To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Marcino - 28-04-2008, 22:07

Hmm, tez sie zastanawiam, nad CB, i z tego co widze to schodza Unideny na Allegro.

http://www.allegro.pl/sea...erval=7&order=b

Może ktoś podsumowac wątek z antenami, co najlepsze w trase, a co w miasto..? Interesuje mnie magnesówka krótórą bede chował jednak do bagaznika bo galncik stoi pod blokiem.

Pozdrawiam

zwolin - 28-04-2008, 22:50

Marcino napisał/a:
z tego co widze to schodza Unideny na Allegro.

Unideny przylatują do Polski z usa i tu są przestrajane z piątek w zera. Dlatego właśnie ja wolałem przepłacić i kupić u520 w serwisie który mam koło domu a nie na allegro. Nigdy nie wiadomo co za magik go przestrajał i poszukiwanie gościa w drugim końcu Polski jak coś będzie nie halo to moim zdaniem porażka.

Marcino napisał/a:
Może ktoś podsumowac wątek z antenami, co najlepsze w trase, a co w miasto..?

W trasę to im dłuższa antena tym lepsza łączność. W mieście to zależy od radia. Jak kupisz szumofon to krótka antena będzie zbierać mniej zakłóceń i będzie niby lepiej. Jak kupisz dobre radio to lepsza będzie dłuższa antena, bo dostarczy silniejszego sygnału użytecznego. Bardzo ważne jest tylko to, że jak kupisz na miasto antenę która będzie miała ze 30cm długości to w warunkach takich jak w wawie będziesz miał zasięg nadawania może z kilometr, a może i nie.
Ważne jest też, żeby antena miała jak największy magnes. Magnesówki "łączą" się z masą poprzez sprzężenie pojemnościowe, czyli przez kondensator który powstaje pomiędzy magnesem i dachem. Im większa powierzchnia kontaktu, tym większa pojemność, czyli lepsze sprzężenie.

akbi - 29-04-2008, 09:35

zwolin napisał/a:
akbi napisał/a:
dlatego myślałem o takiej 1450mm

Midland ML145 :?: :?:

President Dakota V2

...no dobra ... sprzęt zakupiłem wczoraj (Johny II ASC + Dakota v2 za 680pln) ...ale mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie:
Czy ktoś ma jakieś własne doświadczenia (nie z opowieści kolegi sąsiadki) - przy jakiej prędkości i ew w jakich warunkach (uderzenie o liść, ptaka, silny boczny podmuch) może odczepić się antena magnetyczna??

cns80 - 29-04-2008, 09:48

Mi się oczepiła w Nissanie. Przy prędkości 150 km/h podczas mijania TIRa. Przyczepiłem ją na mokry dach i może to było przyczyną. Podmuch od TIRa był silny.
Na moich oczach odczepiła się Sprinterowi, który przy prędkości na oko 120 km/h zaczepił o cienką gałąź orzecha. Grubość gałęzi nie przekraczała 3 cm. Moja podstawa magnetyczna miała chyba 16 cm, a ten Sprinter miał chyba podobną.

Anonymous - 29-04-2008, 12:21

Ja mogę się wypowiedzieć na temat swojej Floridy. Ma ona dość mały magnes i antena sama w sobie jest mała, ale przy 180 km/h nie odpada. Jednak nigdy nią o nic nie zahaczyłem.
sruba - 29-04-2008, 12:30

akbi napisał/a:
Czy ktoś ma jakieś własne doświadczenia

akbi jak wiesz, ja mam antene Midlanda 145 i ganialem z nia juz ponad 170 km/h i bylo git.
ani tiry, ani krzaki, ani wiatr...

tyle, ze trzymam ja na srodku dachu (jak Ci juz wspominalem).

Student - 29-04-2008, 13:33

A Ja ma antenę 2m :roll: i też mi nie spada (z grzybka) :lol: ale za to wszystkie niskie krzaki słyszę jak walą.
Wszyscy piszecie o radiach i antenach ale nikt nie dotkną poważnego problemu jakim jest DOBRY MIKROFON np. DENSEY czy SADELTA.
Ja w samochodzie wożę DENSEYA i prawdopodobnie sam mikrofon jest droższy od niejednego radia z ALEGRO. Panowie dobra modulacja to podstawa, wielokrotnie miałem łączności z samochodu na 45-50km, esowo "0" a modulacja szła i prowadziłem rozmowy ze stacjonarnymi stacjami.
Oczywiście nie można zapominać o radyjku i dobrym zestrojeniu anteny ale nie zapominajcie o tym co trzymacie w ręku :wink:

zwolin - 29-04-2008, 17:22

Sruba napisał/a:
tyle, ze trzymam ja na srodku dachu

podstawa to znaleźć sobie miejsce, gdzie dach jest idealnie płaski. Każda nierówność, że nie wspomnę już o wodzie zmniejsza siłę trzymania magnesu.

sruba - 29-04-2008, 17:32

zwolin napisał/a:
że nie wspomnę już o wodzie

yyy... czasami stawialem ja na naprawde mokrym dachu i tez dawala rade.

zwolin - 29-04-2008, 17:43

Sruba napisał/a:
yyy... czasami stawialem ja na naprawde mokrym dachu i tez dawala rade.

ja też stawiałem dopuki nie zauważyłem, że z mokrego o wiele łatwiej się ją zdejmuje.

akbi - 02-05-2008, 10:00

Sruba napisał/a:
akbi jak wiesz, ja mam antene Midlanda 145 i ganialem z nia juz ponad 170 km/h i bylo git.

no i wczoraj sprawdziłem i napiszę tak .... antena President Dakota V2 z Galanta EA5W nie spada ... lecz test był bez uderzających drzew i bez jakiś dodatkowych mocnych bocznych powiewów wiatru.

Marcino - 07-05-2008, 19:05

akbi napisał/a:
Sruba napisał/a:

no i wczoraj sprawdziłem i napiszę tak .... antena President Dakota V2 z Galanta EA5W nie spada ... lecz test był bez uderzających drzew i bez jakiś dodatkowych mocnych bocznych powiewów wiatru.

Akbi.. do ilu sprawdziłes....?

Anonymous - 08-05-2008, 07:20

To może powiecie jak umocować Ml-145 do dachu z laminatu??? można zmienić mocowanie z magnesu na jakieś np relingowe? Czy muszę kupić nową antenę???
akbi - 08-05-2008, 09:30

Marcino napisał/a:
Akbi.. do ilu sprawdziłes....?

do tylu ile da rade ujechać :P

...w drodze powrotnej było z lekkim wiatrem i też nie odpadła :badgrin:

sruba - 08-05-2008, 13:22

akbi napisał/a:

...w drodze powrotnej było z lekkim wiadrem i też nie odpadła

to faktycznie akbi - albo wiadro bylo bardzo lekkie, albo magnes masz zaj...

:lol: