Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie
Anonymous - 01-02-2009, 09:52
szukalem w istrukcji jaka pojemnosc ma bak ale nie znalazlem... jesli 60l podaje fabryka to znaczy ze jest 60:) ALE wejdzie wiecej smiem twierdzic ze nawet kolo 70L np. do kanistra 10l wchodzi 12L a jesli bys tankowal na Ukrainie to jeszcze wiecej:P i nie chodzi tu o oszukiwanie przez stacje benzynowa
emfranc - 01-02-2009, 21:33
raz wlałem prawie 62 litry, ale lałem pod korek, kilka razy dolewając i czekając, aż paliwko spłynie do końca. Miałem pusty bak bo na rezerwie zrobiłem prawie 130km (przy średnim spalaniu 7,7l/100km). Zalałem aż zaczęło przelewać się do tej czarnej gumki pod wlewem. Dlatego myślę, że razem z wężem wejdzie max 63 litry. Więcej to tylko do kanistra:) Tankuję przeważnie na jednej stacji choć zdarzyło się chyba 2x, że na BP w Raciborzu weszło mi podejrzanie dużo paliwa dlatego przestałem tam tankować. Jeśli wchodzi więcej to trzeba sprawdzić na innych stacjach.
Kris1980_147 - 01-02-2009, 21:46
emfranc napisał/a: | raz wlałem prawie 62 litry, ale lałem pod korek, kilka razy dolewając i czekając, aż paliwko spłynie do końca. Miałem pusty bak bo na rezerwie zrobiłem prawie 130km (przy średnim spalaniu 7,7l/100km). Zalałem aż zaczęło przelewać się do tej czarnej gumki pod wlewem. Dlatego myślę, że razem z wężem wejdzie max 63 litry. Więcej to tylko do kanistra:) Tankuję przeważnie na jednej stacji choć zdarzyło się chyba 2x, że na BP w Raciborzu weszło mi podejrzanie dużo paliwa dlatego przestałem tam tankować. Jeśli wchodzi więcej to trzeba sprawdzić na innych stacjach. |
Jestem tego samego zdania. W rurę wlewową (oczywiście w zależności od samochodu) nie wejdzie więcej niż 3 litry. Tak więc simak_6 jeśli jesteś pewiem, że w baku masz praktycznie "zero" i dojechałeś na stację na oparach, a mimo to uda ci się zatankować więcej niż 63-64 litry, to najlepiej zmień stację, bo ta ma pokombinowane przy dystrubutorze. Wlewasz przykładowo 20 litrów a płacisz za 21,5 litra.
A jak już napisałeś że śmiesz twierdzić że do Carismy ze standardowym bakiem wejdzie 70 litrów!!! to już wogóle abstrakcja. Nawet temperatura powietrza nie ma tu większego znaczenia.
A do kanistra 10 litrowego nie wejdzie według mnie 12 litrów. Kiedyś tankowałem do kanistra 5 litrowego (oryginalny, produkcji polskiej, nie poobijany i cały metalowy) i weszło dokładnie 5 litrów, może jak bym go nachylił to by weszło 5,1 litra, ale przy otwieraniu by się i tak wylało.
Takie moje zdanie na ten temat.
Anonymous - 01-02-2009, 22:43
ja tankuje tylko na stacjach ""shell" i tylko V-power lub Vpower Racing sa to jedyne paliwa w polsce ktore, sa naprawde dobre!! wynika to z badan, ktore prowadzilismy na uczelni. Jesli chodzi to tankowanie to nie praktycznie a na 100% bylem pewny ze mam ZERO bo na stacje mnie kolega doholowal....
emfranc ja na rezerwie robie 150 km po miescie przy srednim spalaniu 9l/100km i docieram na stacje
Kris1980_147 jesli twierdzisz ze nie wejdzie do baku tyle paliwa to jedz naprawde na Ukraine i zobaczysz co znajduje sie przy kazdym dystrybutoze a mianowicie sa to belki na ktore wyjezdasz strana auta od ktorej jest wlew i wtedy masz auto przechylone pod kontem i wlewasz paliwo do fula i nie robi Ci sie poduszka powietrzna w baku, skutkje to tym ze wlewasz okolo 7l paliwa wiecej niz ustawa przewiduje...
Tego postu nie pisze po to by kogos obrazac lub stwierdzac ze ktos mowi nie prawde lecz po to zeby wykazec ze jesli sie chce to sie da... czyli wszystko o Polakach
Spal - 01-02-2009, 23:37
dobrze utrzymany silnik widocznie , u mnie kolo 9 przy mieszanym 11 miejski a troche wiecej przy kadzeniu lekkim kolega ma taka sama cari i pali 11 przy mieszanym, simak_6 po prostu proponuje tankować gdy zapali się rezerwa i nie trzeba nic liczyc bo wkoncu i tak zatankujesz .
Robson86 - 02-02-2009, 00:41
Spal napisał/a: | u mnie kolo 9 przy mieszanym 11 miejski |
duzo....
Pozdroo
Student - 02-02-2009, 07:49
Nigdy nie wlałem więcej niż 59l, a wtedy zrobiłem na rezerwie 87km.
Prawie zawsze wlewam ok. 54l. jak sie zapali rezerwa.
Co do spalania to trzymam średnią 8.2-9l.
wichura1 - 02-02-2009, 08:34
No ale niestety niektórzy nie chcą przyjąć do wiadomości, że są waleni w rogi na stacji. Nigdy nie udało mi się zatankować więcej niż 53 litry, z tym że szanuję pompę paliwową i po zapaleniu rezerwy staram się jak najszybciej zatankować.
emfranc - 02-02-2009, 10:15
simak_6 napisał/a: | Kris1980_147 jesli twierdzisz ze nie wejdzie do baku tyle paliwa to jedz naprawde na Ukraine i zobaczysz co znajduje sie przy kazdym dystrybutoze a mianowicie sa to belki na ktore wyjezdasz strana auta od ktorej jest wlew i wtedy masz auto przechylone pod kontem i wlewasz paliwo do fula i nie robi Ci sie poduszka powietrzna w baku, skutkje to tym ze wlewasz okolo 7l paliwa wiecej niz ustawa przewiduje... |
Dobre
każdy sposób na wyciulanie klienta jest dobry, ale jeśli ktoś wlewa do baku o pojemności 60l - 7l więcej i nie budzi to jego wątpliwości to przecież nie mój problem...
simak_6 napisał/a: | emfranc ja na rezerwie robie 150 km po miescie przy srednim spalaniu 9l/100km i docieram na stacje |
Raz zrobiłem 155km od zapalenia rezerwy (nie mrugnięcia tylko ciągłe światło) ale ok 90km autostradą (ok 120km/h) 50km krajówką (90km/h) a reszta miasto. Średnie miałem na poziomie 6l/100km, więc rezerwa zapala się gdy w baku zostaje ok 9l. U Ciebie zostaje ponad 13, ewentualnie gdyby na cudownym v-power palił mniej ok 1l/100km (jest to możliwe jednak uzależnione od tego na której stacji shella tankujesz) to zostaje ok 12l, więc albo masz większy bak (co tłumaczyłoby owe 7litrów więcej), albo rezerwę wyżej ustawioną.
Anonymous - 02-02-2009, 14:41
Oho, widzę że wątek się rozwinął. Rozumiem że wnioski nasuwają się same.
Ten kto nie zmieścił 60 lub więcej litrów w baku jest ekspertem, a ten który zmieścił, jest durniem i daje się naciągać, tyle tytułem żartu.
Jeśli rzeczywiście moja Cari mieści tylko 60 literków (bo Neste mnie rąbie, a to łobuzy z Finlandii ) to moje raporty spalania stają więcej niż optymistyczne. 850km na 60 litrach to daje chyba ok 7 litrów w trasie, przy wskazaniu komputra 6.5. Tylko już skołowany jestem i nie wiem ile można przejechać na rezerwie, więc jest może jeszcze lepiej niż te 7 litrów.
mlun - 02-02-2009, 17:45
Z rezerwą wszyscy pisali że około 9L i tego się trzymam. W instrukcjach niektórych autek pisało że paliwa powinno starczyć na 100km na rezerwie.
emfranc - 02-02-2009, 21:46
http://www.motofakty.pl/a...1995_2004_.html
na dole w tabelce podana jest pojemność baku
SHARK1979 - 02-02-2009, 22:37
Pewno że 60l jak tankuje to max 54-55l z małym naruszeniem rezerwy
wichura1 - 02-02-2009, 22:53
Producent podaje wyraźnie w user manualu i service manualu: Pojemność zbiornika 60litrów w tym rezerwa około 9litrów. Dodatkowo dochodzą węże wlewu około 2-3 litry. Jak komuś wchodzi więcej wystarczy zatankować raz gdzieś indziej, zamiast się upierać, trzeba zadbać o swój interes i swoją kasę.
emfranc, motofakty.pl to nie jest źródło najbardziej wiarygodnych informacji.
mareqm - 04-02-2009, 08:45
wichura1 napisał/a: | Producent podaje wyraźnie w user manualu i service manualu: Pojemność zbiornika 60litrów w tym rezerwa około 9litrów. Dodatkowo dochodzą węże wlewu około 2-3 litry. Jak komuś wchodzi więcej wystarczy zatankować raz gdzieś indziej, zamiast się upierać, trzeba zadbać o swój interes i swoją kasę.
emfranc, motofakty.pl to nie jest źródło najbardziej wiarygodnych informacji. |
Właśnie wczoraj zatankowałem "gdzieś indziej" niedługo po zapaleniu rezerwy.Weszło 61,2 l.Uważam zatem,że w mojej Carismie (2003 r.) zbiornik mieści 60 l + rezerwa.A tak wracając do tematu spalania to na wczorajszej trasie spod Krakowa do Piaseczna przy spokojnej jeździe spalanie 5,8/100 co jak na automat uważam za wynik przyzwoity.Średnia z komputera 76 km/h.
|
|
|