[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
migro - 27-09-2009, 01:10
Zhan napisał/a: | nie w kazdym aucie jest taki dostep do parownika jak w galu dla tego kaza psikac do rurki odprowadzajacej wode bo ona zazwyczaj zaczyna sie przy parowniku | Ale nie przy skraplaczu!! andrew84 napisał/a: | w instrukcji jest napisane, że należy wprowadzić sondę do kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza |
Andrew - 27-09-2009, 09:00
migro link, który dałeś nie chodzi (przynajmniej u mnie). Odnośnie klimy to moje pierwsze auto z klimą, no i jestem na ten temat zielony... A skoro zakupiłem tego wurtha, no to pasuje go wykorzystać Więc według Was, gdzie najlepiej go zaaplikować???
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
robertdg - 27-09-2009, 09:14
andrew84 napisał/a: | migro link, który dałeś nie chodzi (przynajmniej u mnie). Odnośnie klimy to moje pierwsze auto z klimą, no i jestem na ten temat zielony... A skoro zakupiłem tego wurtha, no to pasuje go wykorzystać Więc według Was, gdzie najlepiej go zaaplikować???
Z góry dzięki. Pozdrawiam. |
We wszystkie kanały wylotowe powietrza z dmuchawy, ustaw obieg zamkniety, wentylator nawiewu ma byc wylaczony, psikaj po trochu do kanalow, pozniej odczekaj 15 min, po czym zrob runde 4km, na wylaczonym nawiewie, obieg otwarty w celu przewietrzenia auta.
[ Dodano: 27-09-2009, 09:15 ]
Przy przewietrzaniu auta odsun sobie szyby, bys sie nie podusil
Andrew - 27-09-2009, 09:22
Do odświeżania wnętrza mam drugi środek też wurtha. I właśnie nie wiem co mam zrobić z tym preparatem do dezynfekcji. Czy go wprowadzić za pomocą tej śmiesznej sondy w nawiewy czy do kanału odprowadzającego wodę z parownika (dodam, że nie wiem gdzie go szukać )
robertdg - 27-09-2009, 09:48
andrew84 napisał/a: | Do odświeżania wnętrza mam drugi środek też wurtha. I właśnie nie wiem co mam zrobić z tym preparatem do dezynfekcji. Czy go wprowadzić za pomocą tej śmiesznej sondy w nawiewy czy do kanału odprowadzającego wodę z parownika (dodam, że nie wiem gdzie go szukać ) |
Parownik umieszczony masz za schowkiem pasazera, wyjmujesz schowek i na prost Ciebie po srodku wneki jest filtr przeciw pylkowy przykrecony na jedna srubke, ktory musisz wymienic po operacji odgrzbiania dalej 2cm w lewo od filtra masz juz parownik, odprowadzenie wody jezeli jest to napewno do zewnatrz auta wiec masz zawezone pole do popisu, osobiscie u mnie odgrzybianie trwalo jakies 15min moze krocej, wykonywane bylo ultradzwiekami, efekt lepszy niz po preparatach
Andrew - 27-09-2009, 09:56
Dzięki jutro wymontuje schowek i poszukam, może znajdę to odprowadzenie wody. Pozdrawiam.
migro - 02-10-2009, 23:40
andrew84 napisał/a: | migro link, który dałeś nie chodzi (przynajmniej u mnie). | Poprawione. ( TU )
Mr_Azathoth - 07-10-2009, 22:31
A ja nabijalem klime 2 razy i wszystko ucieklo za 2 razem znalazlem pszyczyne. Przewody wchodzace do (takiej puszki) cholera wie co to jest jakies kable do tego podpiete obok zbiornika do plynu wspomagania. Wiec te przewody 'aluminium' sa pekniete, mozna to jakos wymienic? Kupic aluminiowe powyginac itp?
Druga sprawa mozna jakos ta klime w cholere odlaczyc bo w UK to itak moze z 10 razy bym skozystal......
Owczar - 08-10-2009, 08:56
W jakim sensie odłączyć? Jak Ci uciekł gaz to tak jakby była odłączona. Przewody do spawania, albo kup używki od 2.4 GDi. Mowa o przewodach przy osuszaczu.
bania_85 - 01-04-2010, 21:12
Czy jak nie mam gazu w chłodnicy (dziurawa chłodnica) to coś się stanie jak sie niechcący włączy klime? A może trzeba ją tak samo regularnie właczać jak przy nabitej klimatyzacji?
Owczar - 01-04-2010, 21:13
bania_85, klima się nie włączy, bez obaw
bania_85 - 01-04-2010, 21:36
No tak, tylko jak w zime załączałem osuszanie szyby (jeszcze nie byłem świadomy usterki) to zapalał się ten płatek śniegu na wyświetlaczu, co świadczyło o tym że jest włączona klima. A co się może stać jak nie ma gazu w chłodnicy a się włączało klime i co może być jak sie długo jeździ bez tego gazu??
costa brawa - 01-04-2010, 21:39
sniezynka bedzie ale sprezarka sie nie zalaczy ( przynajmniej nie powinna jesli czujniki sa podpiete ) - sam to naprawialem jak kupilem swojego bo mi sie sprezarka nie zalaczala bo czujnik padl i "oszukiwal" w ten sposob jakby czynnika nie bylo w ukladzie tj jakby byl nie szczelny przykladowo i nie zalaczal sprezarki - nowy czujnik , nabicie i wszystko chodzi
najprosciej to sobie otworz maske i zobacz czy kolko od klimy sie kreci tylko ta czesc po zewnatrz na ktorej jest pasek a srodek tego kolka pasowego powinien stac w miejscu - oczywiscie w twoim przypadku jesli faktycznie masz nieszczelnosc - przy prawidlo dzialajacej,szczelnej i nabitej po zalaczeniu kreci sie calosc
a jeszcze jesli faktycznie by Ci sie wlaczala sprezarka bez czynnika to mozliwe uszkodzenie sprezarki
ScYpIoL - 08-05-2010, 13:45 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Klimatyzacja Witam Wszystkich Mitsumaniaków
Problem jest następujący:
Po zakupie galanta udałem się na nabicie klimatyzacji.
Po uruchomieniu silnika i włączeniu klimy silnik gaśnie.
Stwierdzili mi w warsztacie, że uszkodzona jest sprężarka.
Podłączałem na krótko zasilanie na sprzęgło o próbowałem obrócić kołem pasowym na sprężarce. niestety Maksymalnie ok 15 stopni koło się obraca i staje w miejscu
Moje pytanie jest następujące Czy moja sprężarka w ogóle nadaje się do naprawy i czy naprawa tej sprężarki będzie opłacalna czy lepiej zainwestować w używkę z alledrogo, kupić nowy osuszacz i udać się na czyszczenie całego układu??
robertdg - 08-05-2010, 14:18
Jeżeli obudowa sprezarki nie jest naruszona, to bedzie nadawac sie do naprawy i jak najbardziej bedzie to zabieg oplacalny, używke kupujesz w niewiadomym stanie, no chyba ze sie dogadasz z zakladem co sprzedaje kompresory klimy ze oddasz im swoj stary kompresor, a wezmiesz drugi po regeneracji z doplata, oczywiscie jak masz zamiar robic pelny serwis klimy to warto wymienic osuszacz i wyczyscic caly uklad.
|
|
|