To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Rozpórka - Lancer CYxA

Mitsu_Gawlo - 02-02-2017, 19:20

Zgadzam się z powyższym postem :D
Auto sztywniejsze to na 100 %
Śruby dokręcić odpowiednim momentem i skontrolować ze dwa razy po pewnym czasie i dokręcić. Potem jest już ok.
Filtr powietrza można wymienić bez żadnego odkręcania śrub rozpórki. Najgorsze to złączenie z sobą dwóch połówek plastikowej puszki na filtr. Jak się trafi w odpowiednie prowadzenia na dole idzie szybko. Jeśli nie, to trzeba się pomęczyć.
Ciekawy sposób na zabezpieczenie śrub amora. Postaram się wypróbować. :D
Co do tylnej rozpórki, trochę szkoda mi bagażnika. Choć jak ktoś już zamontuje to proszę wrzucić. Będzie dla wszystkich. Może się skuszę.
Ciekawa rzecz, że na pierwszym przeglądzie (20k) w serwisie nie czepiali się rozpórki. Nawet pogratulowali zadbanego samochodu. :D :D :D :finga:

Uwex - 03-02-2017, 08:48

Mitsu_Gawlo napisał/a:
na pierwszym przeglądzie (20k) w serwisie nie czepiali się rozpórki

a co mieli by się czepiać ? były wersje z fabryczną rozpórką .

tyku - 03-02-2017, 11:47
Temat postu: Rozpórka - Lancer CYxA
Fajna rozpórka na tył:

http://roadracemotorsport...&products_id=79
:wink:

Yorii - 04-02-2017, 18:42

Fajna bo mało miejsca zajmuje ale wole na kielichy :) więcej śrubek ją trzyma i w innym rozkładzie sił.
Mitsu_Gawlo - 04-02-2017, 19:20

Uwex napisał/a:
Mitsu_Gawlo napisał/a:
na pierwszym przeglądzie (20k) w serwisie nie czepiali się rozpórki

a co mieli by się czepiać ? były wersje z fabryczną rozpórką .

Nie jest przeznaczona do tej wersji samochodu. I nie oni montowali. :D

Yorii - 04-02-2017, 19:40

do mojej też się nie przyczepili. A jak nic nie mówili to na bezczela zapytałem o ta rozpórkę. Powiedzieli ze widza ze jest ok zamontowana nic nie pogięte z blachy , nic nie poprzecierane to co maja się czepiać. Więc drążyłem dalej że chce koło wiązki głównej przeciągnąć kabel dodatkowy, nie ma problemu obym wiązki nie uszkodził i zwarcia nie zrobił ..., no i na do widzenia zapytałem o zabezpieczenie podwozia nie biteksami tylko specjalna gumą ... tez luz, tylko aby zachować wszystkie odpływy drożne i zostawić zaślepki niezalepione aby dało się co jakiś czas np progi obejrzeć kamerka. Poza tym jak najbardziej zalecają coś takiego wykonać przy czym sami nie robią.
Mitsu_Gawlo - 16-02-2017, 10:47
Temat postu: Kielichy tył wymiary
Yorii napisał/a:
Fajna bo mało miejsca zajmuje ale wole na kielichy :) więcej śrubek ją trzyma i w innym rozkładzie sił.

Wydaję mi się, że ta rozpórka jest właśnie na kielichach. A przynajmniej na oko pasuje do tego miejsca.
Punkt 19 na rysunkach.

19 Centre of rear shock absorber mounting hole - Round - średnica otworu 64mm, rozstaw 1093mm. Wysokość 462mm od umownej linii odniesienia, która znajduje się 100mm od punktu 5.

Yorii - 16-02-2017, 12:56

Jakoś wydawało mi się że te mocowania były wyżej ale jak tak jest to w sumie w sumie . Choc tak jak pisze myslałem o takiej idacej do góry pod sama taka belka co to każdego denerwuje w sedanach :D . tam w tej belce o ile sie nie myla sa jakies 2 punkty z gwintem i myślałem aby dodatkowo tam ta rozpórke wkrecić.
Mitsu_Gawlo - 16-02-2017, 17:12

Mi też się tak wydawało. Nadkola są wysoko, ale kielichy są w miarę nisko. :D
pol82 - 24-03-2018, 21:20

Witam. Postanowiłem zamontować sobie rozpiórkę staffa i ze wzgledu na małą odległość pojechałem po odbiór osobiście. Przywiozlem do domu i po przymiarce okazało się, że opiera się o filtr powietrza (rozpórka była wsparta o nakrętki na kielSkont). Czyli przy próbie zamontowania obudowa filtra jest za wysoko o około 10-15 mm. Porównałem fotki z forum z moim autem i okazalo się ze mam trochu inną puszkę filtra powietrza (lancer rcznik 2015). Jest trche wyżej. Skonaktowalem się z Panem Krzysztofem ze staffa i wprowadzi zmiany nie tylko w mojej nowej rozpórce ale w dalszej produkcji. Wychodzi na to że teraz wszyscy będą mieli więcej miejsca na wymianę filtra powietrza.
Lucas123w - 25-03-2018, 11:01

pol82, wrzuć fotkę jak to się ma od 2015 r :D
pol82 - 25-03-2018, 15:07

Zatem w Miśku z 2015 roku wygląda to tak:

Jak widać na fotkach rozpórka jest wsparta na nakrętkach, ale po umieszczeniu jej na właściwym miejscu filtr przeszkadza. Jak widać na pomiarze brakuje jej do puszki filtra jakieś 10 mm, co zostanie wyeliminowane poprzez zmianę konstrukcji rozpórki. Mam nadzieję, że staffa uwinie się z nową rozpórką do środy, wtedy wrzucę jakieś fotki jak to wyszło.

Lucas123w - 25-03-2018, 21:27

z 2010 ale rok modelowy 2011 wygląda to tak :D czyli Mitsu coś pozmieniało.

pol82 - 26-03-2018, 20:13

Dokładni.
Z tego co widzę to mam nieco inną obudowę filtra powietrza, jest wyżej i ma nieco inaczej umiejscowione zatrzaski.

Venom86 - 26-03-2018, 21:47

Na zdjęciu od Lucas123w jest silnik 1.8 a od pol82 1.6 tu na pewna będą inne puszki i filtry.