To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

shalafi - 15-01-2010, 13:08

jak nie ma pieczątki to przepadnie...
filippoz - 15-01-2010, 21:12

ASO Mitsu Auto-Wache Poznań/Baranowo

Łączny koszt przeglądu 636zł (olej własny kupiony u Radassssa - swoją droga polecam, szybko i tanio :-) )

Sam przegląd - robocizna - 300zł
Przeczyszczenie hamulców - w cenie przeglądu
Filtr oleju - 42zł
Przegląd nadwozia - gwarancyjny - 61zł
Filtr powietrza - 105zł * z mojego polecenia
Filtr przeciwpyłkowy - 127zł * z mojego polecenia
Oleju weszło 4,3l, dałem 4,7l bo z bańki 1l zostało mi z zeszłego roku 0,7, więc zostało mi 0,4l, już na zapas mam kupiony kolejny baniak 4l :-)

Wszystkie pieczątki oraz adnotacja o odprysku na masce oraz reklamie na drzwiach (mam oklejone auto, jak się ociepli wstawię zdjęcia do galerii bo obecnie są stare wykonane przed "oreklamowaniem" auta) umieszczono w odpowiednim miejscu w książeczce serwisowej/gwarancyjej.

Przyjęty o czasie, niezbędne info podane, oględziny auta przeprowadzone, miło i sympatycznie.

Jako, że robiłem przegląd nadwozia a na dworze było -8 to auto umyte i wysuszone w ASOwskim garażu.

Do wszystkich serwisów podchodzę z dużą dozą nieufności ale tak jak Nissan Polody z Przeźmierowa (mam w rodzinie jeszcze 3 nissany), tak Auto Wache z Poznań/Baranowo bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i bazując na tych doświadczeniach, które ja z nimi mam to mogę ich polecić.

Pozdrawiam
filippoz

Silverrr - 16-01-2010, 12:55

Dobry.
Jako, że jestem żółtodziobem w tych sprawach i czytam o wszystkich przeglądach i oględzinach to chciałbym o coś zapytać.
Miesiąc temu (w połowie grudnia jakoś) kupiłem Lancera Sportback 1.8 w wersji Invite. Pierwotnie samochód był w Austrii i jak czytałem książkę serwisową to miał chyba jakiś przegląd jakoś pod koniec listopada 2008. W dowodzie i książce mam napisane że badanie techniczne jest do 22.10.2011. Pierwsza rejestracja (jeszcze w Austrii) była 22.10.2008. Następnie samochód kupił polski sprzedawca w Bielsko-Białej, miał auto na siebie i wtedy ja je odkupiłem. W tej chwili mam 17.5k przebiegu więc powolutku zbliża mi się przegląd (jeszcze jakieś 2 miesiące). I tu moje pytanie - z tego co wyczytałem gwarancja na samochód jest 36m-cy (tak?) oraz na lakier 36m-cy (tak?). Wyczytałem w tym wątku, że przegląd lakieru należy robić co roku. Czy w związku z tym mogę się już cmoknąć z gwarancją na lakier czy może zostać wykonany przegląd podczas 20k km? Mam malutkie odpryski na masce (amethyst black i wszystko jasne ^^), ale to chyba normalne od kamyczków i innych latających bzdur.
Dalej - czy ktoś ma pojęcie o dobrym autoryzowanym serwisie w obrębie Gdyni? Należę do gatunku klientów, którzy wykładają siano i chcą mieć wszystko tip-top bo pojęcie mam zerowe :) Swój olej przyniosę i też chciałbym być w hali żebym widział, że akurat mój leją a nie mnie nabiją w butelkę... Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc

eisiskes - 16-01-2010, 17:01

po 20000 ASO Margo Gdansk-850 brutto,Moto Centrum Gdańsk-850,Agromax Elblag-680.pzdr
rochas40 - 25-01-2010, 15:36

Witam forumowiczów zbliża się mój 1-szy przegląd i mam pytanie do osób serwisujących miśki w ASO w Warszawie
które ASO w W-wie jest godne polecenia ?

poziomka - 29-01-2010, 22:47

AutoGt przegląd po roku ( mam 14k na liczniku)
Mój olej - Statoil
Koszty z przeglądem karoserii 899,04 pln
czas 4 h - nic dodatkowo nie było robione ( chyba, że nie byłem o tym poinformowany)
Jak ktoś ma za dużo czasu - polecam
Byłem poinformowany, że czas przeglądu to jakieś 2,5h.
- Pana samochód jest już myty( taką informację dostałem od pracownika serwisu ) i od tego momentu za 1,5h wyjechałem osobiście samochodem z myjni. :(
:( :(

bastek - 30-01-2010, 20:44

poziomka napisał/a:
czas 4 h - nic dodatkowo nie było robione

wolałbyś niecałą godzinę, i mało co sprawdzone ?
a te 900 zł to z wliczonym olejem, czy 900 +olej? i jakie filtry wymieniałeś?

pawelek32 - 03-02-2010, 20:27

witam
zbliża się pierwszy przegląd i mam parę pytań.
jakie macie doświadczenia z Suwalskim serwisem?
i pytanie o oleje- planuje kupić samodzielnie. nie wiem tylko jaki.
zalecany przez nich Castrol SLX Longlife III można kupić za 30 kilka zł.
minimalnie droższy jest CASTROL EDGE SPORT RS 0W40
natomiast SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W30 można mieć za jeszcze mniejsze pieniądze.

a może jakiś inny?
myślicie, ze te co są na allegro- niby z Niemiec to oryginalne oleje???
jaki olej będzie najlepszy?
pzdr

Trik - 03-02-2010, 22:34

pawelek32 napisał/a:
jakie macie doświadczenia z Suwalskim serwisem?

Kolejek na pewno tam nie ma :D :D .Byłem dwa razy przy okazji. Raz poprawili mi jakąś blaszkę przy klocku hamulcowym, bo stukał nia nierównościach, a drugi raz zmieniali mi km do przeklądu. O zniżkach nie było gatki, chyba że przeglądy robiłbym systematycznie u nich :mrgreen:
Co do własnego oleju to Suwałki próbowały mi wmówić "z uporem maniaka", że na pewno stracę gwarancję jak coś się stanie z silnikiem :rolleyes: Po tym nie ciagnołem rozmowy bo straciła obiektywizm z mojej strony.
O olejach masz cały temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47461 można wyliczyć średnią :wink: i coś wybrać. Wg mnie mało kto leje tu Castrola :P .
pawelek32 napisał/a:
jaki olej będzie najlepszy?
tego to nie wie nikt :P Wybierz Shela ok 160PLN za 4L w sklepie nie na Allegro, albo inny. Jak będzie napisane np. Made in EU to może być z dowolnej europejskiej fabryki koncernu.
Z innych bliższych serwisów masz jeszcze, chyba, w Alytus-ie na litwie (ok 90km) lub Białystok (ok 140km). Na Litwie nie znam a Białystok polecam.

pawelek32 - 03-02-2010, 23:09

dlaczego radzisz kupić w sklepie?
z tego co czytałem w naszych sklepach to rozlewane w kraju w baniakach 4 litrowych?
na allegro "podobno" 5 litrowe sprowadzane z zachodu, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
o ile to nie podrabiane...
http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html ten sprzedawca myślę, ze raczej poważny??

Luk - 03-02-2010, 23:48

pawelek32 napisał/a:
dlaczego radzisz kupić w sklepie?

Bo sporo ludzi skupuje puste bańki po olejach i raczej kwiatków w nich nie trzymają :)
Oczywiście jak masz zaufanie do sprzedawcy, to kupuj.
Ale taki, jak radzi instrukcja, czyli 5W30 i jakiś Longlife. Musi spełniać normę 500 coś tam (sorry nie pamiętam, sprawdź gdzieś) :)

Radassss - 04-02-2010, 08:45

pawelek32 napisał/a:
5 litrowe sprowadzane z zachodu, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
o ile to nie podrabiane...

raczej ze Wschodu ;) ... glownie Rumunia, Bulgaria (ale to 5L i tak jest cos za tanie ;) )...
oczywiscie 5 litrow helix ultra w takiej cenie to jest nielada okazja, ale teraz pomyslmy logicznie jezeli cena tego oleju w oficjalnym cenniku Shell Polska wynosi za opakowanie - 4L 124,60 netto, od tego sa oczywiscie upusty dla hurtowni, ale zalozmy ze normalna hurtownia moze w takiej cenie brutto kupic (mniej wiecej) to teraz pojawia sie pytanie jakim cudem ktos moze 5L tego samego oleju za 115 sprzedawac (samemu przy tym zarabiajac pewnie z 20%)... i nie ma co tutaj mowic ze np akczy nie placa za ten "sprowadzany" bo na oleje syntetyczne nie ma nalozonej akcyzy poniewaz nie sa one produkowane w wyniku rafinacji ropy naftowej, a teraz niespodzianka najtanszy olej produkowany w Polsce takich producentow jak Specol, Tedex, Rimex... (omijac szerokim lukiem ;) ) kosztuje ok 12-13 zl brutto, czyli za 5 litrow ok 60-65 zł brutto (dla hurtowni... moze byc troszke mniej ale mniej wiecej ten poziom cenowy) wiec pytanie nasuwa sie samo ciekawe co jest w tych bankach ;) bo koncerny naftowe maja podobna polityke cenowa wszedzie (u nas zawsze bylo drozej ;) ), wiadomo ze u nas jakis podatki dodatkowe kazdy wymysli, ale nie jest to rownica w cenie rzedu 50% nie dajmy sie zwariowac ;)

rochas40 - 04-02-2010, 15:33

przerabiam właśnie temat zakupu oleju i decyzja padła na Shell Ultra Extra 5-30 fakt na allegro jest w 5l bańkach w bardzo kuszącej cenie właśnie miałem kupić ale poszperałem trochę po necie i można się nadziać na podróbki lub przeterminowane oleje które trafiają do naszych hurtowni z przebitą datą ważności trafiłem na olej Shella Ultra Extra ale z polskiej dystrybucji chyba w cenie 174zł za 4l { potwierdzam tylko na Polskę są bańki 4l } a 48zł za 1l i zdecydowanie kupuję ten olej bo w ASO za Cstrola krzykneli 350zł za 4,5l a Shell wydaje sie rozsądnym zakupem a ciekawostką jest że na stacjach benzynowych nie ma tego oleju tylko jest Shell Ultra 5-30 a u dystrybutora można kupić Shell Ultra Extra 5-30 prawdopodobnie to ten sam olej nie sprawdzałem zastanawiam się jeszcze nad nowym Elfem 0-30 chyba jest jeszcze w Macro w promocji ten olej zelewają w ASO w Holandii
Luk - 04-02-2010, 15:39

Ja w listopadzie kupiłem Castrol Edge 5l za 200 zł w Makro. Jakieś promo chyba było (4+1)
rochas40 - 04-02-2010, 15:44

zgadza się wszystkie oleje z polskiej dystrybucji są w bańkach 4l lub 4l+1l w promocji na wymianę oleju powiedzieli że wchodzi ok. 4,5l więc trzeba mieć ze sobą 5l