To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Łożysko koła tylnego

Anonymous - 21-08-2014, 20:01

U mnie z przodu jak i z tyłu dało się normalnie wycisnąć i wcisnąć na prasie.
kozipl - 01-09-2014, 11:48

znalazlem na aledrogo piaste tylna firmy atlas LINK

Czy ktos cos wie czy oplaca sie zakup tej piasty?

[ Dodano: 07-09-2014, 03:02 ]
Zamierzam kupic piasty firmy TORA. Czy jest sens to kupowac czy sobie odpuscic?

fj_mike - 07-09-2014, 13:20

kozipl napisał/a:
Zamierzam kupic piasty firmy TORA. Czy jest sens to kupowac czy sobie odpuscic?

Z tanich zamienników polecam BTA. Jest szansa, że dłużej posłuży.

Maximus1005 - 18-12-2014, 22:06

Witam.
Ostatnio wyczułem delikatny luz na tylnym kole jak ruszam koło w prawo lewo i odwrotnie, tylko że nie słychać w czasie jazdy czy obracania kołem łożyska wiec mam takie pytanie jak myślicie łożysko do wymiany czy wystarczy dociągnąć łożysko?
Jeśli do wymiany to co myślicie o łożysku NTN czy NSK? Trafiłem też na taka aukcje Piasta tył jak myślicie warto?

robertdg - 18-12-2014, 22:48

Luzy prawo lewo mogą świadczyć także o luzach w zawieszeniu, sprawdź szarpiąc góra dól, co do ToraBearings, może i jest szansa na markowe łożysko, ale piasty to loteria
Maximus1005 - 18-12-2014, 23:52

Dzięki za szybka odpowiedź, rozumiem ze jak będzie luz góra dół to wtedy na 100% będzie łożysko? zawieszenie ostatnio było sprawdzane przy okazji wymiany tulei i śrub mimośrodowych wtedy właśnie zauważyłem ten luz na kole.
Myślę ze jak to będzie łożysko to kupie jakieś markowe żeby mieć z głowy a może macie jakieś sklepy gdzie można kupić dobre i cena żeby była akceptowalna

cirus - 21-12-2014, 17:46

ściągnij koło, złap ręką za piaste i bedziesz wiedział czy to łożysko czy nie ;)
robertdg - 21-12-2014, 21:02

A co ma dać złapanie za piaste :?:
Smilli - 28-12-2014, 14:21

witam,
półtora roku temu poszło mi łożysko w tylnym kole więc nie chcąc bawić się w wymianę łożyska zakupiłem nową piastę. Przez półtora roku sprawowała się bez problemu aż teraz coś zaczęło piszczeć podobnie jak przy hamowaniu pociągu, trze jakby tylko przy części obrotu (ciągle, nie tylko przy hamowaniu, ale np. przy skręcaniu w jedną stronę zanika). Zdjąłem piastę i zauważyłem, że wewnętrzna część tarczy trze o obudowę zwrotnicy. Próbowałem lekko podgiąć, ale to nic nie daje. Spotkał się ktoś z takim problemem i co może być uszkodzone? Skrzywiona tarcza, piasta?

Bizi78 - 28-12-2014, 14:27

Wypadałoby pomierzyć bicia tarczy i piasty u mechanika.
Ewentualnie zakupić na alledrogo czujnik ze statywem, np.
http://allegro.pl/czujnik...html?source=mlt

deejay - 28-12-2014, 18:33

Smilli napisał/a:
witam,
półtora roku temu poszło mi łożysko w tylnym kole więc nie chcąc bawić się w wymianę łożyska zakupiłem nową piastę. Przez półtora roku sprawowała się bez problemu aż teraz coś zaczęło piszczeć podobnie jak przy hamowaniu pociągu, trze jakby tylko przy części obrotu (ciągle, nie tylko przy hamowaniu, ale np. przy skręcaniu w jedną stronę zanika). Zdjąłem piastę i zauważyłem, że wewnętrzna część tarczy trze o obudowę zwrotnicy. Próbowałem lekko podgiąć, ale to nic nie daje. Spotkał się ktoś z takim problemem i co może być uszkodzone? Skrzywiona tarcza, piasta?

Z twojego opisu wynika że rozpięło się łożysko koła , za jakiś czas może zacząć szumieć , w tym wypadku tylko wymiana .

Smilli - 29-12-2014, 13:32

deejay napisał/a:
Smilli napisał/a:
witam,

Z twojego opisu wynika że rozpięło się łożysko koła , za jakiś czas może zacząć szumieć , w tym wypadku tylko wymiana .

OK, dzięki wielkie. Czyli po prostu kiepskiej jakości piasta czy mogło to być czymś spowodowane?

Bizi78 napisał/a:
Wypadałoby pomierzyć bicia tarczy i piasty u mechanika.
Ewentualnie zakupić na alledrogo czujnik ze statywem, np.
http://allegro.pl/czujnik...html?source=mlt

Warto robić te pomiary?

pieszczoch - 19-03-2015, 23:24

Szanowni koledzy i koleżanki, muszę wymienić łożyska na tylnych kołach w swoim galancie.
Już wiem, że JPN unikać. Szukać raczej KOYO, ale na tył nie mogę znaleźć piasty z łożyskiem, bo nie chcę tego rozkładać. Wolę kupić piastę.
Jest opcja kupić dobrą jakościowo piastę w cenie do powiedzmy 350zł?
Co sądzicie o tej?
http://allegro.pl/piasta-...5160969536.html
lub o tej:
http://allegro.pl/lozysko...5164232344.html
Wydaje mi się powiem szczerze, że jest za tania ;) ale niby są 3 lata gwarancji. Tylko gwarancja nie jest równoznaczna z tym, że będzie to sprawne choćby przez te 3 lata.
Potrzebuję czegoś co conajmniej da objawy, że coś się dzieje zanim coś się poważniej uszkodzi.

Dziękuję z góry:)

deejay - 20-03-2015, 00:59

Polecam tylko KOYO . Kup samo łożysko i roboty z przeprasowanie piasty jest na max 1h .
http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=3345

Hugo - 20-03-2015, 07:36

pieszczoch, ta z pierwszego linku to totalny szmelc, SKF jest OK, najprawdopodobniej będzie w nim łożysko KOYO.