Carisma - Ogólne - Oponki zimowe - jakie ??
kris80 - 09-11-2009, 22:54
mitring napisał/a: | saphire napisał/a: | Ja na następny sezon kupie parkę UltraGrip 7+ i dam na przód a wtedy Savy pójdą na tył. | Polecam, mam je już 2gi sezon, smigam trasy dom - białystok i jest git ... rewelacja, wybrałem je z testów ADAC
czekoladka_1981 napisał/a: | okazało się po zakupie w praniu że UltraGrip 7+ spisują się rewelacyjnie | Dokładnie tak jak piszesz kolego |
Kolega pytał o tanie opony a Good Yeary napewno do takich nie należą. Nie jest trudną rzeczą kupić dobre opony mając do dyspozycji powiedzmy 1000zł czy więcej, ale jak mamy 700 to juz się zaczynaja schody.
Anonymous - 10-11-2009, 11:21
Panowie, lanos ma 1.5l i 86 km ma całkiem niezlego kopa, ale moja kobitka śmiga tylko po mieście do pracy i na zakupy, więc ultra gripy raczej odpadają:)
Więc jak, nexeny dadzą chyba radę nie?
robertdg - 10-11-2009, 21:58
Bastek77, a czemu mialby nie dac rady? jak chcesz skorzystaj z internetowych salonow opon i opin na temat tej opony, np tutaj >>KLICK<< opin na temat opon najlepiej szukac wpisujac w google hasło "nexen *** opinie"
*** - tu wpisujesz symbol opony
SHARK1979 - 12-11-2009, 20:44
Witam na zimke mam komplecik kółka 14" i oponki Bridgestone naprawdę oki
Anonymous - 16-11-2009, 12:40
Ja od kilku tygodni jeżdżę na nowiutkich Bridgestone Blizzak LM30 185/65 R14 i jestem zadowolony. Co prawda jeszcze śniegu, błota pośniegowego czy grubszego lodu za przeciwnika opony te nie miały, to:
- są bardzo ciche jak na zimówki (na dobrą sprawę moje letnie B250-tki są głośniejsze...)
- kupiłem je za grosze (196zł/sztuka)
- świetnie trzymają w zakrętach
- dobrze radzą sobie na mokrej i śliskiej nawierzchni
Zobaczymy jak opony będą się sprawować w bardziej ekstremalnych warunkach - typowo zimowych.
SHARK1979 - 16-11-2009, 14:34
enanthate napisał/a: | Bridgestone Blizzak |
Właśnie o tym piszę 2 sezon zaczynają i bardzo oki, mój 3 kontakt z tą firmą i jestem za
Anonymous - 16-11-2009, 14:37
SHARK1979 napisał/a: | enanthate napisał/a: | Bridgestone Blizzak |
Właśnie o tym piszę 2 sezon zaczynają i bardzo oki, mój 3 kontakt z tą firmą i jestem za |
Oj nie... Blizzaki LM30 to model na rok 2009 i niemożliwym jest, żebyśmy mieli te same opony.
SHARK1979 - 16-11-2009, 16:59
enanthate,
Wiesz co az lukne może wcześniejszy model mam
[ Dodano: 16-11-2009, 17:01 ]
Haha mam Blizzak LM-20 więc tak jak pisze deczko starszy model
saphire - 24-11-2009, 13:56
Ja jeżdżę teraz na:
2-gi sezon GoodYear UltraGrip 7+ na przodzie
3-ci sezon Sava Eskimo S3 na tyle
Jestem zadowolony. Na mokrym trzymają o niebo lepiej niż moje letnie Dunlopy a na kopnym śniegu też ciągną dobrze (choć dawne Dębice Directional dużo lepiej ciągnęły)
Anonymous - 26-11-2009, 23:26
lanos dostal nowe daytony dw500 i tez jest ok, co ciekawe sa cichsze od letnich
Krzyzak - 27-11-2009, 08:24
Sebastian - ja miałem Daytony - zarówno letnie jak i zimowe
na letnich było OK do powiedzmy 4-5 sezonu, potem zorbiły się potwornie głośne
natomiast zimówki były głośne od początku - szczególnie na mokrej drodze i powyżej 70 km/h (dokładnie DW500 miałem)
teraz dałem te koła komuś z forum a sam zamontowałem Fuldy Kristal montero II (2 letnie) i jest ogromna różnica - Fuldy są dużo cichsze, choć auto bardziej nerwowe się zrobiło (trzeba częściej kontrować kierownicą, bo myszkuje...)
tadek55 - 28-11-2009, 21:22
Mam opony letnie 185/65/14,moje pytanko czy mogą być opony zimowe 185/60/14?Pozdrawiam.
Anonymous - 28-11-2009, 22:22
Darku, moja kobitka jest zadowolona(poprzednie opony to stare passio) mówi, że lanos lepiej się prowadzi:) Jednak co nowe to nowe, zawsze lepsze niż gumy po kilku sezonach. Osobiście testowałem nowe opony i naprawdę są cichsze niż letnie dębice, do tego dużo lepiej trzymają przyczepność i lepiej się hamuje. Myślę, że do spokojnej jazdy do pracy i na zakupy stykną:)
buran - 01-12-2009, 23:32
Zauważyłem, że większość zachwala opony, takie jakie ma i nie ma się czemu dziwić, ponieważ w naszej naturze nie leży przyznanie się, że kupiło się dziadostwo.
Z zimówkami najczęściej jest tak, że jeśli opona dobrze trzyma na głębokim śniegu, to na suchej nawierzchni łomocze jak traktor i odwrotnie. Dotyczy to oczywiście opon budżetowych i II ligii.
Wad tych są pozbawione opony I ligii: Michelin, Bridgestone, Goodyear, ale mają swoją cenę.
Czasami w testach tania opona ma doskonałe właściwości na śniegu, natomiast po kilku tysiącach kilometrów (niekoniecznie na śniegu - takie mamy zimy) z właściwości nie zostaje nic. Pamiętajcie, że w testach są badane opony nowe, a nie z przebiegiem powiedzmy 10 tys km. Po dłuższym przebiegu tak naprawdę wychodzi jakość opony.
Mając kupić opony zimowe osobiście zdecydowałbym się na tańsze, ponieważ i tak powinno się je zmienić po 3 s-4 sezonach a z moim przebiegiem nie ma sensu przepłacać. Jakie wybrać - najlepiej poczytać opinie użytkowników, którzy jeżdżą służbowo, robią kilometry i mieli możliwość przetestowania wielu opon. Ważna jest też opinia, jak oponka się sprawuje po większym przebiegu.
Ze swojej strony odradzam Kormorany - to już naprawdę nie to co był kiedyś.
Sam jeżdżę na Barumach Polaris 2- bieda jak pozostałe tanie opony, ale nie będę przepłacał, ponieważ nie robię kilometrów.
saphire - 04-12-2009, 16:49
Nie koniecznie tak jest że się chwali to co się ma - ja psioczę na moje letnie opony - beznadziejne na mokrym japońskie Dunlopy EC 201, twarde nawet w upale a na dodatek się ząbkują.
|
|
|