[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Korektor siły hamowania
fabryka24 - 07-07-2012, 09:09
W sprawie korektora,MANUAL się myli, to dowód http://www.fotosik.pl/pok...a626acfc42.html i http://www.fotosik.pl/pok...8dce2bef51.html Mam nadzieje że to definitywnie rozwiąże problem sposobu działania .
Hugo - 07-07-2012, 10:08
No i zapomniałem poprosić o wydruki hamulcy Ale musiało być bardzo dobrze, bo diagnosta ani słowa nie powiedział, a zawsze lubi skomentować to i owo. Od siebie dodam, ze wyniki prawa-lewa strona były prawie identyczne. Ogólnie wszystko igła, tylko minimalny luz na lewym górnym sworzniu (555 po przebiegu ok. 40 000 km).
malina_drizzt - 20-07-2012, 12:34
Wczoraj usunąłem reduktor i powiem szczerze rewelacja.
Z przodu mam zaciski 2-tłoczkowe klocki trw i mikody gt krzywe jak diabli, przy 6tys. km zaczęły lekko bić po rozgrzaniu teraz przy przebiegu 12tys. nawet na zimnym hamowały pulsacyjnie.
Z tyłu tarcze trw i klocki trw z przebiegiem prawie 40tys. km.
Zaciski niedawno kompleksowo zregenerowane.
Przed usunięciem reduktora hamulce przód 3.5kN równo po obu stronach, a z tyłu 1kN na stronę.
Przy każdym hamowaniu auto mocno nurkowało i abs bardzo szybko reagował, w dodatku hamowanie z większej prędkości to katorga z powodu strasznego bicia.
Jedyny plus to dosyć mocna reakcja na hamulec przy nawet delikatnym naciśnięciu i dobra modulacja hamulca w całym zakresie.
Po usunięciu reduktora przód 3kN tył 1.5kN.
Ogólna siła hamowania nie uległa zmianie, ale skuteczność jest większa, przy mocnym przyhamowaniu przód jest znacznie mniej obciążany i nie nurkuje tak jak wcześnie. Oprócz tego znacznie później włącza się abs i droga awaryjnego hamowania ze 100km/h wyczuwalnie uległa skróceniu.
Na minus zmieniła się modulacja hamulec słabo bierze przy lekkim naciśnięciu pedału tak jakby hamował tylko tył.
Ale najważniejsze to praktycznie zniknęło bicie przy lekkim hamowaniu z dużej prędkości nie czuć prawie nic, dopiero przy mocniejszym depnięciu hamuje pulsacyjnie, ale i tak poprawa jest ogromna.
Już miałem wyrzucać mikody, ale w takiej konfiguracji jeszcze powinny pojeździć.
Efekt mógłby być nawet lepszy gdyby tarcze i klocki z tyłu były nowe.
Po zimie zamierzam zregenerować tył, założyć nowe tarcze i klocki, z przodu założę zestaw po ostatnim lifcie z jednym tłoczkiem i tarcze 26mm.
Myślę, że problem krzywienia tarcz zniknie całkiem.
Marcino - 20-07-2012, 13:11
malina... przetocz tarcze i bedzie ok.
fabryka24 - 20-07-2012, 14:29
malina_drizzt, Witam ,widzę że nie tylko , ja wywaliłem to badziewie, jak zrobisz tył to na bank poprawią ci się wyniki, ja na nie do końca dotartych klockach i tarczach mam z tyłu po prawie 2.5 KN zobacz foto http://www.fotosik.pl/pok...bd455f21d2.html .
malina_drizzt - 20-07-2012, 14:56
Poprawi się, ale myślę, że niewiele.
U mnie hamulec postojowy wyszedł 1.8kN-1.9kN i koła wyskoczyły z rolek.
Nie jestem ekspertem i nie wiem czy na wyniki ma wpływ szerokość opon, obciążenie, maszynka na której robiony jest test.
Z twoich wyników wnioskuję, że masz kombi.
Myślę, że przy mocniejszym hamowaniu w sedanie jeśli na tyle będzie więcej niż 2kN przy pustym bagażniku i bez pasażerów koła z tyłu jako pierwsze mogą tracić przyczepność.
Szczególnie, że galeon ma środek ciężkości przesunięty do przodu, a przy ostrym hamowaniu tylna oś jest jeszcze bardziej odciążana.
arturj123 - 20-07-2012, 17:49
Zakończyłem (mam taką nadzieję) walkę z hamulcami.
Zregenerowałem wszystkie zaciski, (wszystkie tłoczki teraz wcisnę palcami), z tyłu wymienione klocki, tarcze, podobnie przód.
Usunąłem korektor siły ham. i wraz z nim 2 przewody ham. te co idą do ABS-u.
Auto hamuje zdecydowanie lepiej. Na badaniach tył równo po 2kN. Przód też był spoko. Diagnosta stwierdził, że są jak najbardziej w porządku.
Ogólnie polecam ten zabieg
Należy pamiętać także o ważnym szczególe, przy dorabianiu rurek, które zastąpią korektor zwrócić uwagę by były zrobione na wzór oryginalnych.
W europejskich autach jest inne połączenie i mogą dorobić niewłaściwe przewody!
Zhan - 23-07-2013, 20:10
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie beczki na przewody są potrzebne do przeróbki polegającej na usunięciu korektora?
Tomasz87 - 24-07-2013, 08:17
Panowie, którzy pozbyliście się tego ustrojstwa... powiedzcie jak jeździło się Wam zimą? Inaczej niż na seryjnym? Nie mieliście problemów z zamiataniem tyłkiem na zakrętach?
Pomysł z usunięciem genialny. Osobiście tez się przymierzam, bo mam już dość wiecznego przetaczania tarcz, "płynięcia" hamulców w awaryjnej sytuacji...
Podzielcie się wrażeniami z zimy.. o ile jeszcze pamiętacie...
Owczar - 24-07-2013, 08:36
W moim jest korektor z diesla i tył tez hamuje bardzo dobrze.
SPIDER-ek - 24-07-2013, 20:32
Panowie a nie lepiej wstawić nowy korektor? Zastanawiam się czy ten element gdyby był nowy to hamulce działały by podobnie a może lepiej niż bez.
Oto pytanie? Czy to nic nie zmieni.
Ponadto ciekawe ile to ustrojstwo kosztuje?
polaff - 24-07-2013, 21:13
a po co nowy skoro jego brak nie psuje prowadzenia auta nawet zimą.
Ktoś się orientuje czy galantowy ABS ma EBD?
Owczar - 24-07-2013, 22:36
Nie ma. Ma tylko 4 niezależne zero jedynkowe kanały.
arturj123 - 25-07-2013, 01:18
Osobiście wywaliłem ten korektor, w zimę specjalnie nie odczułem z tego powodu jakichś problemów.
Dla mnie to jest przemawiające za:
96-98 jest to zawór porcjowania,
98-00 też zawór porcjowania
00- to jest tylko złączka
czyli po lifcie stwierdzili, że niepotrzebny jest korektor.
sampler - 25-07-2013, 08:12
polaff napisał/a: | a po co nowy skoro jego brak nie psuje prowadzenia auta nawet zimą.
Ktoś się orientuje czy galantowy ABS ma EBD? |
W wersji z ASC prawdopodobnie ma
|
|
|