Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
kamir - 25-03-2011, 18:23
Czy ktoś wie czy Evoscan współpracuje z win7 64-bit'owym??
Anonymous - 25-03-2011, 19:40
Współpracuje. Ja mam ten system.
aren195612 - 25-03-2011, 20:20
volve napisał/a: | może zrobić takie FAQ |
sterydzik napisał/a: | gdybys zrobil kiedys jakas zapodajke z opisem parametrow co i jak. |
sterydzik napisał/a: | wrzuc gdzies na publica ten plik data.xml z Evoscana-a |
Może nie FAQ, spróbuje coś skrobnąć………………….raczej „zapodajkę”.
"data.xml" też będzie...
Nie ma tu jakiejś tajemnej wiedzy.
Najbardziej właściwym źródłem będzie zapewne „Workshop Manual”.
Kolegom, którzy rozpoczynają pracę z Evoscanem największą trudność sprawiają nazwy parametrów. Inne są w manualu, inne w sofcie. Żeby te nazwy jakoś powiązać z Evoscanem proponuję zrobić tak:
Nazwy parametrów i ich nr jest tu zgodny z tym co w manualu piszą, w oknie po prawej po kliknięciu na parametr wyskoczy mała podpowiedź w ojczystym języku. Powinno to uprościć obsługę softu.
Dla chętnych do testowania „podrobiony” config do pobrania tutaj: https://drive.google.com/open?id=0B87Ra7cxAi3NWWl1aXA2WW50RzA
Zawartość tej paczki, plik Data.xml podmieniamy z oryginalnym który znajduje się domyślnie w katalogu:
C:\Program Files\EvoScan\EvoScan v2.6\DataSettings /dla Xp/. Stary radzę zarchiwizować.
Po podmianie pliku Evoscan odpali się z takimi ustawieniami jak na fotce.
Zostały zmienione tylko nazwy wyświetlane, ustawiona kolejność i dodano opisy, stare logi będą czytane. Doedytowałem to co dla GDI niezbędne.
Jak już ktoś zdecyduje się na użycie mojego "configa", tyle parametrów co na zrzucie wystarczy, resztę odhaczamy.
Najnowsza wersja Evoscana instaluje się inaczej. Katalog DataSettings znajduje się w profilu użytkownika. Ja używam wersje 2.6, nie zauważyłem żeby nowsze wersje softu wnosiły dla nas cokolwiek. Wersje 2.8 trzeba edytować "z ręki", tej wersji nie polecam. Jeszcze jest temat Visty/Win7 i uprawnień do plików. Ale tu niech wypowiedzą się ci co używają te systemy.
I żeby było z czym porównać. Strony z manuala mojego MSS GDI rocznik 99, przepustnica z ETV, kody dwucyfrowe, czyli jeszcze JOBD. Carisma polift ma tych parametrów trochę więcej, przedlift mniej /niektóre będą nieaktywne/, nazwy i numeracja jest taka sama, szczegóły w manualu dla właściwego rocznika:
Jak widać, do parametru 79 mamy bezpośrednią korespondencje Evoscana: nr/ nazwa parametru- z manualem: nr/ nazwa, opis, właściwe wartości i przywołanie odpowiedniej procedury naprawczej.
"Item no" to numeracja procedur MUTII-MUTII, przeważnie zgodna się z numerem błędu.
Czytamy w Evoscanie wartość parametru np 12, w manualu pod pozycja 12 znajdujemy jego nominalne wartości w określonych sytuacjach itd.. "Inspection procedure" to "przepis" na usuniecie niesprawności.
Myślę, że dla kolegów rozpoczynających pracę z tym softem taka konfiguracja Evoscana uprości diagnostykę.
Paru parametrów nam brakuje, MUTII niestety to nie jest, ale najważniejsze myślę że są.
Następne, to parametry nie opisane w manualu, a istotne dla pracy silnika: knocki- czyli info o spalaniu detonacyjnym, trimy- poprawki ECU do dawki paliwowej, AFR Map -stosunek powietrza do paliwa. Była o nich mowa w tym wątku. Na końcu Speed i moje eksperymenty n/t spalania.
Temat jest oczywiście otwarty. Może ktoś dorzuci jakieś własne przemyślenia, czy też temat rozwinie.
Ponieważ powstała już pewna praktyka w jakich warunkach czytać dane, powtórzę jeszcze raz:
„Potrzebne byłyby logi z określonych sytuacji.
Zrób log z ostrzejszej jazdy, popatrzymy jak się trzyma się ciśnienie na WC pod obciążeniem, jak pracuje sonda itd.
Drugi to na postoju-bieg jałowy z momentem odpalenia i tak minimum 6 minut. Gazu nie dotykasz, odbiorniki elektryczne włączone. Koniecznie 6 minut, będzie podgląd przejścia między trybami uwarstwiona/stechiometryczna.
Trzeci, na postoju, 2-3 minuty- stałe 2000 obr.”
W zasadzie takie odczyty wystarczą do porównań z jakimś "wzorcem" i do oceny sprawności silnika. Evoscanem "bawimy" się ponad półtorej roku i powstała baza logów z różnych sytuacji. Jest z czym porównać.
W przypadku specyficznych awarii należy „złapać” moment w którym występuje problem.
I na koniec log jednego z naszych kolegów z testu statycznego /myślę że nie będzie miał nic przeciw że go zamieszczam/, czyli na postoju na biegu jałowym. Kolega deklaruje wyjątkowo niskie spalanie w trasie jak i średnie oraz dobrą dynamikę swojego auta. Poza trimem średnioterminowym /ponad +5% u niego/ i większą skłonnością mojego silnika do spalania stukowego moje logi są w zasadzie identyczne.
http://www.sendspace.pl/f...c635f37921edbb2
Można sobie go odczytać w swoim Evoscanie, przeklikać i porównać jak to wygląda jak jest ok.
====================================================
Pozdrawiam
SHARK1979 - 26-03-2011, 10:25
Czarna magia ale miło by było coś takiego zapodać, mam nadzieje że ktoś dotrze na ogólnopolski i coś zadziała
Anonymous - 26-03-2011, 17:37
aren195612 napisał/a: | myślę że nie będzie miał nic przeciw że go zamieszczam | Oczywiście, że nie mam nic przeciwko, a wprost przeciwnie - czuję się wyróżniony, że akurat mój silnik uznałeś za "wzór do porównania". Przecież w końcu jesteśmy po to aby sobie pomagać, a byle mechanik nie ma zielonego pojęcia o prawidłowych parametrach pracy silnika GDI. To forum to największa kopalnia wiedzy.
mlun - 09-05-2011, 17:24
Czylu kupuje ten kabelek http://allegro.pl/vag-kkl...1596133414.html mostkuje pin 1 i 4(tak z ciekawości czym to zrobić?) i mogę śmiało evoscanem się bawić?
aren195612 - 09-05-2011, 17:34
Można się bawić "bawić". Vag na FTDI 232 BL sprawia najmniej problemów.
Czym mostek, lutownica i kawał kabelka. Wtyk trzeba rozebrać.
Można rozwinąć temat o przełącznik.
Piny na wtyku są jednoznacznie opisane, nie sposób się pomylić.
Powodzenia
plecho1 - 09-05-2011, 18:20
Lepiej użyć przełącznika, może kolega ma coś z VW i wtedy bez problemu będzie można go podłączyć.
mlun - 09-05-2011, 18:30
Czyli w kabel wpiąć się jeszcze jakimś przełącznikiem można dla wygody.
plecho1 - 11-05-2011, 07:35
U mnie tak to wygląda:
Użyłem do tego małego przełącznika, takiego jaki jest np. w zasilaczach uniwersalnych do zmiany polaryzacji.
volve - 11-05-2011, 09:48
A mi nie chce się robić zworki na stałe i jak potrzebuję to korzystam z kawałka druciku Akurat w mojej Cari nie trzeba zworki do odczytu parametrów. Ale np. u kolegi w roczniku bodajże 99 już bez zworki nie łączył się EvoScan z kompem.
kris658 - 02-06-2011, 09:21
Mam pytanko czy ten kabelek: http://allegro.pl/vag-com...1645228499.html to nie jest to samo o czym pisał mlun http://allegro.pl/vag-kkl...1596133414.html tylko się różnią ceną? Podejdzie mi to pod moje GDI '99 przedlift po ewentualnym zmostkowaniu pinów? Jaki chipset lepszy FTDI ft232rl czy ft232bl
mlun - 07-06-2011, 17:19
A to ciekawe bo sporo tańszy. Ktoś coś wie?
lalamido76 - 30-06-2011, 22:47
Potwierdzam poprawny odczyt błędów w Carismie 1.8 GDI 2001 Comfort.
Kabelek VAG KKL FTDI ze zwartymi pinami 1-4.
U mnie napisał że nie znalazł błędów.
Ale dopiero po zwiększeniu Timeout z 1000 na 10000.
Piwor - 02-07-2011, 23:25
To jaki jest w końcu najlepszy kabelek? Ten, który podał mlun?
btw: Dziwne, wrzuciłem config aren195612 i nic się nie zmieniło.
|
|
|