To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Zwiększone SPALANIE

Owczar - 31-03-2012, 18:41

mar111cin napisał/a:
ogólnie jak tam Twoje boje z samochodem? bo z tego co pamiętam to do tych sond za katem dorabiałeś tulejki, a same katalizatory wycinałeś, tak ?

Po odpięciu jest lepiej, ale nie miałem okazji go sprawdzić dokładnie, a UKP jest odpięty bo po włamaniu nie czyta mi impulsów prędkości, a nie mam czasu sprawdzić.

Będę walczył ze wsadem do ECU, albo nawet jakiegoś wirusa spróbuję żeby zmienić mapy przy okazji :)

matek - 03-04-2012, 13:20

witam

potrzebuje malej pomocy... otóż w grudniu założyłem gaz ( PRINS VSI ) do mojego gala 2.0 i od tamtej pory pali mi cały czas ok 11,5l gazu ( co wydaje mi się troszkę za dużo gdyż jeżdżę głownie autostradami z prędkością ok 100-120... ) jako ze nigdy nie sprawdzałem ile pali PB zatankowałem ostatnio do pełna przejechałem 100km i znowu do pełna... wyszło 11l PB na 100km.... brak błędów silnika jedynie ABS mi się świeci podczas ruszania ale to błędy 23,24 jak dobrze pamietam od wyciągania auta z zaspy...

no i teraz pytanie gdzie szukać przyczyny... kola zimowe? sonda umiera? co warto sprawdzić?

pozdrawiam

Owczar - 03-04-2012, 13:23

Do sprawdzenia to co wyzej w tym temacie.
polaff - 03-04-2012, 20:05

matek napisał/a:
ABS mi się świeci podczas ruszania
co to znaczy?
zapala się kontrolka jak ruszasz czy jak?

m6riano - 03-04-2012, 22:41

matek napisał/a:
do mojego gala 2.0 i od tamtej pory pali mi cały czas ok 11,5l gazu

Moim zdaniem rozsądne spalanie...
ps. jakie masz opony?
ps.sprawdzałeś prowadnice, tłoczki w hamulcach?

matek - 04-04-2012, 16:35

polaff napisał/a:
matek napisał/a:
ABS mi się świeci podczas ruszania
co to znaczy?
zapala się kontrolka jak ruszasz czy jak?

na poczatku tylko po odpaleniu zaswieca sie na kilka sekund i gasnie

Cytat:
Moim zdaniem rozsądne spalanie...
ps. jakie masz opony?
ps.sprawdzałeś prowadnice, tłoczki w hamulcach?

opony 195/65/15 continental TS830
w grudniu mialem wymianiane z przodu tarcze, klocki i piasty
a z tylu wszystko bylo czysczone

no tak 11,5 to tragedii nie ma na gazie, ale taka sama trasa i paliwa wyszlo mi 11 wiec cos tu jest nie tak :/

polaff - 04-04-2012, 20:24

matek napisał/a:

to normalne zjawisko

Obywatel Bedzio - 04-04-2012, 20:58

Taki poziom konsumpcji gazu wydaje mi się że jest normalny. Też mam gala 2.0 (EA2A, silnik 4g63, 135 km) i mi zwykle palił w trasie 11 - 12 litrów gazu. Teraz po wymianie listwy gazowej spalanie mi spadło do 11 l. Więc uważam że to normalka. I uważam że nie ma opcji by ten silnik zszedł np poniżej 10 l gazu/100km
Hugo - 04-04-2012, 21:44

Obywatel Bedzio skrzynia manualna czy automatyczna?
matek - 04-04-2012, 21:52

polaff napisał/a:
matek napisał/a:

to normalne zjawisko

wydaje mi sie ze drugi raz nie powinna sie zaswiecac ta kontrolka? najpierw po przekreceniu kluczyka wszystko sie swieci i gasnie a potem ABS jeszcze raz sie zaswieca na kilka sekund

Cytat:
Taki poziom konsumpcji gazu wydaje mi się że jest normalny. Też mam gala 2.0 (EA2A, silnik 4g63, 135 km) i mi zwykle palił w trasie 11 - 12 litrów gazu. Teraz po wymianie listwy gazowej spalanie mi spadło do 11 l. Więc uważam że to normalka. I uważam że nie ma opcji by ten silnik zszedł np poniżej 10 l gazu/100km

uwierz mi ze mi powinno wyjsc mniej niz 11,5 bo kilka razy jechalem jak emeryt a tu 11,2 :) o ile wyszlo by mi spalanie benzyny na poziomie 10l to bym to jakos przezyl ale wyszlo mi 11, prawie tyle co gazu... cos tu jest nie tak ;)

czy da rade podpiac jakos kompa zeby mi pokazywal aktualne spalanie? czy raczej musial bym uzyc UKP?

polaff - 04-04-2012, 22:07

matek napisał/a:
najpierw po przekreceniu kluczyka wszystko sie swieci i gasnie a potem ABS jeszcze raz sie zaswieca na kilka sekund

a no to już nie normalne

fj_mike - 04-04-2012, 22:29

polaff napisał/a:
a no to już nie normalne

ABS zaświeca się po przekręceniu kluczyka raz, później ponownie po włączeniu silnika. To normalne.

polaff - 04-04-2012, 23:03

fj_mike napisał/a:
polaff napisał/a:
a no to już nie normalne

ABS zaświeca się po przekręceniu kluczyka raz, później ponownie po włączeniu silnika. To normalne.

no to albo nie zauważyłem albo jestem ślepy albo nie zwróciłem na to uwagi, albo mam coś nie tak z ABS

malina_drizzt - 05-04-2012, 00:26

Obywatel Bedzio napisał/a:

Według mnie to za dużo sam mam 2,5 i trzeba dobrze podkładać do pieca żeby spalił 11-12lpg na trasie.
Spokojnie bez napinania można osiągnąć 10l, nawet minimalnie mniej.
Jeśli rzeczywiście pali powyżej 10l pb na trasie to nie oszukujmy się ewidentnie jest coś nie tak.

KaWu - 05-04-2012, 12:37

malina_drizzt napisał/a:
Według mnie to za dużo sam mam 2,5 i trzeba dobrze podkładać do pieca żeby spalił 11-12lpg na trasie.

Wg mnie spalanie w 2 litrowce jest na normalnym poziomie.
Duzo zalezy tez od jakosci gazu.
W ub. tygodniu jechalem do Krakowa i wracalem ta sama trasa mniej wiecej takie same predkosci.
W tamta strone spalanie wyszlo 10l lpg/100km a spowrotem az 11,8 l lpg/100 km.
Mam juz troche auto i wiem ze tu winny akurat okazal sie zatankowany gaz na Statoil 123 w Krakowie. Albo oszukuja na litrach albo taka mieszanka jego jest i stad to spalanie.
Wiec na podtawie jednego pomiaru bym nie rzucal daleko idacych wnioskow.

matek, a to , ze spalil Ci wg Ciebie duzo Pb to moze byc takze poklosie lpg.
Wyzeruj korektu Ecu pb i wtedy zrob ta trase na samym Pb i powiedz ile pali.