To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

marcnow - 11-04-2009, 18:25

Autko umyte, wnikliwie odkurzone, kokpit wyczyszczony, szybki przezroczyste :) Dokręcona tablica rejestracyjna, przeczyszczony czujnik otwartych drzwi kierowcy :)
Piwor - 11-04-2009, 18:39

Włożyłem już oba łożyska w piasty, do tego złamałem śrubę od zacisku w ślizgu i śrubkę od odpowietrzania. Samochód został u znajomego. :(
lukaszpl - 11-04-2009, 18:44

Umyte i odkurzone, sprawdzone i uzupełnione płyny ustrojowe :)
Tylko lać i jeździć :mrgreen:

myrek - 11-04-2009, 21:39

Co prawda wczoraj, ale zostało zrobione:)

- Kompletny rozdząd
- wymiana oleju i filtra oleju
- tulejki wybieraka skrzyni biegów
- napełnienie klimy i odgrzybianie

jakieś 2 tyg temu:
- wyczyściłem przepływomierz,
- świece
- filtr powietrza

a dzisiaj umyłem, wypastowałem, odkurzyłem.

Więc wszystko jest zrobione teraz mogę spokojnie śmigać:)

Pozdro

Jerry - 14-04-2009, 14:01

Kupiłem Craisme 2 tygodnie temu od tamtej pory:

przeczytałem prawie wszystkie posty techniczne a potem:

1. wymiana tulejek w lewarku skrzyni biegów
2. Wymiana oleju i filtra oleju na Valvoline maxLife 10w 40
3. Wymiana akumulatora i podmalowanie pulki na akumulator bo zadrzewiana była
4. wymiana żarówek (popalone 2x H4)
5. Polerka i woskowanie lakieru
6. przesmarowałem chamulce smarem miedzianym (tył <bębny> piszczały ale nie pomogło)
7. Zmiana opon na letnie i montaż radia samochodowego
8. dzisiaj sie umuwilem na regulacje zaworów w serwisie mitsubishi w warszawie (Pulawska) i tu bylo smiesznie:
- na wstępie pan z serwisu powiedział mi ze 1.6 ma nie regulowane zawory na to ja mu ze moim zdaniem to są regulowane (przeczytałem tutaj rok produkcji <2000) po czym spec latarką poświecił przez korek od wlewu oleju i stwierdził ze są regulowane. Będze minie to kosztowało jakieś 65 zl o ile uszczelka się nie rozleci. Zastanawiam się teraz jak im wytłumaczyć ze zawory maja być regulowane na ciepłym silniku.
- w planach mam regulacje/sprawdzenie zbieżności bo kierownica mi lekko drży (nie widać gołym okiem ale jest to wyczuwalne podczas jazdy, auta nie ściąga na boki)

Moomin - 14-04-2009, 14:04

Ja dziś profilaktycznie dałem klimatyzacji popracować i się przesmarować chociaż warunki pogodowe nie zmuszały do jej użycia. :)
pawelsonx - 14-04-2009, 14:07

Wymieniłem booster bo membrany przepuszczały używka 10 euro
mlun - 14-04-2009, 16:59

Ja wyczyściłem przepustnice bo już jej się należało. Rozebrałem lusterko od strony kierowcy w celu sprawdzenia czemu nie grzeje.
siwek - 14-04-2009, 17:41

właśnie wróciłem z warsztatu i naprawa która myślałem że bedzie kosztowała pare stowek kosztowała mnie ok 50zł :D
wymieniłem z tyłu gumy stabilizatora a myślalem ze to coś gorszego :)
jeszcze tylko z przodu wymienie i będzie ok tylko ze z tym będzie więcej roboty

[ Dodano: 14-04-2009, 17:46 ]
jeszcze tylko naprawa gazu i wymiana bębnów i wszystkich płynów i bedzie wszystko (prawie) idealnie :D

Piwor - 14-04-2009, 21:58

A mój miś ma nowe łożyska i używany zacisk hamulca na prawym kole. W starym przy odkręcaniu urwały się śruby. Wiecie jak to fajnie słyszeć silnik a nie zatarte łożyska?
Maretzky85 - 14-04-2009, 22:59

No gratulacje :D W końcu :D
demeone - 16-04-2009, 01:43

Wymieniona sonda lambda z jakiejs bosch'owskiej na ngk/ntk ale póki co rewelacji nie widzę w poprawie spalania :(
saphire - 16-04-2009, 09:17

Wymieniony "intake air filter" ;-) a na dniach jeszcze będzie dobicie klimy.
SHARK1979 - 16-04-2009, 13:42

Nabicie klimy :mrgreen: i wyczyszczenie śrub do alu po zimie, zamiast połysku były szare :(

[ Dodano: 16-04-2009, 13:44 ]
Aha, zaklepanie nadkoli bo fele zdeka obcierały :D

wazu - 16-04-2009, 19:45

Dzisiaj wymieniłem wysprzęglik, który miał przeciek na tłoku. W najbliższym czasie czeka mnie wymiana oleju w silniku i napełnienie klimy.