Nasze nieMiśki ;-) - Bawarczyk
Krzyzak - 29-08-2019, 23:34
deejay napisał/a: | uczucie miękkości lakieru | zaczynasz opowiadać o lakierze jak audiofil o dźwięku
lobuzek - 30-08-2019, 09:58
deejay napisał/a: | Miałem kiedyś C2 bardzo byłem z niej zadowolony. Dawała mega hydrofobowość lakieru i uczucie miękkości lakieru |
Dokładnie. Dodatkowo jest bardzo wydajna i naprawdę wytrzymuje długo, pod warunkiem, że unikamy myjni bezdotykowych, które są zabójcze dla jakichkolwiek powłok.
RalfPi - 27-09-2019, 20:16
Serwus!
Przede wszystkim pozdrowienia dla autora wątku i życzenia szerokości na drodze - baardzo fajny i zadbany egzemplarz.
Chciałem kupić bardzo podobne auto. Prawdę mówiąc, to mam obecnie w okolicy dwie opcje 190PS diesel lub 245PS benyzna w automacie. Diesel jest słabiej wyposażony ale i tańszy,
W dieslu wyszło mi 5.3, ale głównie po autostradzie.
Zrobiłem dzisiaj jazdę próbną benzynką "po wsi" (kręcenie po mieście, dużo postojów i jazdy po krajówkach) - pogoda była kiepska i komputer wskazywał jakieś 10.4l. Później chwilę po trasie i spalanie spadło do 9.4 po ok 15km trasy (cała jazda próbna jakieś 60km). Samochód jest oczywiście niesamowiecie dobry i komfortowy - po prostu marzenie.
Deejee pisał, że auto potrafi mu spalić 5.3 l na trasie. Jechałem bardzo spokojnie i bez szaleństw, ale wydaje mi się, że auto tyle nie spali tylko więcej - nawet przy 120km/h bardziej liczę na 7l jak na 5.5l.
No i jedyna rzecz co mnie w aucie zaniepokoiło to dym spod korka wlewu oleju - dałem na koniec jazdy próbnej 2 razy po garach 0-120km/h .. i po 1km stanąłem autem, odkręciłem korek wlewu, a tam się unosi swego rodzaju para wodna i bardzo delikatna woń spalenizny.
Uszczelka pod głowicą czy norma?
deejay - 27-09-2019, 21:01
Objaw normalny jeśli chodzi o dymek spod korka, po prostu olej paruje.
Jeśli chodzi o spalanie to uwierz może bez problemu poniżej 6 litrów benzyną w trasie da się zejść. Zrób sobie test. Ustaw Tryb Eco Pro tempomat na ok 115 i zrób sobie trasę ok 80 km i zobaczysz że takie spalanie jest osiągalne. Ja w mieście nie przekraczam 9-9,5 litra. Wszystko w trybie Eco Pro.
RalfPi - 29-09-2019, 15:18
Dzięki za odpowiedź.
Mam raczej dobrze wyposażony egzemplarz na oku z końca produkcji F10 (tj. 2016 r.) 245KM, 30kkm przebiegu, automat, z salonu BMW z gwarancją BMW Premium Selection (o ile dobrze zrozumiałem) i wciąż się zastanawiam.
Samochód jest mega cichy i bardzo komfortowy. Mieszkam na wyżynie i po 2 przejażdżkach... bolała mnie głowa - problemy z błędnikiem? Nieprzyzwyczajenie do tak komfortowego auta? Zapach kosmetyków użytych do mycia i wyglansowania auta? Nie wiem.
Druga sprawa, to nieco obawiam się kosztów - Lancer i Giulietka są mega tanie w utrzymaniu, ale wiadomo, że to zupełnie inne klasa aut.
Chcę kupić auto z zamysłem - 3-4 podróże po 2x1000km po Europie/Polsce, 4 razy na weekend w miesiącu do 100km no i od święta po wsi. Co daje w roku jakieś powiedzmy 14kkm/rok.
Diesel wchodzi w grę, ale mieszkam w takim rejonie, gdzie temat Dieslowy jest krótko mówiąc aktualny (więc nie wiadomo czy za 3-5 lat wogóle nie będzie można jeździć Dieslem z normą niższą niż Euro 6d-temp) - nie wiem.
Wiem, że przyda mi się samochód rodzinny (ale Kombii jeszcze nie potrzebuję) i komfortowy.
Jutro chciałem jeszcze podjechać do Dealera zobaczyć to BMW i podejrzewam, że jak nie kupię auta w ciągu paru dni, to już go wcale nie kupię... A limuzyn jest dużo mniej jak Touringów.
Więc podsumowując:
1) Czy ktoś miał podobne doświadczenia z bólem głowy jak ja w przypadku jazdy limuzyną, a jeżeli tak to czy to przechodzi z czasem
2) Czy w opisanym samochodzie mogę liczyć na koszty serwisu rzędu 3kzł/rok średnio przy takim przebiegu? (co by ekonomia tego zakupu miała jakiś sens).
3) Może lepiej poczekać jeszcze powiedzmy pół roku i kupić np. serię 3 Touring zamiast kupować starszy model 5'tki tj. F10? (tu czytałem na Forum BMW, że niestety 3'ka nawet nie stała w salonie przy 5'tce, ale wydaje mi się, że aż tak te auta od siebie nie odstają (tzn. miałem też dobre odczucia po jeździe 3'ką f30 limuzyną 320i.)
Marcino - 30-09-2019, 09:50
Wozili mnie w Turcji BMW 3ka chyba z 2018r z silnikiem Diesla, po autostradach mieście górach itp, zawsze sie dobrze czułem, auto pewne i komfortowe. Jednak z tyłu miejsca nie ma za dużo szczególnie jeśli chodzi o głowę.
Miałem okazje przejechac się BMw Bartka, no widać ze inna klasa, miejsca dużo. Jechało się super komfortowo, jest przyspieszenie i ogólnie klasa.
RalfPi - 30-09-2019, 20:13
Marcino napisał/a: | Wozili mnie w Turcji BMW 3ka chyba z 2018r z silnikiem Diesla, po autostradach mieście górach itp, zawsze sie dobrze czułem, auto pewne i komfortowe. Jednak z tyłu miejsca nie ma za dużo szczególnie jeśli chodzi o głowę.
Miałem okazje przejechac się BMw Bartka, no widać ze inna klasa, miejsca dużo. Jechało się super komfortowo, jest przyspieszenie i ogólnie klasa. |
Też jechałem wcześniej trójką - było na pewno dobrze, ale piątka... uuu Panie. Tak jak piszesz - Piątka to naprawdę marzenie. Jechało się odjazdowo. Spokój, pewność, klasa.
Dzisiaj zrobiłem drugą jazdę próbna i przymiarkę do garażu. Wyjeżdżało się paradoksalnie podobnie jak Giuliettą (a może lepiej) ze względu na lepszy promień skrętu w BMW.
Po srednim acz zakorkowanym miescie (do 50k mieszkancow) i krótkiej jeździe krajówką (razem 40km) osiągnąłem spokojnie 8l. Pewnie jeszcze urwałbym 1l gdyby nie korki. Jestem raczej przekonany. Prześpię się jeszcze z tematem i się odezwę
deejay - 06-10-2019, 14:47
160 tkm minęło beż żadnych uwag.
Juiceman - 08-10-2019, 13:57
16k na rok niby dużo i nie dużo ale na szczęście średniego spalania nie pokazałeś xD
RalfPi - 08-10-2019, 19:35
Juiceman napisał/a: | 16k na rok niby dużo i nie dużo ale na szczęście średniego spalania nie pokazałeś xD | A wystarczyło kamerę obrócić o zaledwie pół stopnia w lewo.
Jutro jadę obejrzeć mój wybrany egzemplarz ostatni raz.. i zobaczymy
mackbeth - 09-10-2019, 07:50
Hmm..... A w czasie jazdy nie powinno się patrzeć na drogę zamiast fotki cykać:)
Spalanie wiadomo jakie, nie osiągalne dla zwykłych śmiertelników
Marcino - 09-10-2019, 13:00
mackbeth napisał/a: | Spalanie wiadomo jakie, nie osiągalne dla zwykłych śmiertelników |
Ma 29.4 km w gratisie na zaoszczędzonym EKO drivingu.
deejay - 09-10-2019, 21:53
Juiceman napisał/a: | 16k na rok niby dużo i nie dużo ale na szczęście średniego spalania nie pokazałeś xD |
Wiesz ze daleko ci ze spalaniem do mnie 😜. Akurat z tego zbiornika było coś o ok 8,6 średniej.
deejay - 19-10-2019, 18:27
Dzisiaj przyszła pora trochę odświeżyć lakierek i zaimpregnować skórki wewnątrz. Na lakier poszedł SOFT99 Fusso Coat 12 Months. Uwielbiam ten wosk za aplikacje i efekty :8)
Rafal_Szczecin - 20-10-2019, 17:15
na ceramikę kładziesz dodatkowo wosk ?
|
|
|