To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.

Luk - 17-04-2012, 14:26

rsspeed napisał/a:
tutaj jak włączę na maks to mam wrażenie, że zaraz mi auto przytarga na boki po jezdni

To nie wrażenie :D Włącz po zatrzymaniu się i zobaczysz, że buja całym samochodem :D

jaca71 - 17-04-2012, 15:59

earphorny napisał/a:
Dzięki za info. Waham się pomiędzy tymi, a Denso. A jeszcze powiedz, czy dla strony pasażera masz te 410 mm polecane przez producenta (do Lancerów '07 wzwyż), czy też 450 mm?

A ja mam podobne pytanie - z tych głupich.
Wycieraczki (wcześniej denso teraz płaskie motogum) są 60 i 45 chodzą ekstra tylko. Oryginalne były chyba inaczej mocowane, znaczy nie dokładnie w środku. i wycieraczka kierowcy wychodziła poza widoczna od kierowcy część szyby i pomiędzy wycieraczkami nie zostawał "trójkącik". A tak mam w obydwóch przypadkach. Udało się komuś dobrać tak wycieraczki aby wspomnianych objawów nie było?

Lucas123w - 17-04-2012, 16:06

Teraz to dałeś zagadkę dopiero @jaca71 :D wiem że teraz mam taki chudy długi trójkąt a na oryginalnych to nie przypominam sobie żeby coś takiego zostawało. Za to długość wycieraczek mam 60 i 40.
Stare mam w piwnicy jak będę miał chwile czasu to sprawdzę jak to jest :P

jaca71 - 17-04-2012, 16:20

Lucas123w napisał/a:
Stare mam w piwnicy jak będę miał chwile czasu to sprawdzę jak to jest :P
=D> :thumbleft:
berladi - 17-04-2012, 19:44

Witam.
Ja przeszedłem na wycieraczki Champion 550 na 450.Zbierają idealnie,pracują cicho.Wycieraczka od strony kierowcy trochę krótsza ale można się przyzwyczaić.O dziwo trójkącik minimalny.Przede wszystkim stelaż z tworzywa i w zimie tak bardzo nie przymarza do gumy.

cabaniarz - 17-04-2012, 19:52

ja kolejny raz założyłem wycieraczki ALCA, które kupiłem w CASTOramie po ok.10pln za sztukę, 600mm i 400mm. Poprzednie chodziły ponad rok. Co więcej, pióro od strony pasażera chlasnąłem nożykiem i przełożyłem na tył. Raczej nikt mnie nie namówi na Boscha lub inne (czytaj droższe) Valeo, poprostu szkoda kasy :(
Lucas123w - 17-04-2012, 21:27

Co jak co ale wynalazki za 10 zl juz przerabialem i dziekuje bardzo. Chodzic moze i moga ale ja nie lubie jak cos pierdzi, maze, przeskakuje przy wiekszych predkosciach odpada od szyby itp. historie odstawia.
cabaniarz - 17-04-2012, 21:44

Sorry,Lucas123w, ale muszę cię rozczarować, nic z tych rzeczy nie stwierdziłem a wręcz przeciwnie, znam wielu, którzy na markowych sprzętach się przejechali :wink: Sam to przerabiałem :D
Bizi78 - 17-04-2012, 21:57

Też używam wycieraczki firmy ALCA i nie narzekam :D .
Namówiłem brata i ojca, na razie wszyscy zadowoleni :mrgreen: .
Dodatkowo moje przetrwały zimę i jeszcze do zimy wytrzymają :shock: .

krzychu - 18-04-2012, 07:21

To macie dziwne spostrzeżenia albo nie mieliście porządnej wycieraczki. Oczywiście nie ma się co czepiać ALCA-i, bo jest tania, ale jej jakość jest nie za dobra. Wytrzymała około 2-3 miesięcy (Denso około roku). Oczywiście z początku Denso (ważne Hybrydowe!) są dużo lepsze, a dopiero teraz sa takie jak Alca (po roku i jednej zimie?). Oczywiście jak porównać z Bosh AeroTwin czy z Valeo Eco coś tam to te Alci faktycznie nie są dużo gorsze.
Bizi78 - 18-04-2012, 08:50

krzychu napisał/a:
Wytrzymała około 2-3 miesięcy
jak się używa na sucho to może tyle wytrzymać :P .
jaca71 - 18-04-2012, 08:56

ALCA - kiedyś były bardzo fajne i porządne (były montowane jako OEM w hondzie civic w 1998 roku). Teraz trochę zeszły z jakością ale są dalej dobre.
Ale na Boscha nikt mnie już nigdy nie namówi. Dwa razy podchodziłem i dwa razy to samo, warczą skaczą i budzą dzieci i żonę w nocy.
Valeo - miałem raz i byłem zachwycony. Denso - delikatne pióra szybko odpada ta część zbierająca wodę. Ale tak długo jak nie odpadnie cały czas zbierają super.

BTW Ja wycieraczki zmieniam późną wiosną, żeby w lecie i jesienią mieć idealne a dojechać je w zimie.

krzychu - 18-04-2012, 09:04

jaca71 napisał/a:
Denso - delikatne pióra szybko odpada ta część zbierająca wodę.

Ale miałeś te zwykłe? One były dobre, ale nic specjalnego. Kup sobie Hybrydowe - zupełnie inne. Te zwykłe mi przy nawracaniu wydawały odgłos przewracania gumy.

jaca71 - 18-04-2012, 09:09

Zwykłe na pantografie czy też stelażu. Chodziły świetnie ale po sezonie zgubiły wspomnianą część.

A i jeszcze jedno mi się przypomniało. Przy w miarę nowych samochodach ma to marginalne znaczenie, ale przy starszych (jak np. mój prawie czterolatek) na pracę wycieraczek (jako całości) dużą role odgrywa stan ramion i ich sprężyn oraz luzów w mechanizmie. Często skakanie spowodowane jest zbyt dobrymi piórami i właśnie luzami w napędzie.

Lucas123w - 18-04-2012, 10:35

@jaca71 ma oryginalnych praktycznie nie ma tego trójkąta na szybie ponieważ od pasażera jest dłuższa ma bodajże 43 a tą którą teraz mam jest 40. mocowanie dokładnie to samo.

Jeśli chodzi o jakość tych wycieraczek to widać ile ludzi tyle opinii :D
Jak mi te bosch'e padną to zmienię na hybrydowe i sprawdzę jaka jest różnica. Do wycieraczek z przedziału cenowego 10 zł to już nie wracam, nie wiem może miałem zawsze pecha ale nigdy to nie działało jak miało.