[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
Owczar - 23-03-2009, 10:40
Bartek napisał/a: | A mnie się nie podoba..... z 3 powodów:
- płaskie oświetlenie (jakoś nie widzę tych asymetrycznych snopów światła) - lewą będziesz walił po oczach
|
Przecież lewa strona jest wyżej, co w swinksa przypadku jest prawidłowe. No i granica śiatło cienia też jest wyraźna.
Bartek - 23-03-2009, 11:07
Owczar, to nie ważne - ja wiem, że w UK jeżdżą po drugiej stronie..... Snop jest płaski, więc lewa będzie dawała po oczach jak nic - chyba, że skręci ją tak nisko jak prawą, ale wtedy nie widzę sensu przeróbki....
Zhan - 23-03-2009, 11:09
Bartek napisał/a: | - płaskie oświetlenie (jakoś nie widzę tych asymetrycznych snopów światła) - lewą będziesz walił po oczach |
ale jak to nie widzisz? przeciez to widac bardzo wyraznie
Bartek napisał/a: | - ringi jak w bmw..... qurcze wszyscy upodabniają auta do bmw - kupcie sobie oryginały, nie kaleczcie pięknego wzornictwa dalekowschodniego |
to juz kwestia gustu
Bartek napisał/a: | - jak tymi długimi dasz komuś po oczach - zabijesz |
ale przeciez dlugie nie sa od tego zeby swiecic nimi po oczach
swinks_UK - 23-03-2009, 11:10
Bartek napisał/a: | A mnie się nie podoba..... z 3 powodów:
- płaskie oświetlenie (jakoś nie widzę tych asymetrycznych snopów światła) - lewą będziesz walił po oczach
- ringi jak w bmw..... qurcze wszyscy upodabniają auta do bmw - kupcie sobie oryginały, nie kaleczcie pięknego wzornictwa dalekowschodniego
- jak tymi długimi dasz komuś po oczach - zabijesz |
Bartek, wyczuwam ironię...
ale dla świętego spokoju:
1. właśnie tak wygląda oświetlenie asymetryczne z soczewek (regulacje ECE r.98 i r112):
Tu na zdjęciu masz na ruch lewostronny. Nawet dobrze mi wyszło, bo w odległości ok. 20m oba snopy się ogniskują na środku, i dolne (prawe) ramię jest na wysokości ok. 80cm.
2. no i co ja poradzę, że BMW pierwsze wymyśliło ringi? Akurat do naszych autek też pasują
3. od 4 lat w UK jeszcze ANI RAZU nie używałem długich w celach oświetlenia (ze względu na natężenie ruchu) a robię dzienne niezłe przebiegi (praca), jak już celem ostrzegania. I w tym zakresie taka latarnia się przydaje, szczególnie jak z naprzeciwka jakiś pacan zapyla na długich.
[ Dodano: 23-03-2009, 10:17 ]
yaro1976 napisał/a: | jak widać odciecie jest lepiej jak pozytywne, jak dla mnie bomba, jako że dopiero wczytuje się w temat biksenonu swinks powiedz mi jak to wygląda w przypadku tego zestawu z ebaya kwestia RHD, a LHD, czy temat prawidłowego rozłożenia pola światła (w przypadku Polski większa wiązka na prawa stronę) załatwia się wysterowaniem reflektora an śrubach, czy tak? |
krzywą asymetryczną masz już uzyskaną przez przysłonę w soczewce. Oba snopy powinny się ogniskować w odległości 22 - 25m, na środku osi jezdni, wysokość dolnego ramienia (doświetlającego pas ruchu z naprzeciwka) to 70-80cm, pas wyższego (mającego oświetlać również pobocze i oznakowanie pionowe) to bodajże 1m - 1.20m. Uwaga! Podałem wymiary orientacyjnie z pamięci jak mi to lokalny diagnosta tłumaczył jak ustawiać światła.
Regulujesz na oryginalnych śrubach od regulacji lamp.
Bartek - 23-03-2009, 11:43
Jakby były asymetryczne granica światła wyglądałaby mniej-więcej tak jak zielone linie:
[ Dodano: 23-03-2009, 11:44 ]
PS. oczywiście RHD
swinks_UK - 23-03-2009, 12:32
W klasycznych lampach !!!!
W soczewkach jak wskazuje zielona linia....
Znaczy czerwona...
Bartek - 23-03-2009, 13:36
swinks_UK, to z innej beczki zapytam boś widzę oblatany
czym różni się Twoja asymetryczna soczewka od płaskiej symetrycznej??
swinks_UK - 23-03-2009, 16:07
Oblatany.... Nie rób se jaj. Sam wiesz że symetryczne światła tak samo oświetlają obie jezdnie .
Różni się wcięciem w kształcie przewróconego SS. Co daje efekt, że jak zogniskowane, to masz doświetloną twoją oś jezdni plus pobocze i "niedoświetloną" oś przeciwległą. Uzyskujesz na murze w odległości testowej takie dwa "S"y:
a mają się ogniskować właśnie w zakresie 22-25m. Efekt ten sam co twoich zielonych krzywych, uzyskany w inny sposób - poprzez kształt przysłony. Taki kształt mają np. wszystkie przysłony w homologowanych soczewkach Helli.
Cóż, tak m.in. są wykonane i homologowane soczewki. Może moje zdjęcie jest badziewne, ale w realu widać zarówno na drodze jak i na murze wyraźne odcięcie światłocienia, tak jak trzeba.
Przypuszczam (a tu już raczej tylko i wyłącznie moje przypuszczenia), że by uzyskać "twój" światłocień, przysłona musiała by mieć kształt trójkąta (eee... podobny do trójkąta). Przy właściwościach załamywania promieni przez przedmioty (optyka), możliwe, że nie da się uzyskać takiego efektu. Takie gdybanie.
Bartek - 23-03-2009, 18:11
OK przyjmuję wyjaśnienia - na zdjęciu właśnie nie mogłem odróżnić od płaskich..... a czy te s ki nie powinny być minimalnie obrócone? Normą w lampach jest 1,2% kąta opadania dolnej części mojej zielonej linii do jezdni - mam nadzieją, że jasno napisałem
swinks_UK - 23-03-2009, 18:22
Powinny być...
Choróbcia na zdjęciu to średnio wygląda
Anonymous - 23-03-2009, 19:37
1. yaro
2. Baconsson
3. Ajsi - wstępnie jeden zestawik bi-xenonów bez angel eyes
dopisujcie się na razie dla orientacji
swinks_UK - 23-03-2009, 21:09
Ajsi napisał/a: |
3. Ajsi - wstępnie jeden zestawik bi-xenonów bez angel eyes
|
Niestety, angel-eyes są wbudowane w soczewki..
Marcino - 24-03-2009, 00:55
Swinks,
CZy to był podobny zestaw który zamontowałeś?
http://www.allegro.pl/ite...ringi_ccfl.html
swinks_UK - 24-03-2009, 10:32
Wygląda znajomo. Dołożone są balasty, których oryginalnie nie ma.
Cena odrobinę powala
SirSinner - 24-03-2009, 22:53
A tu dokładnie takie jak Twoje ale chyba trochę ich z ceną pop...: http://allegro.pl/item569..._eyes_ccfl.html
Ps. Swinks to jak z tym samopoziomowaniem, masz je czy też nie?
|
|
|