To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

pablo diablo - 23-03-2014, 18:33
Temat postu: Szumy i piski na AUX
Panowie dość często korzystam z wejścia AUX w fabrycznym radiu i jak z niego korzystam to muszę mieć lekko pogłośnione, łącze sobie z iphonem ale słyszę piski i szumy które się wydobywają z głośników myślałem że to wina kabla odpiłem i nic coś sprzęga. gwarancja mi się kończy i pomyślałem żeby to zgłosić, jak myślicie oleją mnie ? szkoda mojego czasu?
czy walczyć by to wymienili naprawili ?
macie tak ? nie ktoś włączy na AUX i pogłośni czy będziecie słyszeć szumy ? dajcie znać

bart210 - 23-03-2014, 19:02

Mam tak samo. Kabel powinien być jak najkrótszy (do 0,5m) i dobrze ekranowany.
pablo diablo - 23-03-2014, 19:06

ale mi hałasuje nawet jak kabel odpiłem
bart210 - 23-03-2014, 19:15

No to ciekawa sprawa. W przyszłym tygodniu sprawdzę jak to jest u mnie. Może też tak mam i wcześniej nie zauważyłem.
Luk - 23-03-2014, 20:31

pablo diablo, napisz przede wszystkim na jakim poziomie głośności sprawdzać! Ja mogłem nie zauważyć, bo po prostu tak głośno nie słucham :) Jutro sprzwdzę.
pablo diablo - 23-03-2014, 23:45

tu chodzi o to że jak puszcza się przez AUX to trzeba pogłośnić bo inaczej nic nie słychać jak leci muza,

proste dajcie na aux na cały głos, słyszycie piski i szumy, odbiegające od przeciętnej ?

Luk - 24-03-2014, 00:23

Cytat:
tu chodzi o to że jak puszcza się przez AUX to trzeba pogłośnić bo inaczej nic nie słychać jak leci muza,

Zwiększ głośność na źródle sygnału...
pablo diablo napisał/a:
proste dajcie na aux na cały głos, słyszycie piski i szumy, odbiegające od przeciętnej ?

Każdy wzmacniacz tak się zachowuje, jak nie ma sygnału na wejściu.
Ja czasami w trasie puszczam muzę z Nokii mojej dziewczyny i staramy się tak ustawić głośność w telefonie, żeby nie trzeba było zmieniać głośności w radiu. Wtedy zakłócenia praktycznie są niesłyszalne.

tokyo - 24-03-2014, 09:38

Witam
Niestety w lancerach w pierwszej fazie produkcji kabel AUX byl ekranowany pozniej juz nie.
Wiekszosc szumow jak rowniez delikatnego bzyczenia,to tak jakby szla transmisja danych pochodzi z zaklocen od klimatroniku.
Jezeli to zglosisz beda debatowac debatowac az jakas madra glowa wpadnie aby podpiac rownolegly kabel :) w ekranie.
Pozdrawiam

bart210 - 26-03-2014, 17:34

Niestety też słychać u mnie zakłócenia. Nawet na wyłączonym silniku słychać jednostajne brzęczenie. Jednym słowem poszli mocno po bandzie z tym AUX. Mogli bardziej się postarać, szczególnie, że to nie są duże koszta.
Robert_N - 27-03-2014, 11:09

Ja mam kabelek z 2 m i nic nie szumi ani bzyczy. Niekiedy przy podłączeniu telefonu na starcie szumi ale wystarczy wypiąć wtyczkę z telefonu i wpiąć jeszcze raz i gra lux.
raqu - 27-03-2014, 18:29

Robert_N napisał/a:
Ja mam kabelek z 2 m i nic nie szumi ani bzyczy. Niekiedy przy podłączeniu telefonu na starcie szumi ale wystarczy wypiąć wtyczkę z telefonu i wpiąć jeszcze raz i gra lux.

A ja mam kabelek AUX około 30 cm i jak podłączam telefon i nic nie puszczam to radio wydaje dziwne dzwięki ( słychać zakłócenia ), jak już cokolwiek puszczę to jest ok, muzyka idzie bez żadnych trzasków i pisków. Natomiast jest jeden duży problem z tym AUX u mnie, jak mam podłączony telefon i dodatkowo podłączę ładowarkę do niego to zaczyna strasznie piszczeć zarówno jak mam włączoną muzykę z telefonu lub tylko podłączony telefon kabelkiem do AUX.
Czy może to ktoś sprawdzić u siebie?

bart210 - 27-03-2014, 19:13

To może być problem w telefonie. Każda ładowarka generuje zakłócenia. Sprawdź czy przez słuchawki też są zakłócenia gdy słuchasz muzyki.
lurek - 28-03-2014, 09:01

było już o tym na forum, jeśli masz zakłócenia od początku - najpierw podłącz kabel i telefon a dopiero potem uruchom samochód i włącz AUX.

Co do zakłóceń przy bardzo głośnym słuchaniu muzyki to muszę sprawdzić bo na tyle co ja słucham to zakłóceń nie uświadczyłem :)

pablo diablo - 28-03-2014, 09:48
Temat postu: AirEnabler
ja zakupiłem takie urządzenie pod AUX krótki opis :
odblokowany ruter tp Link który podpięty jest pod AUX i pod zasilanie w zapalniczki.
wchodzę do samochodu startuje urządzenie z zapłonu łączy mi się poprzez WI-FI co bardzo ważne, z moim iphone i mogę bez przewodowo poszczać muzykę z iphona na radio. co bardzo ważne: małe straty Energi w telefonie bo bluetooth jest wyłączony (jak wiemy pobiera on dużo Energi) całe urządzonko z zestawem kosztuje 50 $

opis tutaj http://airenabler.qnology.com/Home

polecam jeszcze ten artykuł
http://evolver.fm/2014/02...theres-a-catch/

jak ktoś chce, pisać na pw mogę opisać pogadać jak całość działa :)

fargo - 28-03-2014, 12:42
Temat postu: Re: AirEnabler
pablo diablo napisał/a:
łączy mi się poprzez WI-FI
co bardzo ważne: małe straty Energi w telefonie bo bluetooth jest wyłączony (jak wiemy pobiera on dużo Energi)

Bluetooth ma troszkę mniejsze zużycie energii niż wifi :rolleyes: