To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.

racer1972 - 24-03-2010, 18:59

No to alfiq ma z głowy a ja czekam niecierpliwie nadal... :doubt:
DjQuest - 24-03-2010, 19:35

Mam alternatywę i zarazem pytanie, czy ktoś już ma coś takiego u siebie ?
http://www.allegro.pl/ite...z_automapa.html

jaca71 - 24-03-2010, 19:39

Poczytaj TUTAJ albo TAM
DjQuest - 24-03-2010, 20:10

Dzięki wielkie nie doczytałem :( . Same pozytywy widzę i cena już przystępna Więc po gwarancji za 300 zł oryginał na allegro i DVD zapodać :)
bastek - 26-03-2010, 20:40

to i ja się dopiszę. jestem po 2 wymianach...
po pierwszej okazało się, że radio felerne. rozłądowało mi akumulator.....
na następne czekałem 3 tyg.
wydaje się, że jest ciut lepiej (tzn w starym szum, gubienie fal, i prawie cały czas w mieście mono sygnał)
teraz nie szumi, jest stereo, ale dalej są problemy z gubieniem....
a stary pionieer dużo dalej "trzyma" lokalne stacje (ok. 10 km dalej) niz to co jest teraz.

mazin - 28-03-2010, 00:12

jaca71 napisał/a:
Poczytaj TUTAJ albo TAM

A TU można nawet obejrzeć :-)

roch_27 - 29-03-2010, 20:37

w zeszły tygodniu dostałem telefon z serwisu że nowe radio czeka na mnie w Baranowie i jak będę miał dysponował czasem to mam podjechać na wymianę - zobaczymy jak będzie się sprawowało po wymianie :wink:
Anonymous - 30-03-2010, 20:20

U mnie radio ma problemy z plytami CD (oryginalne audio, czy też nagrywane MP3), problem polega na tym, że lewe głośniki grają normalnie a prawe o połowę ciszej, tak że BALANCE muszę ustawić na R +6 aby wszystko grało mniej więcej jednogłośnie. FM gra normalne stereo i nie ma problemów czy to ze ściszaniem czy gubieniem stacji, czasem jak odpalam autko to wyświetla SEARCHING, ale wystarczy kliknąć numerek zapisanej stacji i odrazu gra. Radio mam standardowe jak to w wersji INFORM. Zgłosiłem reklamację i czekam na nowe radio, podobno ktoś się pomylił i przysłał ROCKFORDA na 6 CD. Szkoda, że nikt sie nie pomylił i go nie zamontował :P .
Trik - 30-03-2010, 23:48

Griever01 napisał/a:
podobno ktoś się pomylił i przysłał ROCKFORDA na 6 CD. Szkoda, że nikt sie nie pomylił i go nie zamontował

No właśnie ja na nowe radio czekam i to właśnie do mojego INVITE przyszedł ten pomylony RF :roll: (info z piątku) . Szkoda że nie dali się namówić na wstawienie :cry: .

pfx - 31-03-2010, 23:31

Griever01 napisał/a:
U mnie radio ma problemy z plytami CD (oryginalne audio, czy też nagrywane MP3), problem polega na tym, że lewe głośniki grają normalnie a prawe o połowę ciszej, tak że BALANCE muszę ustawić na R +6 aby wszystko grało mniej więcej jednogłośnie. FM gra normalne stereo i nie ma problemów czy to ze ściszaniem czy gubieniem stacji, czasem jak odpalam autko to wyświetla SEARCHING, ale wystarczy kliknąć numerek zapisanej stacji i odrazu gra. Radio mam standardowe jak to w wersji INFORM. Zgłosiłem reklamację i czekam na nowe radio, podobno ktoś się pomylił i przysłał ROCKFORDA na 6 CD. Szkoda, że nikt sie nie pomylił i go nie zamontował :P .

Miałem dokładnie ten sam objaw.
Użyj drugiego kluczyka, lub odkręć kokpit, odepnij wszystkie wtyczki od radia, poczekaj z 5 min. Potem podłącz wszystko i wróci do normy.
Za wszelkie problemy ze stacjami, przyciszaniem i pogłaśnianiem kanałów nie jest odpowiedzialne radio, tylko ten popieprzony system "integracyjno - informacyjny" samochodu. Wystarczy, ze przełożysz jednostke do innego auta i zagra aż miło.
Gdyby ktos chciał sie przekonać mam sprawne dwa radia do lancera RF. Oddam za niewielką cenę, jeśli by miało komuś służyć.

racer1972 - 31-03-2010, 23:46

Moje nowe radio właśnie przyszło...Wymiana w piątek... Zobaczymy jak będzie... pfx Swoją drogą centrala by to tym nie widziała?
pfx - 01-04-2010, 17:46

Wyjmij bezpiecznik Audio na 10 min i objawy wrócą do normy.
W swoim sprawdzałem 3 radia (swoją drogą dzięki pomyłce (mojej) - mam teraz zmieniarkę na 6 cd, pasuje plug & play :mrgreen: ). We wszystkich 3 radiach występuje dokładnie opisany przez Ciebie problem. Wystarczy rozłączyć radio, przekręcic zapłon na odpietym radio, połaczyć znowu i radio rusza bez usterek. Ten sam patent bez rozbierania - z bezpiecznikiem też zadziała.

racer1972 - 02-04-2010, 01:22

A jak ściąga się panel przedni radia mając odkręconą listwę ozdobną? Jest na śrubach? Mam fotkę zdemontowanego panelu i nic z tego nie wynika :rolleyes:
alfiq - 02-04-2010, 08:23

Z tego co widziałem, jak mi wymieniali radio (a stałem bezczelnie na hali, zaraz obok miśka :) ) to po zdjęciu listwy "srebrnej" panel odblokowuje się od dołu (jakieś zatrzaski) i potem ruchem do siebie wyciąga się go w całości. Radio jest potem przykręcone na śrubki wewnątrz ale sam panel chyba nie był. No o ile nie przegapiłem czegoś :)
Swoją drogą ciekawe, czy to rzeczywiście te bezpieczniki. U mnie na pewno wymienili całą skrzynkę radia i bezpieczeników nie ruszali, czy to znaczy, że te objawy mogą wrócić i wtedy mam sobie pomagać tymi "elektrycznymi operacjami" ?

mazin - 02-04-2010, 23:10

racer1972 napisał/a:
A jak ściąga się panel przedni radia mając odkręconą listwę ozdobną? Jest na śrubach? Mam fotkę zdemontowanego panelu i nic z tego nie wynika :rolleyes:

Wsadzasz paluchy od spodu i ciągniesz, potem paluchy wyżej i odpinasz w ten sposób kolejne zatrzaski. Panel nie jest w żaden sposób przykręcony, zatrzaski mają nakładki z białego niełamliwego plastiku, więc bez obaw. Panel ma wtyczkę, wiec po zdjęciu delikatnie - i odepnij, podpięty nią jest panelik z wyłącznikiem awaryjnych. Samo radio jest na czterech śrubach, polecam śrubokręt z magnesem, żeby nie wpadły do środka deski, bo możesz mieć problem z wyjęciem.

Zajrzyj tutaj:
Pierwszy filmik
Drugi filmik