To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] uwagi odnośnie wysokiego spalania

KaWu - 28-08-2012, 12:02

papadelta napisał/a:
ale co za czarny przedmiot skrzyneczka znajduje się za lewym przednim kołem, którego "fajka" wystaje przy akumulatorze?Pomocy

A idzie to do puchy filtra powietrza :?: Pewnie tak - więc już znasz odpowiedź :)

papadelta - 28-08-2012, 13:18

Serdeczne dzięki, skrzyneczka pospawana cudak jeździ :biggrin:
Obywatel - 28-08-2012, 14:29

Mam bliźniaczy motor w Lancerze - CK1A i powiem, że dla optymalnego spalania bardzo ważna jest technika jazdy. Na początku też zmagałem się z wysokim spalaniem, ale udało mi się je unormować - na trasie zszedłem do 5,7 l/100km.

Temu silnikowi nie służy ani nadmierne pałowanie, ani jazda 'na dziadka'. Należy rozpędzać się w miarę dynamicznie, zmieniając biegi w przedziale 2500 - 3000 obr. Przy 50 - 60 km/h (w zależności od obciążenia i ukształtowania terenu) można już wrzucić czwórkę a przy 70 - 80 km/h piątkę. Ważne jest też przewidywanie sytuacji drogowych i hamowanie silnikiem.

Krótko mówiąc - nie pałujemy auta na niskim biegu i wysokich obrotach ani nie dławimy na wysokim biegu i niskich obrotach. 1.3 12V wyjątkowo źle te rzeczy znosi. Choć czasami dla higieny trzeba mu trochę depnąć :wink: Ale wtedy wskazówka paliwa opada w oczach.

michal84 - 27-04-2015, 13:39

Cóż, czytam wątek, ja jeżdżąc Coltem 1.3 jak emeryt zgodnie ze wskazówkami uzyskuję na trasie 5,5 litra jak szybciej to 6,5 litra. Jeśli chodzi o miasto takie jak Warszawa to w dużych korkach wyniki 8 litrów nie jest chyba zły :badgrin: O oszczędności w ogóle tutaj mówić nie można.