To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wezwanie Mitsubishi do usunięcia fabrycznych usterek.

KaWu - 25-06-2009, 07:52

zuku3210 napisał/a:
... Btw to zna ktoś oznaczenia/numery czy cokolwiek po czym poznać że ma sie oryginały??
Bo bede tam zaglądał w piątek i wtedy słał maila jeżeli są oryginały, i jeszcze ciekawe jak sprawa sie ma jezeli bedą oryginalne ale po regeneracji :| pozdro

Nie pomogę wiele ale foto mogę wrzucić - jakieś numerki widać.
Nie wiem czy mam oryginały czy nie. Może ktoś to rozszyfruje.

wahacz lewy:

wahacz prawy:

zuku3210 - 26-06-2009, 20:56

Ja sie dzisiaj przygladnąłem wahaczom i znalazłem coś takiego jak ta naklejka ma 12 lat to jestem w głębokim szoku ze to przeżyła :P coś mi sie wydaje że w germanii już ktoś chyba sie dobrał do tych wachaczy i je wymienil, na wszelki wypadek napisze do ASO moze cos beda wiedzieli o wymianie albo wymienia :)
Edit: no i zdiagnozowałem nakrętke 22 więc chyba sprawa jasna.

adaxo - 27-06-2009, 16:20

Ja jestem po wymianie wahaczy w serwisie mitsu i mam bardzo ciekawe info dla osob ktore nie sa pewne czy akcja byla robiona czy nie, otoz wachacze przed wymiana mialy na sworzniu nakretki 19mm a po wymianie 22, czy ktos kto mial wymienione wahacze w serwisie moze to potwierdzic?
migro - 27-06-2009, 23:21

adaxo napisał/a:
czy ktos kto mial wymienione wahacze w serwisie moze to potwierdzic?
Miałem wymieniane wahacze dwa lata temu. Mają nakrętki 22mm, jakie były wcześniej nie wiem. Trzeba uważać przy zakupie zamienników. Zdarzją się jeszcze te słabsze z nakrętką 19mm. Pisałem już o tym tu. patrick30 dostał właśnie te słabsze.
win_p - 01-07-2009, 17:43

mi odpisali że w moim galu usterki zostały usunięte jeszcze w niemczech, nakrątki mam rzeczywiście 22 mm. może ten szczeguł świadczy o tym że napisali prawdę. może
niech się wypowie jeszcze kilka osub u których były wymieniane te wachacze. czy zauważyli coś takiego i czy potwierdzają tą regułę.

Anonymous - 01-07-2009, 20:50

Ja nie dostalem odpowiedzi z serwisu ale sprawdzilem wahacze i mam nakretki 22.
Hugo - 01-07-2009, 22:08

Ja również mam nakrętki 22 mm, ale nie wiem czy były wymieniane.
Anonymous - 11-03-2010, 21:21

odgrzeje troche kotleta bo znalazlem cos odnosnie akcji serwisowych na forum galntfans.nl http://www.vosa.gov.uk/vo...ches/search.asp
win_p - 11-03-2010, 22:44

a o co tam chodzi co to jest i jak to sie je ?
swinks_UK - 11-03-2010, 23:26

Je się następująco:

Numer ref. recallu: R/2004/057
Marka: Mitsubishi
Model: Galant
Data ogłoszenia wezwania: 10 Czerw. 2004
Początek produkcji: 01 Mar. 1997
Zakończenie produkcji: 1 Mar. 2000
Usterka: POSSIBILITY THAT WATER COULD SEEP INTO THE LOWER BALL JOINTS (możliwość dostania się wody do swożnia wahacza dolnego prostego)
Opis usterki: Possibility that water could seep into the lower ball joints of the front suspension due to insufficient sealing (możliwość dostania się wody do swożnia wahacza w wyniku wadliwej osłony gumowej)
Zalecenia:Likely to be affected vehicles will be recalled during which time the free play in the front suspension lower ball joints will be checked. If the play is found to be within tolerance, and the dust cover is free from damage, the cover will be cleaned, and a sealer applied. If on inspection the dust cover is damaged, or the joint is exhibiting free play outside the tolerance, the lower arm will be replaced. (w przypadku wykrycia luzu na wahaczu należy cały wahacz dolny prosty wymienić na model pozbawiony wady konstrukcyjnej)

bania_85 - 20-03-2010, 21:07

A która to ma być ta nakrętka 22? Bo chciał bym sprawdzić u siebie czy taka też jest. A jeżeli nie mam wymienione to co trzeba zrobić żeby Mitsubishi to wymieniło??
swinks_UK - 20-03-2010, 21:38

Mocująca sworzeń do zwrotnicy.
bania_85 - 21-03-2010, 11:58

A mozna by jakieś fotki prosić z zaznaczeniem która to śruba (np. te co wkleił KaWu), bo jeżeli chodzi o to co napisałeś to wiem tyle samo co nic :)
Kmer - 21-03-2010, 12:42

bania_85, dolne wahacze posiadają na swoich końcach sworznie kuliste,które przykręcane są do zwrotnicy w której znajduje się piasta(to jest ta część do której przykręcasz felgę z opona),swinks_UK, mówił o nakrętkach sworzni kulistych wahaczy.
swinks_UK - 21-03-2010, 13:37

bania_85 napisał/a:
A mozna by jakieś fotki prosić z zaznaczeniem która to śruba (np. te co wkleił KaWu), bo jeżeli chodzi o to co napisałeś to wiem tyle samo co nic :)

To z innej beczki. Jak masz zdjęcie poglądowe nowego wahacza dolnego prostego (np. z allegro, Intercars, itp) to ile nakrętek widzisz na takim wahaczu???
Odpowiedziałeś sobie sam :wink: