[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
Marcino - 26-05-2008, 23:00
Proponuje wydzielić watek zmiany "szumiących" galantów na jakieś inne niemieckie marki...
Dyskutujmy tylko na temat:)
tommyc1 - 27-05-2008, 08:58
no przeciez na ten temat caly czas szumimy:)
ze szumi i jak temu zaradzic-zmiana samochdo jest jednym ze sposobow, wiec nie odbiegamy;)
fajah - 29-05-2008, 19:19
ostatnio zakleiłem całe drzwi przednie tak, że nie mogłem otworzyć i wychodziłem tylnymi drzwiami. Nic nie szumiało. Odkleiłem przy lusterku - odrazu szumi. Z góry też szumi między kabiną a drzwiami i to jest spowodowane prawdopodobnie tym, że wiatr wdziera się szczeliną między przednimi i tylnymi drzwiami albo poprostu taka słaba uszczelka z góry. To są moje pewniaki, może wy macie inaczej, ale może będę coś działał, żeby to jakoś załagodzić i chyba owiewki powinny pomóc w pewnym stopniu (60%?).
Anonymous - 29-05-2008, 23:29
fajah napisał/a: | wiatr wdziera się szczeliną między przednimi i tylnymi drzwiami | te kwestie opracowalem jakos na 3 stronie tematu marny efekt po zaklejeniu moze gorne uszczelki miedzy drzwiami a kasta moze masz racje bo troszku wystaja...
tomwasz - 18-06-2008, 21:03
A próbował ktoś docisnąć górną część przednich drzwi (tzn. ramki) w kierunku wnętrza? Moim zdaniem problem tkwi w tym, że ramka jest źle spasowana/zbyt elastyczna i to powoduje powstawanie szczeliny. U mnie gwiżdże dopiero przy ok 170/h.
Pozdrawiam - Świeżak
czekoladka_1981 - 18-06-2008, 21:10
tomwasz napisał/a: | A próbował ktoś docisnąć górną część przednich drzwi (tzn. ramki) w kierunku wnętrza? |
Ja już to zrobiłam opuszczając szybę, kolano o górną część tapicerki ręce za ramki i z czuciem do siebie. Efekt taki że jest ciszej, ale sprawdzę dokładniej w sobotę na A4
JaGrab3 - 19-06-2008, 10:39
czekoladka_1981, jak robilas ten eksperyment to jeszcze prowadziłaś samochód? i tak 150?
czekoladka_1981 - 19-06-2008, 16:17
JaGrab3 napisał/a: | czekoladka_1981, jak robilas ten eksperyment to jeszcze prowadziłaś samochód? i tak 150? |
Chyba żartujesz!
tomwasz - 19-06-2008, 16:34
Ale ja mówię i ściśnięciu ramki okna (przy zamkniętej szybie) do dachu auta (od środka oczywiście - robię to jedną ręką. I daję radę przy 150 km/h - efekt jest spory (oczywiście niemiecka autostrada!).
czekoladka_1981 - 19-06-2008, 16:49
tomwasz napisał/a: | ściśnięciu ramki okna (przy zamkniętej szybie) do dachu auta (od środka oczywiście - robię to jedną ręką. I daję radę przy 150 km/h - efekt jest spory |
Zgodzę się z Tobą. I dlatego na parkingu zrobiłam j/w
Anonymous - 26-06-2008, 00:43
To niezłe wiatry masz na parkingu , a kurde zapomniałem to parking efekt musi być zadowalający przy takiej prędkosci...
Anonymous - 01-07-2008, 06:46
obadalem kolejny sposob...
w uszczelki zamontowalem wezyki srednicy ok 6mm bo takie wyszly z pomiarow ze podejda(w ramki drzwi i w uszczelke na dole szyby)szyba zaczela ciasno chodzic przy zamykaniu... efekt zaden
to sie wydaje niemozliwe ze nie ma na to sposobu chyba ze szukamy nie tam gdzie trzeba
tommyc1 - 02-07-2008, 10:55
a mowilem,mowilem, to wsiedli na mnie ze na 100% uszczelki
w super-tuningowanym japonskim galu widzialem, ze gosc te rynienki po bokach przedniej szyby czyms wypachl-wyplycil... no i te lusterka...
Anonymous - 03-07-2008, 21:03
No wlasnie wydaje sie, ze to nie jest nieszczelnosc miedzy zewnatrz/wewnatrz bo w srodku nie czuc zadnego powiewu. Wiec wyglada na to, ze to jakies zawirowania powietrza na zewnatrz. Te rynienki tez mnie zastanawiaja. Niedlugo zabieram sie za wygluszanie autka i montaz przyzoitego audio i ten szum jak nie da mu sie zaradzic to cos czuje, ze mnie zabije.
Anonymous - 08-09-2008, 17:53
Devo napisał/a: | No wlasnie wydaje sie, ze to nie jest nieszczelnosc miedzy zewnatrz/wewnatrz bo w srodku nie czuc zadnego powiewu. Wiec wyglada na to, ze to jakies zawirowania powietrza na zewnatrz. | cos moze w tym byc ja tematu nie odpuscilem ...dzis mnie cos tknelo zeby zerknac w pracy do forda miedzy blotnik przedni i kaste tam gdzie sa zawiasy jest tam taka wneka ktora w Galu wyglada tak(pod dolnym zawiasem)
widac tam nadkole oraz u gory przy masce jest sporo miejsca ktoredy powietrze moze wlatywac i wiac gdzie chce wylatujac np u gory drzwi(wciskajac sie gdzies pod niby szczelnie dolegajace uszczelki)
a we wspomnianym fordzie (na tapecie byla fiesta i focus) wyglada to tak

to cos w rodzaju gabki tyle ze nie jest porowate ( nienasiakliwe i nieprzewiewne) co moze zatrzymywac 'wiater'
musze cos podobnego wcisnac do Galusia
(sorka za jakosc zdjec ale telefonem robione chodzi o idee)
|
|
|