To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów

Bartek - 30-01-2009, 19:03

Faktycznie bieda - popytam u przedstawiciela Castrola bezpośrednio - przypomnij mi w poniedziałek, jest tylko taki szkopuł, że teoretycznie wysyłka kurierem odpada ze względu na płynną zawartość....
Anonymous - 30-01-2009, 19:13

Qoolarz napisał/a:
Cuuube czy czasem nie masz na zbyciu połowy tej beczuni
mam wspolnika do niej...

jesli chodzi o IC to jak jakiedys szukalem to powiedzieli mi ze maja 20 litrowe baniaki w cenie ok 900 zl z naszym rabatem . wiec zadzwon tam jeszcze raz i zapytytaj ile czasu im zajmie sciagniecie beczki dwudziestki :!: :?: znajac zycie maja na miejscu setke a zaden 'gamoń' nie ruszy 4 liter zeby gdzies zadzwonic i zamowic bo by sie przepracowal ...zwykle jak sie poprosi o konkretna czesc to sciagniecie nie trwa dluzej niz 3 dni robocze :!: tak jest bynajmniej w Poznaniu

Bartek - 30-01-2009, 19:22

cuuube napisał/a:
w cenie ok 900 zl z naszym rabatem

dokładnie 895 bez naszego rabatu ;) , ale i tak nie ma - ja kupiłem w czerwcu bez łaski i taniej (ok. 700 zł brutto) było w IC niż u zaprzyjaźnionego dealera Castrola.....

Anonymous - 30-01-2009, 19:31

Bartek napisał/a:
dokładnie 895 bez naszego rabatu
mnie powiedzieli dokladnie tyle ale z niby ujetym rabatem skubancy :evil:

Bratek czy aby napewno "bez naszego rabatu" ta kwota bo jesli odjac od 900 29% to wychodzi jakies 635zl a piszesz ze zaplaciles tanio 700zl u dilera castrola

swinks_UK - 30-01-2009, 19:33

Właśnie wysłałem zapytanie do "mojego" sklepu czy mają wysyłkę do Polski, bo 10 litrów Amsoil ATF wychodzi u nich z moim rabatem 111 GBP.

[ Dodano: 30-01-2009, 18:38 ]
Acha, i jeszcze tutaj można kupić olej:
http://www.opieoils.co.uk...-fluid-atf.aspx
tylko trzeba się zapytać o przesyłkę, albo poszukać na stronie.

roch_27 - 30-01-2009, 21:55

swinks_UK napisał/a:
Bratek czy aby napewno "bez naszego rabatu" ta kwota bo jesli odjac od 900 29%
Krzysiek z tego co się orientuję to na wyroby olejowe mamy tylko 5% rabatu :( :evil:

pozdro

swinks_UK - 30-01-2009, 22:16

Piotrek, cytuj uważniej.... :badgrin:
junior81 - 30-01-2009, 22:40

swinks_UK napisał/a:

Mam dla ciebie chyba baaaardzo złą wiadomość - ten Castrol co piszesz jest do... MANUALNEJ skrzyni biegów :!:
Jak masz automata to zlewaj to czym predzej póki konwerter jeszcze dycha i działa.

Ludzie!!! Czy naprawdę w Polsce nie można zrobić tak prostej czynności jak wymiana oleju w skrzyni???

Nie sprawdziłem tego oleju, żeby w ASO takie błąd popełnili , dobrze że tylko uzupełniałem u nich poziom oleju. Od sierpnia jeżdżę i chyba wszystko jest w porządku.
Rozumiem że najlepiej Castrol około 10L zamówić . A jaki filtr?

roch_27 - 30-01-2009, 22:47

swinks_UK napisał/a:
Piotrek, cytuj uważniej.... :badgrin:
kurka wodna cytowałam Krzyśka i do niego też pisałem ;)
Nie wiem dlaczego Ciebie zacytowało :roll:

pozdro

Anonymous - 31-01-2009, 00:48

roch_27 napisał/a:
Krzysiek z tego co się orientuję to na wyroby olejowe mamy tylko 5% rabatu
to niezla lipa :P
Anonymous - 31-01-2009, 06:14

Jadę dzisiaj do JC&IC jak otworzą i zagadam o te 20 litrów .. jak nie będą mieć to będzie chyba kupić 100 l i sprzedawać na forum ;P

[ Dodano: 31-01-2009, 07:19 ]
Szukam też zamiennika wśród jednej z najstarszych firm olejowych i znalazłem coś takiego :

Mitsubishi
Galant
Galant 2.4 GDi (1999-2004)
Transaxle, automatic F4A-42, Invecs II 4A/T Capacity 7,8 liter
Use: Normal
Service intervals:
Check 15000 km / 12 months
Change 90000 km / 72 months
MaxLife ATF

Ten olej mogę kupić od ręki ... Co wy na to ??

steve69 - 31-01-2009, 12:27

Chciałbym dołączyć swoje wrażenia z wizyty w nowym serwisie i salonie Mitsubishi (AUTO Moto Klub w Szczecinie). Pojechałem sprawdzić ceny części i koszt wymiany filtra i oleju w skrzyni INVECS II w moim Galu i o to co usłyszałem:
Robocizna (2 godz) - 550PLN!!!
Filtr oleju (wewnetrzny) - 500PLN!!!!!!!!
Olej oryginalny (QUEEN) - 45PLN za litr/ :)
Oczywiście nie miałem zamiaru tego robić u nich ale warto chociaż było posłuchać na własne uszy ile w Polsce można zarobić na godzinę :) (Aż "miło").
Teraz muszę tylko poszukać filtra w innych źródłach a jeśli ktoś kupił większą ilość oleju Castrol Transmax Z, chętnie odkupię 10l.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 31-01-2009, 13:17 ]
Jeszcze jedna uwaga, sprawdziłem plan obsługi serwisowej Galanta z automatem i piszą tylko o wymianie oleju i ZEWNĘTRZNEGO filtra oleju, nie ma słowa o filtrze wewnętrznym, być może faktycznie wymienia się go tylko w przypadku naprawy skrzyni :) , a tak przy okazji znalazłem taki filtr:
http://www.midparts.com.p...-3-default.html
przyznacie , że cena znacznie odbiega od serwisowej.
Pozdrawiam.

yrdn - 31-01-2009, 16:40

cuuube napisał/a:
Qoolarz napisał/a:
mam wspolnika do niej...

To chyba, ja... :) I mysle, ze bardzo przyda sie mojej skrzyni wymiana ATF bo jakos
dziwnie przelacza biegi :/

Anonymous - 31-01-2009, 17:11

Zadzwoniłem dzisiaj jeszcze raz do serwisu mitsu w Krakowie tym razem do działu części i na moje zapytanie o olej do skrzyni biegów otrzymałem odpowiedź iż"...mamy w sprzedaż olej do automatycznych skrzyń biegów pakowany w pojemnikach 1l cena 34 zł/ i jest to CASTROL 320 ATF!!!!!!! ..." Tutaj moje ogromne zdziwienie. Byłem na stronach producentów olejów i tylko jedyny wskazał mi mojego gala z moją skrzynia auto ... jest to Valvoline MAXLIFE ATF. Po rozmowie z kolegą który pracował w autoryzowanym serwisie, oraz po odpowiedziach od mitsu stwierdzam że podane oleje DIA QUEEN I CASTROL TRANSMAX-z to czysta polityka. Dlatego zaryzykowałem i kupiłem tego Valvoline ... nie wymieniłem jeszcze bo kanał miałem zajęty :P

Pozdro.

Anonymous - 31-01-2009, 17:24

yrdn napisał/a:
cuuube napisał/a:
Qoolarz napisał/a:

mam wspolnika do niej...

To chyba, ja... I mysle, ze bardzo przyda sie mojej skrzyni

bede mial na zbyciu jedynie ok 4 do 5 litrow Castrola Z (Jordan bierze tylko na spuszczenie i zalanie... )