[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
magik - 04-09-2009, 15:41
podaj rozmiar to rzucę okiem na cennik i wieczorem Ci powiem ile pln liczą sobie za nówki. Orientacyjnie
Pawel34 - 04-09-2009, 18:35
Zastanawiam się nad: Michelin Primacy Alpin A3, Vredestein Snowtrack 3 lub Yokohama W Drive (wszystkie 205/60R16)
Coś możecie polecić?
Szerokości!
risc - 04-09-2009, 18:59
Witam!
Gdybym ja wybierał, to z tego zestawu co podałeś brałbym Michelin, też się nad nimi zastanawiałem żeby kupić na zimę, ale ostatecznie wybrałem inne - tańsze, ale myślę że będą dobre.
Pozdrawiam,
risc
clash - 04-09-2009, 19:49
magik, chciałbym dobrać jakieś do tych felg.
http://www.allegro.pl/ite...baru_wys0z.html
Czyli w zimie z 18" zmieniłbym sobie na 16".
Laki - 04-09-2009, 20:17
A co sądzicie o zakupie używanych felg stalowych na zimę.Mam do kupienia za 600zł 4 sztuki ale czy watro pakowac się w używki?
magik - 04-09-2009, 20:35
clash, dam Ci znać jutro, zerknę na zamienniki. Tak btw. jak Ci się jeździ na tych 18 letnich? Ładny rozmiar a drogi jakie są każdy widzi!
Laki, jeśli tylko są proste to czemu nie.
clash - 04-09-2009, 21:29
magik napisał/a: | clash, dam Ci znać jutro, zerknę na zamienniki. Tak btw. jak Ci się jeździ na tych 18 letnich? Ładny rozmiar a drogi jakie są każdy widzi! |
Powiem Ci tak. Na początku mocno się zastanawiałem po co ja do cholery kupiłem samochód na 18tkach.
A teraz kocham te opony i to twarde zawieszenie!
Co prawda jeździ to tylko po gładkich nawierzchniach, bo na dziurach i hopkach zamienia się w poduszkowiec, ale cóż. taka tego uroda. A czuje się każdy ruch auta - fajne do trenowania szybszej jazdy w zakrętach.
w ogóle dzięki magik, za pomoc
magik - 05-09-2009, 18:51
risc, Michelin nie tak dobre jak je malują. Często opony o wiele tańsze (bo Michelin niestety do tych najdroższych należy) a na prawdę dają radę. Mówię o subiektywnych odczuciach, nie o testach.
clash, szukałem rozmiaru 205/60 R16, bo chyba takie jest standardowe ogumienie w Lancerach 09' z tym silnikiem. Popraw mnie jeśli się mylę.
Ceny zaczynają się od 160pln za Matadora zimowego w tym rozmiarze (jakaś przecena czy koniec partii). Ale w to bym się nie pakował...
Barum Polaris - 363 za szt.
Continentale WinterContact, drogie - ponad 530zl/szt.
Fulda Kristall Supremo - 427zl/szt.
Kleber Krisalp - 456pln.
Ja na Twoim miejscu celowałbym w Fulde, zbiera dużo pozytywnych opinii, a nie jest przesadnie droga. Jak poszukasz, pewnie znajdziesz poniżej 400pln/szt. a taki np porównywalny Michelin PrimacyAlpin kosztuje ponad 620zl za najtańszą.
jaca71 - 05-09-2009, 19:00
magik napisał/a: | Fulda Kristall Supremo - 427zl/szt.
Ja na Twoim miejscu celowałbym w Fulde, zbiera dużo pozytywnych opinii, a nie jest przesadnie droga. |
Ja fuldę odradzam z czystym sumieniem. Miałem jednym słowem tragedia.
W skrócie opiszę co było nie halo.
Na śniegu ubitym - jedyne warunki, w których spisywały się przyzwoicie poza suchym zmrożonym asfaltem.
Mokry i padający śnieg - śliskie jak diabli zero czucia drogi.
Temperatura trochę powyżej zera i mokry asfalt działy się cuda, zero oporu na kierownicy jakbym na lodzie stał, zakręt nigdy nie byłem pewny czy skręcam, ale mimo wszystko samochód skręcał, tylko ten brak czucia. Masakra w porównaniu z wielosezonowymi, fabrycznymi.
magik napisał/a: | Kleber Krisalp - 456pln. |
Te miałem wcześniej i powiem tylko ze warte swojej ceny. Bez żadnego problemu na śniegu mokrym i ubitym, przyzwoicie w kopnym ale mogło by być lepiej, zadziwiająco dobrze na mokrym asfalcie.
magik - 05-09-2009, 19:11
jaca71, ja z kolei spotykałem się z dobrymi opiniami, nie neguję oczywiście Twojej w żaden sposób tylko co kierowca to inna opinia
jaca71 - 05-09-2009, 19:15
Dla mnie najdziwniejsze w nich było brak czucia. Kierownica chodziła jakby koła stały na lodzie. Ale mimo tego samochód był stabilny, nie mielił przy ruszaniu. Mnie to nie pasowało.
magik - 05-09-2009, 19:18
Nie wiem stary... jakieś dziwne te lancery chyba ale uczucie musiało być faktycznie głupie :/
krzychu - 05-09-2009, 19:19
A mnie interesuje kto miał:
Goodyear Ultra Grip 7+
Yokohama W.drive
Dunlop SP Winter Sport 3D
i która jest najcichsza? Kiedyś słyszałem że pseudo jodełki (jak w Goodyerze) są głośniejsze niż z "normalnym" bieżnikiem. A hałas jest dla mnie dość ważny po tym co piszecie o swoich też sądzę że nalezy go wziąć pod uwagę.
Michelin ALPIN A3 - z tego co kiedyś czytałem razem z Pirelli SNOWSPORT to można powiedzieć modele referencyjne można teraz nabyć stare zapasy w rozsądnej cenie ale ja jednak wolał bym nową oponę.
April77 - 05-09-2009, 19:54
krzychu napisał/a: | A mnie interesuje kto miał:
Goodyear Ultra Grip 7+
Yokohama W.drive
Dunlop SP Winter Sport 3D
|
W starym aucie miałem Ultra Grip 7+ w zeszłym sezonie (dość śnieżnym) i śmiało mogę polecić (wcześniejsze zimówki to były kleber krisalp 3). W porównaniu do kleberów o niebo lepsze. Miększe (przez co i ciche) a do tego rewelacyjnie się trzymały, auto nie miało ESP a jak próbowałem się na nich ślizgać to tylko na ręcznym bo inaczej było trudno wprowadzić auto w poślizg. POLECAM!!!
krzychu - 05-09-2009, 20:07
April77 napisał/a: | Ultra Grip 7+ |
To na razie mój faworyt. Pytanie tylko czy w mało wyciszonych nadkolach Lancera nie będzie problemów z głośnością.
|
|
|