wsadzic ponownie. Nota w manualu nawet podkresla ten przypadek.

Hugo - 18-04-2016, 22:51

Czyli napinacz może być dobry?
robertdg, podrzucisz mi tutaj skany z manuala istotne dla poprawnego ustawienia rozrządu w tym silniku od A-Z? Sam tego nie ogarnę, ale z kumplem będziemy walczyć pod koniec tygodnia.
robertdg napisał/a:
wraz ze wzrostem temperatury silnika zmienia sie naciag paska, a napinacz jest od tego aby kompensowac te roznice w cyklach pracy dla temperatury silnika.
To idealnie pasuje do dziwnych dźwięków od rozrządu na niedogrzanym silniku, które znikały po dłuższej jeździe.
robertdg napisał/a:
W GMP 1 tłoka
Jak rozrząd jest na znakach to 1 tłok jest w GMP?
robertdg - 19-04-2016, 07:40

Prędzej sam sobie to wydrukujesz niż ja to zrobie we wrzutach

Manual http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447

Plik 11.pdf strona 62-65

Krzyzak - 19-04-2016, 08:35

Zależnie od momentu w którym silnik się znajduje taka sytuacja może być normalna. Bardziej bym się martwił faktem wyklepania o którym piszesz, bo to już kwalifikuje napinacz do sprawdzenia. Musisz rozmontować rozrząd i zrobić test.
Napinacz ori i pasek SUN kupisz u Japaneze albo jmcarparts.

Hugo - 19-04-2016, 12:24

Krzyzak napisał/a:
Zależnie od momentu w którym silnik się znajduje taka sytuacja może być normalna
A wystarczyło załozyć klucz na śrubę koła pasowego i pokręcić wałem... No nic, jednak:
Krzyzak napisał/a:
Bardziej bym się martwił faktem wyklepania o którym piszesz, bo to już kwalifikuje napinacz do sprawdzenia
Tak czy siak wymienię napinacz i pasek, bo ewidentnie coś jest nie tak i pasek wpada w jakieś wibracje i powoduje hałas.
Hugo - 19-04-2016, 16:13

Od rana dzwonię do Malika na numer stacjonarny i nie odbiera. Ma ktoś do niego komórkę, bo mi się zapodziała.
areksz121 - 19-04-2016, 17:38

602 224 584 Proszę bardzo.
Innym problemem może być czas oczekiwania...moje łożyska do skrzyni dojechały po miesiącu od złożenia zamówienia :roll: O dzwonieniu to nawet nie myślałem później..tylko FB :rolleyes: