To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu

Fabjan - 21-11-2008, 21:51

Dzięki, panowie!
W poniedziałek zadzwonię do Japaneze i po prostu nakreślę temat. Ciekawe ile mnie podliczy za wszystko ;)

crimi! Sprzęgiełko pójdzie dopiero po nowym roku, bo teraz będę wymieniał rozrząd, paski i filtry :)
Ale na pewno poinformuję ile wyjdzie mi sprzęgło, choć już ktoś mi polecił jakieś wypasione za 300-400 PLN, więc pewnie są i tańsze :)

yataman - 12-01-2009, 16:30
Temat postu: Przegląd przy 180k km
Witam,

W mojej Carismie 1.8 GDI '98 nadszedł czas na wydatek większej kwoty pieniążków.
Na szczęście przez 3 lata użytkowania nigdy mnie nie zawiodła, jakby nie patrzeć cudo ;]
(Nie będę pisał już że miałem wcześniej Golfa III i popsuło się ......................)
Auto oczywiście od pierwszego właściela z książką serwisową, przebieg 180k, choć znajomy który handluje samochodami ocenił "po kierownicy" że 100k mogło być cofnięte...

Zastanawia mnie jedno czy warto zrobić wszystko co poleca ASO.
Wartość auta wyceniam na około 10k pln, koszt serwisu to prawie 4k pln:
http://www.autogt.pl/app/site.php5/Show/30.html
(sorki za reklamę firmy)

Dodatkowo, zapewne przepustnice przeczyścić trzeba.

pozdr.,
y.

Anonymous - 04-02-2009, 19:39

Fabjan, napisz jak to wyszło z kasą i mechaniorem.....niedaleko mieszkamy od siebie , moze mi kogoś polecisz...tez mam do wymiany rozrząd ale mam zagadkę komu to zlecić....wiesz jak jest w tych chorych czasach
Student - 05-02-2009, 08:57

Nie mogę rozeznać się w tej stronie co podałeś ale:

Yataman jesteś z W-wy więc może zadzwoń do mojego mechanika z Radzymina:
606 695 856
Szraga Marian
22 - 799 26 22

Generalnie jest to człowiek który pracował/albo pracuje jeszcze w Auto-Test Marki, trochę głuchy na odgłosy zawieszenia Carismy albo uznaje to za normę ale zna się na rzeczy.
On Ci powie co należy wymienić i za ile , nie przepłacaj w salonie.

Tylko dzwoń sporo wcześniej bo ma trochę roboty i długie terminy.
No i zapytaj się o części, czy twoje czy on coś sam ma załatwić.

Części np. możesz wziąć od Japaneeze (polecam)

Anonymous - 11-02-2009, 18:28

Student ten Twój mechanik w Radzyminie to bardzo drogi czy po ludzku bierze za robocizne? (Chodzi mi o wymiane rozrządu)
jedras - 11-02-2009, 20:15

Rowniez moge polecic speca z Radzymina. Ceny ma ludzkie i zna sie na rzeczy. Robilem u niego rozrzady, zawieszke, pompy i inne roboty i jestem zadowolony. Pracowal chyba z 10 lat w serwisie Mitsu w Markach a od 2-3 lat ma juz swoj profesjonalny warsztat.
Student - 11-02-2009, 21:31

Za rozrząd w GDI chyba 150zł, za zawieszenie podobnie, ogólnie idzie z nim rozmawiać.
Je swego czasu rozrząd zrobiłem u niego za 600zł łącznie z częściami, robił uszczelniacze rolki
pasek a napinacz sprawdzał.

Anonymous - 12-02-2009, 07:38

Dzięki Panowie za porade. Pewnie się do niego wybiore.
marcnow - 18-02-2009, 10:11

Ja również przymierzam się do wymiany rozrządu, filtrów, świec i oleju, mimo, że prawdopodobnie jakies 35 000km temu był rozrząd wymieniany, ale chciałbym mieć święty spokój po prostu.

Pytanie mam dotyczące producentów filtrów, a mianowicie pewien sklep zaproponował mi filtr oleju VIC, powietrza MAX i paliwa JL, nie znalazłem na forum, aby ktoś wspominał o takich producentach. Pan ze sklepu pisał, że lepsze są niż Knecht. Co sądzicie na temat tych filtrów?

I jeszcze jedno pytanie: wiem, że napinacz polecają wszyscy zminiać na oryginał a nie zamiennik, a jak to wygląda z paskiem alternatora i wspomagania?

Krzyzak - 18-02-2009, 10:40

znam tylko powietrza maxx - jest ok, smialo zakladaj
maciej76 - 18-02-2009, 10:44

Ja mam filtry- powietrza, kabinowy i oleju firmy Max. Brak zastrzeżeń.
marcnow - 18-02-2009, 19:54

Krzyzak, maciej76, dzięki za info!
Student - 18-02-2009, 22:04

Ja paski alter. i klimy wziąłem DAYCO bo takie były stare, natomiast na rozrząd MITSUBOSHI (chyba tak to się pisze)
SHARK1979 - 18-02-2009, 22:12

Student napisał/a:
Ja paski alter. i klimy wziąłem DAYCO

Też posiadam takie paseczki :)

komuso - 18-02-2009, 23:58

Paski spokojnie możecia zalożyć też contitech. Od 2 lat zakladam je i nie ma z nimi problemu. Wystrzegać na pewno trzeba się pasków Gates.