Nasze Miśki - Nasza Niebieska Sigma
Wojciech Bogacz - 13-01-2020, 14:46
Marcino napisał/a: | No cóż... olej rodem teamu F1. |
Na razie lepszego nie leję ale jak był na promo to wziąłęm i się przydał teraz.
Jak Sigma będzie działać do końca marca bez zastrzeżeń to jeszcze raz klimę zrobię - tylko pewnie tym razem konwersja na r124 żeby już się nie bawić w partyzantkę więcej
Kogoś w Krakowie polecacie co mi to porządnie zrobi ?
Krzyzak - 13-01-2020, 19:47
Wojciech Bogacz napisał/a: | konwersja na r124 | to żaden rocket science - nawet jest opisane w oficjalnych materiała Mitsu - wymieniasz wszystkie oringi i zalewasz inny olej, plus nowy czynnik (tak dokładnie to R134a)
Krzyzak - 13-01-2020, 19:54
Platinum to chyba Orlen? - sprawdzałeś kartę produktu? - może być całkiem sensowna i nie ma się czego wstydzić.
Wojciech Bogacz - 13-01-2020, 21:28
Krzyzak napisał/a: | Wojciech Bogacz napisał/a: | konwersja na r124 | to żaden rocket science - nawet jest opisane w oficjalnych materiała Mitsu - wymieniasz wszystkie oringi i zalewasz inny olej, plus nowy czynnik (tak dokładnie to R134a) |
Tylko, że w tym przypadku to zrobi to zapewne ktoś, kto zajmuje się klimatyzacją heh.
Krzyzak napisał/a: | Platinum to chyba Orlen? - sprawdzałeś kartę produktu? - może być całkiem sensowna i nie ma się czego wstydzić. |
No co Ty ? Kartę produktu ??? Nigdy w życiu Jeszcze by się okazało, że dobry olej do Sigmy leję
Marcino - 14-01-2020, 08:28
Platinum jak Lotos niedocenianie parametry pewnie ma dobre.
Wojciech Bogacz - 14-01-2020, 10:25
Marcino napisał/a: | Platinum jak Lotos niedocenianie parametry pewnie ma dobre. |
Prawdę mówiąc od 3-4 lat lejęgo do wszystkiego i nie ma problemu. W Sigmie niemal uzdrowiłsilnik i zawory przestały klepać (tylko moment na zilnym silniku) heh.
Wojciech Bogacz - 21-12-2020, 11:19
Mionąłprawie rok a w wątku prawie nic hehe.
Sigma nadal żyje i ma sięlepiej niż kiedykolwiek - znalazłem człowieka, który z wielką pasją mi to ogarnia tak więc wymienione są:
- sprężyny przednie (wreszcie przód stoi równo)
- amorki - i trzyma sięheh
- przewody hamulcowe - wszystko miedź
- lewy przedni wahacz, sworzeń, tulejka
- prawy odbój amortyzatora
- naprawiony centralny (drzwi kierowcy);
- przeczyszczona kopułka i palec - teraz silnik ciągnie aż miło
a także masa innych drobiazgów. Generalnie teraz w aucie będzie działać wszystko
Do regeneracji są jeszcze odbłyśniki bo chcę cośw nocy widzieć
Jedynie co jeszcze mocno wkurza to jak sięauto dobrze rozgrzeje to na gazie zaświeca się"check" i auto traci sporo mocy, po przełączeniu na benzynę jest lepiej ale też czuć spadek mocy.
W związku z czym niedługo wleci inne ECU dla porównania i zobaczymy.
Zewnętrznie przy aucie na razie nic nie robię- jak będzie jeździć to pomyślimy
Wojciech Bogacz - 09-03-2021, 12:50
Kolejna dropbiazgi przy Sigmie zrobione:
- centralny znowu wariowałale ogarnięty,
- szyby działają
- antena już nie odpada
- linka od gazu znowu działa OK (zaczynała się przycinać na mrozie i trzeba było przesmarować)
- otwieranie klapki paliwa - też ogarnięte heh
- dorwałem kompresor klimatyzacji - teraz tylko szukam firmy w KRK co mi to poskłada za rozsądne pieniądze.
Wojciech Bogacz - 15-02-2024, 14:55
Niesety moi drodzy z końcem tego miesiąca Sigma idzie na złom. Do zrobienia wszystko więc idealna na części.
Blacharsko podobno w miarę OK.
Jak ktoś chętny to dzwonić bo za kilka dni zaczynam szukać autozłomu, który zechce maszynę odebrać.
Rozbita jest przednia szyba więc tylko laweta.
Hugo - 16-02-2024, 13:58
Nie no, jeśli blacharsko jest OK to reszta jest do ogarnięcia. Szkoda na złom takie rzadkie auto oddawać.
Wojciech Bogacz - 16-02-2024, 14:23
Hugo napisał/a: | Nie no, jeśli blacharsko jest OK to reszta jest do ogarnięcia. Szkoda na złom takie rzadkie auto oddawać. |
Szkoda - a i owszem.
Ale...
Prace blacharskie to będzie tak na moje conajmniej 10k (pewnie ze 12-13) na wiosce u bardzo zaprzyjaźnionego mechanika.
Silnik do remontu (bierze olej i słaby), rozrusznik padł, kompresor klimy padł, skrzynia do remontu (sychro 1-3 do roboty). Półosie i przeguby do roboty.
Lampy przednie do regenracji. Mechanizm wycieraczek do regeneracji. Elektryka do przewinięcia albo przynajmniej przedzwonienia kabelków.
Wewnętrzu też kilka rzeczy się znajdzie.
Jedyne co działa poprawnie to instalacja LPG.
Tak więc kosz ogarnięcia tego przekroczy 20k na bank. Za 20k mogę pewnie bez większych negocjacji kupić dowolną wypicowaną sigmę...
Choć nigdy nie wiadomo co się wysypie po zakupie...
Wiem jedno - pomimo, że auto nie jest warte robienia tego wsystkiego to wiem, że będę żałował sprzedaży - tak jak mojego Lancera CD4W....
Marcino - 16-02-2024, 14:59
Wojciech Bogacz napisał/a: | race blacharskie to będzie tak na moje conajmniej 10k (pewnie ze 12-13) |
TO znaczy ze blacharsko nie jest ok....
Wojciech Bogacz - 16-02-2024, 17:06
Marcino napisał/a: | TO znaczy ze blacharsko nie jest ok.... |
Znaczy się, ze nie ma aż tak dużo rudej - ale każdy element wymaga szpachli i malowania. Każda listwa dekoracyjna itd. Gdzie nie spojrzeć to coś do naprawy jest.
Krzyzak - 17-02-2024, 18:52
Marcino napisał/a: | TO znaczy ze blacharsko nie jest ok | albo z powodu, że wszystko umiesz ogarnąć sam, to możesz mieć nieaktualne cenniki...
od czasu jak za samą wymianę oleju (bez oleju, filtra itd.), znajomy! wziął 100zł, to kupiłem specjalny klucz do mojej mazdy (niecałe 50zł) i będę robił samemu, jak dawniej
nawet gdybym miał uszkodzić ten plastikowy element, który trzeba odkręcić, to i tak się opłaca (bo zamiennik do forda można za 30zł kupić)
Marcino - 19-02-2024, 09:15
Krzyzak napisał/a: | od czasu jak za samą wymianę oleju (bez oleju, filtra itd.), znajomy! wziął 100zł, |
Darek, jak byś prowadził wartszta, opłacał wszytko, podatki itp... to myślisz ze to duzo za wymianę oleju ? Smieci po wymianie filtr olej musi utlulizować.
Ty się znasz , ja też mam kanał zrobimy sobie, stary olej zaniosę do beczki w pracy ze zużytym i po kłopocie. A taki "kowalski z bloku" to co ma zrobić ? zużytego oleju nawet na PSZOK za darmo już nie przyjemują trzeba chyba płacić. A tak prawdę mówąć statystycznie ta 100zł za wymianę raz na rok to nie tragednia.
|
|
|