[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi
Marcino - 12-06-2014, 23:03
Cytat: | wsteczny zaczoł wchodzić bez wciśnięcia gałki w dół, zamówiłem na allegro używaną zamontowałem ale wsteczny dalej wchodzi bez wciskania ma ktoś jakąś recepte na to? |
Przeczytaj instrukcję... a może nie masz galanta
bongo_22 - 13-06-2014, 00:50
calops napisał/a: | Panowie mam taki problem, ostatnio coś mi się urwało w gałce zmiany biegów spadła w dół i można nią było kręcic dowolnie na 360 stopni oraz wsteczny zaczoł wchodzić bez wciśnięcia gałki w dół, zamówiłem na allegro używaną zamontowałem ale wsteczny dalej wchodzi bez wciskania ma ktoś jakąś recepte na to? |
Wciskany wsteczny Pierwsze słyszę
calops, samej gałce byłoby ciężko opaść - jest wkręcana na gwint blokowany nakrętką. Musiała to zrobić z całym drążkiem zmiany biegów. Miałem rok temu identyczną sytuację. Drążek najpierw opadł, a później chodził góra-dół i kręcił się we dookoła własnej osi. Wystarczy dobrać się do drążka (zdjąć gałkę, mieszek, tunel itd) i dokręcić kluczem ampulowym (imbusem) śrubę w mocowaniu kulowym, która się poluzowała. Miejsce dokręcenia pokazałem na rysunku poniżej.
Istnieje też znikome prawdopodobieństwo, że dzięki wciskaniu przy wrzucaniu wstecznego, połamałeś konstrukcję mocującą i stabilizującą drążek (na rysunku nr 6 i 10), która jest wykonana z tworzywa sztucznego. Ale wątpię.
Reasumując, nie wciskaj drążka zmiany biegów przy wrzucaniu wstecznego, bo będziesz miał powtórkę z rozrywki. W galancie nie ma takiej opcji - to nie niemiec czy inny ford.
calops - 13-06-2014, 07:05
No to niźle 5 lat jeździłem z takim przekonaniem że tak się wrzuca wsteczny.
Marcino - 13-06-2014, 12:59
bo on nie wiejdzie z piątki, jedynie z N...:)
majkii - 17-06-2014, 17:15
witam
wywaliłem skrzynię i sprzęgło
ze sprzęgłęm poszło gładko i już wymienione
mam za to problem by rozdzielić skrzynię od korpusu sprzęgła by móc się dobrać do łożysk
wszystkie śruby odkręcone, wybierak wymontowany,5 bieg wyciągnięty a skrzynia nadal nie schodzi - uzyskałem jedynie ok 6mm przerwy po obwodzie i dalej ni huhu
jakieś pomysły?
ratujcie chłopaki bo jutro kurs na Mazury, kobieta już wściekła jak osa ,że to w ogóle ruszałem
robertdg - 18-06-2014, 09:03
Zaślepka na skrzyni od strony koła zdemontowana i seger rozparty
Dekiel zdemontowany i zebatka skrecana na Torxa zdemontowana
Śruby wodzików odkręcone
majkii - 18-06-2014, 09:47
Kurcze ja tam żadnej demontowalnej zaślepki(no poza pokrywą nad 5 biegiem ) nie widziałem a wykrecilem każda jedną śrubę wkreconą w korpus. Czy ona jest może tylko wklejona ?
milo - 18-06-2014, 14:56
majkii napisał/a: | Kurcze ja tam żadnej demontowalnej zaślepki(no poza pokrywą nad 5 biegiem ) nie widziałem |
Czarna gumowana z boku skrzyni patrząc od przodu
robertdg napisał/a: | Dekiel zdemontowany i zebatka skrecana na Torxa zdemontowana |
Wsteczny musowo odkręcić inaczej skrzynia sie nie rozejdzie
robertdg - 18-06-2014, 20:45
Ta czarna zaślepka
majkii - 19-06-2014, 09:50
robertdg napisał/a: | Ta czarna zaślepka
Obrazek |
Po twoim poprzednim poście znalazłem tą zaślepkę pod warstwą brudu i się udało. Teraz tylko to zmontować po powrocie z Mazur i oby wszystko grało.
Dzięki za wszystkie sugestie
Mandrake - 01-05-2015, 12:38
Prośba o opinie Koledzy. W styczniu Japaneze robił mi skrzynie. Po remoncie zalecił mi Mobilube1 SHC75W90. Skrzynka chodzi super na tym oleju, tylko zimna 2 i 3 ma minimalny opór. Ostatnio zauważyłem, że na mega rozgrzaniu( nie jeżdżę szybko ale po gruntówkach i z dużym ciężarem) ze skrzyni słychać delikatne terkotanie na luzie tak jak pisze Kolega Malina_drizzt w tym temacie: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73033
Gadałem z Malikiem i też twierdzi, że to normalne. Mam tylko lekkie wątpliwości odnośnie klasy oleju , gdyż ten mobil to GL-5, a większość głosów twierdzi, że powinien być GL-4
Jak wg Was z tym olejem? 4 czy 5?
Dodam, że w ramach chwilowego eksperymentu w skrzyni wylądował syntetyk amsoil 75W140 Severe Gear i na tym oleju po mega rozgrzaniu terkotania nie ma.
milo - 01-05-2015, 18:19
Terkotanie to chyba nie normalne tak nie powinno być
Mandrake napisał/a: | w skrzyni wylądował syntetyk amsoil 75W140 Severe Gear |
To olej bardziej do mostów
Myslałem że olej texaco mtf 94 jest tak dobry ale.... wlewając agip lsx 75/90 jest jeszcze lepiej
Mandrake napisał/a: | Jak wg Was z tym olejem? 4 czy 5? |
4
artufcb - 02-05-2015, 05:53
Ja mam natomiast problem z ciężkim ruchem lewarka na boki. Nasila się to latem w korkach. Lewarek chodzi góra dół (1-2),a żeby go przepchnac na środek, trzeba się wysilic. Zimą problem nie jest aż tak odczuwalny, chyba że po mega długim staniu w korku, ale teraz już przeszkadza. Ogólnie lewarek nie pracuje swobodnie na boki, ale jako tako wraca na środek i biegów nie muszę szukać. No tylko latem. Domyślam się że wtedy kiedy komora silnika się nagrzeje mocno. Problem pojawił się po samodzielnej wymianie sprzęgła, jakiś rok temu. Cały mechanizm wybieraka przejrzany i tam było ok, śruby nie były za mocno dokrecone. Domyślam się że problem tkwi w elementach do których przymocowane są ciegna. Czy to raczej coś na wierzchu czy wewnątrz?
milo - 02-05-2015, 08:02
artufcb napisał/a: | Ja mam natomiast problem z ciężkim ruchem lewarka na boki. |
Odłacz linki od wybieraka i zobacz jak zachowuje sie lewarek ,mozliwe że jedna linka cięzko chodzi w oplocie lub sam lewarek wtedy wybierak nie bedzie pracował
Mandrake - 02-05-2015, 09:24
Do skrzyń manualnych, mostów itp: http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2043.pdf
A cytując kolegę: "Analogicznie skrzynia terkocze po dobrym rozgrzaniu, kiedy zmniejsza się lepkość oleju przekładniowego, a zimna chodzi cichutko na jałowym." Więc są dwa odrębne zdania
Olej który podajesz też ma spec GL-4 i Gl-5: http://oleje-smary.pl/pl/...gl5-1-litr.html , tak jak ten polecany przez Japaneza: http://www.mobil.com/Pola...1SHC75W-90.aspx
Więc piszesz GL-4, a sam zalecasz GL-5 ?
|
|
|