Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
cns80 - 14-06-2007, 14:18
Protest jest przeciwko wysokiej akcyzie, a nie wysokiej cenie ropy naftowej
Proponuję zasypanie ministerstwa finansów mailami z żądaniem odpowiedzi z czego wynika tak relatywnie wysoka (jeśli chodzi o UE) akcyza i dodać jeszcze jakieś pytanie tylko częściowo związane z tematem i tak żeby nie wszyscy mieli to samo. MF musi odpowiedzieć, a dodając drugie pytanie nie będzie mogło zrobić tego hurtem.
A jak chcecie bojkotować orlen to proponuję tankować tylko Shell V-power Racing 99, bo z tego co wiem to ono jest importowane poza Orlenem. Cała reszta bojkotów wepchnie kasę w ręce Orlenu tylko nie przez polskich pośredników, a przez zagranicznych.
wamix napisał/a: | np. blokada wyjazdu rozlewni paliw w Orlenie
lub blokada torów w Koluszkach bo tam Orlen ma bazę przeładunkową |
To już jest jakiś pomysł. Stanie cały kraj.
Skrzykniemy się przez CB, a poprowadzi nas "Gumowa Kaczka" czyli szczesław
Adaho_krak - 14-06-2007, 14:20
Bartolomeo napisał/a: | Niestety wszystkie stacje w Polsce kupują w naszych rafineriach |
Nie wszystkie z tego co się oriętuje to BP wozi paliwo z Czech.
cns80 - 14-06-2007, 14:33
Adaho_krak napisał/a: | BP wozi paliwo z Czech | BP jest jednym z większych klientów Orlenu, więc jeśli wozi z Czech to tylko BP Ultimate (czy jakoś tak). Poza tym może im się opłacać wozić z zagranicznych central orlenu, bo ta Ultimate, to chyba coś na kształt Vervy. Może żeby zaoszczędzić na kosztach transportu wożą ze Słowacji i z Czech, bo tam też Orlen ma chyba jakieś obroty, ale nie jestem pewien. Tak mi się coś o uszy obiło
waldi-1 - 14-06-2007, 15:24
paliwo jak paliwo ,ale ten podatek który w nim jest to chyba z 60 % jest to wiecej niz paliwa w paliwie bo jakie paliwo jest to sami wiecie
inferno - 14-06-2007, 16:54
Sama marża poszczegolnych stacji to pikus i w duzej mierze trzyma ja na wodzy konkurencja. Na wysokie ceny paliw najwiekszy wplyw ma akcyza i pewnie jeszcze kilka innych parapodatkow. Proponuje zatem skupic sie na formie protestu, ktora dopiecze przede wszystkim darmozjadom z Wiejskiej (nazwa ulicy jest zreszta adekwatna ).
Proponowalbym (procz bombardowania mailami) zablokowac wjazd do Sejmu (o ile to mozliwe) - cos w tym stylu.
Zaraz wysle maila do joemonster.org - zrobili juz kilka ogolnopolskich akcji, wiec maja w tym wprawe. A i spora "klientele", wsrod ktorych jest na pewno wielu kierowcow. Moze umieszcza jakies info na glownej i akcja zacznie zataczac coraz szersze kregi.
Moze rozeslac jeszcze informacje o planowanej akcji do wszystkich mozliwych klubow pozostalych marek samochodow? W koncu wszyscy jedziemy na tym samym wozku (choc roznymi wozkami ), a na pewno zbierze sie na tyle pokazna grupa, ze nie beda mogli nas zlekcewazyc...
A jesli nie, to moze ktoregos z tych sejmowych kretynow powiesic dla przykladu?
Anonymous - 14-06-2007, 17:16
Przesiadłam się z paliwożernej Skody na Miśka. Niebawem zacznę dymać na rowerku. To koszmar. Ani dróg, paliwo drogie..... Żyjemy w kraju okradzionym i okradanym nadal. Hasła, w stylu "mamy bogate społeczeństwo" mogą sobie wsadzić w buty. Zajmują się pierdołami, zamiast wziąć się za gospodarkę. Choć jak dłużej pomyślę - to może lepiej niech się nie biorą - bo i to padnie zupełnie na pysk. SYTUACJA PATOWA. POPIERAM protest! Tyle mogę
arekp - 14-06-2007, 17:28
Ja mam tylko prosbe ... jesli ktos nastepny bedzie wysylal dalej apel to niech to robi bardziej z glowa niz osoba, ktora umiescila to pod adresem http://www.rss-box.info/akcja.html na ktory trafilem na wykopie.
Tresc newsa do kopiowania zaczynala sie 'Szanowny Kierowco !' a konczyla 'NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE'. Poczatkowa czesc napisana przez Jackiego byla informacja dodatkowa dla forumowiczow.
Rafal_Szczecin - 14-06-2007, 17:34
a myslal ktos o wyslaniu wlasnie tego e-maila do redakcji interii ? maja oni tam swoj kacik "motoryzacja"
inferno - 14-06-2007, 17:42
Juz przeslalem prosbe o wsparcie do joemonster.org - zobaczymy czy podejma rekawice.
Trzeba przygarnac kierowcow z innych klubow i walczmy ramie w ramie. W koncu lezy to interesie nas wszystkich.
Anonymous - 14-06-2007, 17:46
Misia napisał/a: | ...Zajmują się *cenzura*, zamiast wziąć się za gospodarkę. Choć jak dłużej pomyślę - to może lepiej niech się nie biorą - bo i to padnie zupełnie na pysk. SYTUACJA PATOWA. POPIERAM protest! Tyle mogę |
może lepiej niech się dalej bawią polityka, a w gospodarkę nie wkładają swoich brudnych rączek bo wtedy to już nic nie zostanie...
protest popieram
Anonymous - 14-06-2007, 18:01
Witam.
Na temat cen paliwa Macie rację. Ja pod sej nie pojadę bo z Przemysla to trochę za daleko ale mogę sie przyłączyc do jakiejś formy protestu( w jedności siła). Już od paru lat nie tankuję na stacjach w polsce a właściwie tankuje sporadycznie ze dwa albo trzy razy w roku niewielkie ilości, więc na mnie nie zarobią. Jestem w tej dobrej sytuacji że mam niedaleko do Kuwejtu (Ukraina najblizsza stacja 20 km) lub kupuję od gościa który przywozi poliwko z UK. Ale jak napisałem do protestu się chętnie przyłączę jeżeli jego forma będzie taka w kturej będę mógł uczestniczyć, np. wysłac mejla do naszego kochanego cyrku, (dlaczego budynek Sejmu jest okrągły?, a ktoś widział cyrk kwadratowy?) Uważam że protest jest dobrą propozycją, tylko potrzebna jest taka jego forma żeby wszyscy mogli wziąc w nim udział.
miczon - 14-06-2007, 18:12
eMBe napisał/a: | protest bo chcę mniej, bo tak mi się chce, to za mało, owszem argumentem sa niskie zarobki, ale to jest argument na obniżenie cen czegokolwiek , czy nie chcecie, aby wszystko było tańsze? Jeśli chcesz coś wynegocjować, idź na kompromis, daj coś w zamian - czy możemy powiedzieć, że jak rząd da niższą akcyzę, to będziemy więcej jeździć, aby wpływy z tego tytułu były podobne? Bo chyba o jakiś tam rachunek ekonomiczny w tym wszystkim chodzi. |
Tak, chodzi o rachunek ekonomiczny, masz rację. Obniżenie stawki akcyzy, a co za tym idzie cen paliwa, będzie miało wpływ na wszystko. Bo przecież w każdym produkcie jest zawarty transport. Tańsze paliwo - tańszy transport - niższa cena finalna (tak w skrucie). No i oczywiście oszczędności w naszych (konsumentów) kieszeniach. A skoro mamy więcej pieniążków, to możemy więcej wydać. Idąc dalej, konsumpcja rośnie, czy to paliwa, czy innych atrykułów pierwszej i drugiej potrzeby. W ten sposób się nakręca koniunkturę. Dla wszystkich, rafinerii i budżetu państwa. Jest to identyczna sytacja, jak z obniżeniem podatków i zmniejszeniem kosztów pracy. Niestety dla naszych przedstawicieli na Wiejskiej chyba zbyt ciężkie do zrozumienia . (Dlatego Balcerowicz musiał odejść )
Czy ktoś pamięta, jak kilka lat temu obniżono akcyzę na alkohol? Sprzedaż tak wzrosła, że wpływy do budżetu z tytułu sprzedaży przeszły wszystkie oczekiwania. I to nie dla tego, że nagle zaczeliśmy więcej pić, tylko zniknęła szara strefa. Nikomu nie opłacało się szmuglować wódy z zagranicy. Z paliwem mogłoby być podobnie. Koniec afer paliwowych, chrzszczenia, barwienia opału itp. Przecież to na tym Państwo traci, a odbiera od nas - zwykłych zjadaczy chleba, bo skądś musi......
Ufff. Ale sie rozpisałem
Reasumując. Jestem za. Protest, bez względu na formę, jest dobry. Byleby był odpowiednio nagłośniony. Natomiast jestem przeciw wychodzeniu na ulicę. Plz, nie zniżajmy się do poziomu rządzących
[ Dodano: 14-06-2007, 18:17 ]
gabi napisał/a: | Jestem w tej dobrej sytuacji że mam niedaleko do Kuwejtu (Ukraina najblizsza stacja 20 km) |
Hehe. Życzę Ci (i sobie) aby protest był na tyle skuteczny, żebyś juz nie musiał jeździć do "Kuwejtu" po paliwo, bo u nas będzie w podobnej cenie . Poza tym, lepiej dać zarobić swoim
Karwoś - 14-06-2007, 18:19
Nasi polityce nie rozumieją jednego - wiele osób w polsce nie jeździ samochodem tyle ile by chciała - na wakacje itp bo na to nie stać - jakby cena paliwa teraz spadła do powiedzmy 3,20 za litr to ile osób zaczeło by jeździć więcej - a to że akcyza będzie mniejsza to nie znaczy że wpływy będą mniejsze - ludzie przestaną kupować u ruskich, będą więcej jeździć - transport bę[dzie bardziej opłącalny itp - ale u nas jak zawsze wszystko na opak.
Anonymous - 14-06-2007, 18:39
Oj wy szczęściarze z innych rejonów naszego kraju. U nas w Częstochowie jest najdroższe paliwo w Polsce. Jakieś 2 lata temu dodatek regionalny GW prowadził akcję przeciwko polityce cenowej na częstochowskich stacjach paliw. Zostało nawet wszczęste postępowanie antymonopolowe przez UOKIK i póżniej umorzone. Ceny paliw na chwilę spadły a póżniej zaczęły rosnąć. Tak się złożyło, że 2 razy w tygodniu jestem w Katowicach lub Łodzi. Ceny są o 18-20 groszy niższe niż w Częstochowie. Na zbiorniku paliwa w Lancerze toż to 10 zeta różnicy Przed wyjazdem z tych miast tankuję po sam korek. Jakbym mógł to jeszcze ze 4 kanistry bym woził.
Hallo Zytka gdzie jesteś? Gdzie twoje obietnice przedwyborcze o obniżaniu wszelakich podatków? Belka wróć!!!
inferno - 14-06-2007, 18:52
A ja mam jeszcze pytanko techniczne: jak rozumieć, ze glosowan bylo 30, a wszystkich glosow 50? I dlaczego ankieta jest juz zamknieta?
|
|
|