To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu

polaff - 24-02-2012, 09:23

jak ktoś nie umie robić testu to tak wychodzi mi kiedyś w mondeo rozlane też podobne wyniki uzyskały.
Kwestia wpisania w maszynę odpowiednich parametrów masy auta itd....

KaWu - 24-02-2012, 11:15

polaff napisał/a:
jak ktoś nie umie robić testu to tak wychodzi mi kiedyś w mondeo rozlane też podobne wyniki uzyskały.

Z wielowahaczami roznie bywa na tych maszynach.
Ra wskazuje w 1 a raz w 2 strone.

W wielowahaczu najlepiej sprawdzic "organoleptycznie".

komarsnk - 24-02-2012, 11:45

KaWu napisał/a:
polaff napisał/a:

Z wielowahaczami roznie bywa na tych maszynach.
Ra wskazuje w 1 a raz w 2 strone.

W wielowahaczu najlepiej sprawdzic "organoleptycznie".

Dokładnie tak.

KamilR10 - 24-02-2012, 18:37

Odnośnie stukania a raczej pojedynczego stuknięcia, które występuje u mnie gdy gwałtownie puszczę sprzęgło, np, podczas cofania, na pierwszym i czasami drugim biegu, albo gdy jadąc na jedynce puszczę gwałtownie gaz tak aby auto hamowało silnikiem, wtedy też słychać taki stuk, wydaje mi się że dźwięk wydobywa się gdzieś z przodu. Stawiam na dolny wahacz lub drążki kierownicze, ktoś miał podobne objawy?
89mask - 24-02-2012, 19:02

Nie jestem znawcą, ale mam podobny problem, mianowicie podczas hamowania(mocniejszego) słyszę stuk ze strony kierowcy podobnie przy cofaniu, co do problemu przedmowcy- wahacz dolny prosty a raczej jego zuzycie objawialo sie u mnie charakterystycznym skrzypieniem(chyba jak u wiekszosci) przy kreceniu kierownica. Zauwazylem jeszcze ze przy krotkich energicznych ruchach kierownica slychac stuk jakby przy kolumnie kierowniczej, czy to to samo źrodlo stuku nie wiem, ale dzwiek podobny, a co powiedzie na luz na zwrotnicy? pozdrawiam i dziekuje za pomoc
komarsnk - 24-02-2012, 19:24

U mnie było stuknięcie przy dohamowaniu i przy ruszaniu. Później na dziurach też było słyszalne. Po wymianie bananów jest cisza.
Hugo - 24-02-2012, 19:28

89mask napisał/a:
co powiedzie na luz na zwrotnicy?
Na czym?
89mask napisał/a:
Zauwazylem jeszcze ze przy krotkich energicznych ruchach kierownica slychac stuk jakby przy kolumnie kierowniczej
Luzy na krzyżakach kolumny kierowniczej.
KamilR10 - 24-02-2012, 19:29

Podczas ruszania chyba też ten dźwięk występuje, ale na dziurach jest cisza.
robertdg - 24-02-2012, 20:46

KamilR10, a banany w jakim stanie :?:
89mask - 24-02-2012, 22:02

mowilem, ze znawca nie jestem dlatego pytam, czyli generalnie jak nie ma czegos takiego jak luz na zwrotnicy? tak uslyszalem od "mechanika" a ten stuk to na bananie? kurcze najlepsze jest to, ze wymienialem 2000 temu. Czy likwidacja luzów na tych krzyzakach jest kosztowna? pozdrawiam
KamilR10 - 24-02-2012, 22:19

robertdg napisał/a:
KamilR10, a banany w jakim stanie :?:

W styczniu bylem na przegladzie, niby wszystko ok, ale wiadomo jak to jest z zawieszeniem w Galancie, zazwyczaj na przegladzie nic nie wychodzi.

Hugo - 24-02-2012, 23:16

89mask napisał/a:
czyli generalnie jak nie ma czegos takiego jak luz na zwrotnicy?
Nie ma takiej możliwości.
89mask napisał/a:
Czy likwidacja luzów na tych krzyzakach jest kosztowna?
Wymiana na używaną bez luzów. Koszt używki ok. 50 zł. Zestawy naprawcze nie istnieją.
89mask - 24-02-2012, 23:59

a czy ze starszego modelu pasuje ta czesc? ten krzyzak bo na allegro tylko taki znalazlem
Hugo - 25-02-2012, 11:21

89mask napisał/a:
a czy ze starszego modelu pasuje ta czesc? ten krzyzak bo na allegro tylko taki znalazlem
Nie. Wymieniałem u siebie, też mam rocznik 98 i kupiłem też od EA, ale po drugim lifcie i była inna, tj. dłuższa. Co prawda dało się ją skrócić (w miejscu gdzie składa się podczas wypadku), ale krzyżaki szybko padły znowu. Podejrzewam, że z powodu niewłaściwego kątu pod jakim pracowały. Moja rada-szukaj tylko z rocznika 98.
http://allegro.pl/galant-...2121224816.html
Zapytaj tego sprzedawcy, ma ogromne pojęcie o naszych autach i bardzo dobre ceny. Ja tylko u niego kupuję.

Maximus1005 - 25-02-2012, 11:29

Koledzy mam takie pytanko. Ostatnio wjechałem w ogromna dziurę az myslalem ze kolo urwalem i teraz cos mi stuka w zawieszeniu tak jak bym wiozl cos w bagazniku tylko dziwek dochodzi bardziej z przodu. Dodam ze w maju zeszlego roku wymienialem cale zawieszenie na firmy YAMATO i 555 podpowiedzie cos? mam nadzieje ze to tylko jakies stabilizatory albo koncówki drążka. Jak myslicie?