To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] sonda lambda w Galancie EAxx

fredfm - 04-07-2011, 16:00

może jestem jeszcze "świeży" na forum jednak z Galantem zdołałem się zaznajomić dobrze. Po założeniu gazu średnia spalania "gazu"wychodziła mi zawsze ok 10,5 litra (+ benzyna na rozruch i pierwsze ok 2 kilometry).. z taką średnią spalania zrobiłem jakieś 25tys km, i ostatnio z dnia na dzień średnia skoczyła do jakichś 15-16 litrów na 100 km!!! Początkowo myślałem że to efekt jazdy z włączoną klimatyzacją, cięższa noga, komputer błędów nie wykazywał. Wymieniłem w ciemno sondę lambda przed katalizatorem.. i jak ręką odjął, spalanie wróciło do pierwotnej normy . A sondę kupiłem najtańszą ngk na allegro za bodajże 82 zł już z przesyłką:) LINK LAMBDA
adamos25 - 04-07-2011, 20:11
Temat postu: jw
to jak z ta sonda ta bedzie dobra z tego linka powyzszego ??
fredfm - 04-07-2011, 21:26

owszem gość sprzedaje ma jeszcze w ofercie jakieś tam perfumy, sonda niby wysyłana miala być z UK.. a na kopercie były Polskie znaczki i pieczątka bodajże z suwałlk:) Nie mniej jednak sonda po dwóch dniach była u mnie w domu i co najważniejsze działa. Nie wnikam skąd pochodzi i dlaczego tak niska jej cena.. ogólnie ze swojej strony mogę ją polecić w 100%
Hugo - 04-07-2011, 21:59

adamos25 napisał/a:
to jak z ta sonda ta bedzie dobra z tego linka powyzszego ??
Tak. Zrobiłem na takiej już kilkadziesiat km i wszystko jest OK.
Zhan - 14-07-2011, 19:55

No to u mnie dziś się wyjaśniło. Przy okazji wymiany oleju przyjrzałem się sondom i tego jak są podłączone. Okazało się, że geniusze gazownicy podłączyli się pod sondę za katalizatorem. Po podłączeniu właściwej sondy i kalibracji instalacji sonda zaczęła bardzo ładnie oscylować, tak samo na benzynie jak i na gazie, na jałowym powoli a na wysokich obrotach szybko. A już prawie zamówiłem nową sondę :-) .
Owczar - 15-07-2011, 19:21

I to oba wejścia staga pod jedną sondę? Może po regulacji spalanie spadnie ;)
Zhan - 15-07-2011, 20:21

Owczar napisał/a:
I to oba wejścia staga pod jedną sondę? Może po regulacji spalanie spadnie ;)

Aż tak dokładnie nie śledziłem kabelków bo miałem małą awarię w trakcie wymiany oleju ale do sondy podłączony jest jeden kabelek i pewnie gdzieś pod maską jest połączony z drugim.
Bo wszystko wskazuje na to, że dwa kabelki podłączone są do jednej sondy, dziś bawiłem się regulacja pojedynczych wtrysków i bez względu na kombinacje wykresy obydwu sond się pokrywają.
Mam cichą nadzieję, że spalanie spadnie, przynajmniej przy dynamicznej jeździe bo do tej pory było tak, że przy ostrej jeździe czuć było zgniłymi jajami co raczej sugeruje o zbyt bogatej mieszance. Przy delikatnej jeździe potrafiłem zejść do 9,5l/100 więc raczej nie spodziewam się poprawy :-) . Ogólnie to muszę się wziąć w końcu za tę moją instalację, reduktor wymienić, założyć poprawnie nawiercony kolektor, filtry powymieniać bo niektóre już chyba z 50 tys jeżdżą :-) .

DziadekMirek - 16-07-2011, 14:22

fredfm napisał/a:
ostatnio z dnia na dzień średnia skoczyła do jakichś 15-16 litrów na 100 km!!!

caly czas mam takie spalanie. Tlumaczylem soibie ze skoro na benzynie 12-13 to na gazie bedzie 15. ale teraz mam watpliwosci

wilukce - 22-07-2011, 09:47

Z racji tego, że nie mam podpiętej sondy do instalacji STAG chciałem to zrobić. Niestety nie wiem, gdzie znajduje się kabel który będę mógł przylutować do centralki. Chodzi o sondę przed katem. Moje auto przed liftem z 2 sondami. Ktoś pomoże, gdzie go szukać ?
KaWu - 22-07-2011, 10:44

wilukce napisał/a:
Niestety nie wiem, gdzie znajduje się kabel który będę mógł przylutować do centralki

Szukasz kabla od centralki lpg czy kabla od sondy :?:
Sonda wiesz chyba gdzie jest i kable z niej.

A co do sterownika to trzeba isc po kablu od sterownika i zobaczyc czy uciety czy gdzies sie konczy.

wilukce - 22-07-2011, 10:49

KaWu napisał/a:
Sonda wiesz chyba gdzie jest i kable z niej.

Wiem, tylko zastanawiam się czy te kable wychodzą gdzieś pod maską, czy trzeba ciągnąć, aż od samej sondy.
KaWu napisał/a:
Szukasz kabla od centralki lpg, czy kabla od sondy ?

Owaczar mi napisał, że od centralki STAG jest to kabel fioletowy, a od sondy biały.

KaWu - 22-07-2011, 10:54

wilukce napisał/a:
Wiem, tylko zastanawiam się czy te kable wychodzą gdzieś pod maską, czy trzeba ciągnąć, aż od samej sondy.

Poloz sie pod auto. Od sondy kable ida do gory - do srodka auta. Obok srodkowego panelu, prawa noga kierowcy.
Ja podpinalem pod spodem.

wilukce napisał/a:
Owaczar mi napisał, że od centralki STAG jest to kabel fioletowy,

A nie czasem niebieski :?:

Tomek - 22-07-2011, 10:55

KaWu napisał/a:
Poloz sie pod auto. Od sondy kable ida do gory - do srodka auta. Obok srodkowego panelu, prawa noga kierowcy.

druga sonda idzie troche do tyłu, tak wchodzi po stronie kierowcy, tak troche na wysokości tyłka

KaWu - 22-07-2011, 10:57

tomek84 napisał/a:
druga sonda idzie troche do tyłu,

Drugiej nie ma sensu podpinac 8)

Tomek - 22-07-2011, 10:59

KaWu napisał/a:
tomek84 napisał/a:
druga sonda idzie troche do tyłu,

Drugiej nie ma sensu podpinac 8)

dodałem to tylko dla potomnych