[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
dawidoski13 - 22-05-2011, 14:01
Zapłaciłem za naprawę skrzyni i to zleciłem a dokładnie usunięcie tego wycia, które było i jest nadal
dawidoski13 napisał/a: | czy to możliwe to co on mi powiedział,że czasem nawet po wymianie właściwego łożyska skrzynia dalej huczy |
Krzyzak napisał/a: | musisz się liczyć z wydatkiem ok. 1000 zł za wszystkie łożyska |
Ja chciałem wymienić wszystkie łożyska ale gość przejechał się i stwierdził, że nie ma sensu i ,że wystarcy tylko to na wałku sprzęgłowym
Owczar - 23-05-2011, 08:36
dawidoski13, reklamuj usługę.
dawidoski13 - 23-05-2011, 16:24
Dzisiaj dzwoniłem do gościa i oznajmiłem mu, że z jego roboty jest kupa i ,że wyciągam skrzynie i mu zaworze jeszcze raz Gość sprawiał wrażenie zdziwionego, powiedział, że wymienione zostało łożysko wałka sprzęgłowego "na przodzie" bo usterkę tegoż stwierdził, jak to stwierdził to nie wiem. Powiedziałem mu,że na 1 i 2 biegu jest ok ale na 3 już ją zaczyna być słychać po dodaniu gazu a 4 i 5 to już wycie przy każdym wciśnięciu pedału gazu.... I w związku z tym pytam czy to przypadkiem nie łożysko tylne na wałku a on mówi że nie możliwe bo go oglądał i było ok
[ Dodano: 23-05-2011, 16:59 ]
I co w takiej sytuacji zrobić?Kazać mu wymienić jeszcze to łożysko na tyle wałka sprzęgłowego
A i ponawiam pytanie czy to możliwe to co on mi powiedział,że czasem nawet po wymianie właściwego łożyska skrzynia dalej huczy
Krzyzak - 24-05-2011, 07:06
dawidoski13 napisał/a: | czasem nawet po wymianie właściwego łożyska skrzynia dalej huczy |
jeśli są wytarte zębatki biegów to tak, ale to da się stwierdzić, bo widać
uszkodzenia łożysk tak łatwo nie widać, ale da się wyczuć ręką
niech sprawdzi jeszcze raz wszystkie łożyska (także igiełkowe), niech powie, jak składał skrzynię i w jaki sposób kasował luzy łożysk do obudowy skrzyni - to wszystko ważne tematy
podziel się wiedzą, to dam Ci odpowiedź, czy to fachowiec czy tylko takiego zgrywa
m6riano - 24-05-2011, 09:40
Ja się na skrzyniach nie znam ale z tego co słyszałem/czytałem to jeśli skrzynia huczy na 4 czy 5 biegu to lepiej jest wymienić oba łożyska na wałku, więc u ciebie pewnie właśnie te tylne huczy.
dawidoski13 - 24-05-2011, 17:22
Dzięki chłopaki teraz już przynajmniej będę wiedział o co pytać konkretnie! Jutro u niego będę więc dam znać co i jak było zrobione i sprawdzone! Krzyzak napisał/a: | niech powie, jak składał skrzynię | tego tylko nie rozumiem,bo jak mógł ją składać
Już chyba wiem jaka będzie odpowiedź, "normalnie"
Owczar - 24-05-2011, 17:59
dawidoski13 napisał/a: | tego tylko nie rozumiem,bo jak mógł ją składać |
Zapytaj w jaki sposób kasuje luz na wałku przy składaniu. Zawsze się wymienia łożyska parami, nawet jeśli jedno wydaje się być ok.
dawidoski13 - 24-05-2011, 20:16
Ok! teraz mogę jechać i zapytać o konkrety
Krzyzak - 24-05-2011, 20:58
dawidoski13, Krzyzak napisał/a: | w jaki sposób kasował luzy łożysk do obudowy skrzyni | - o to mnie się rozbiegało
skrzynię się składa na 2 etapy
skręcasz, rozkręcasz + kasujesz luzy, znów skręcasz
jak tego nie wie, to partacz
nie sugeruj mu odpowiedzi - tylko pytaj
zapytaj jak wyznaczył grubość podkładek do łożysk - bo te się wymienia a Mitsu ma w ofercie chyba ze 40 różnych grubości oznaczonych różnymi kolorami
dawidoski13 - 24-05-2011, 21:14
Ech Krzyzak, że Ty bliżej nie mieszkasz...
[ Dodano: 24-05-2011, 21:14 ]
byś zarobił
Krzyzak - 24-05-2011, 21:35
dawidoski13 - wierz mi - mam tyle pracy w zawodzie, że mechaniką już się nawet nie zajmuję... chętnie bym zatrudnił kogoś do firmy, pytałem na forum też - cisza... brak kwalifikacji itd.
dawidoski13 - 25-05-2011, 20:24
Ech panowie byłem dzisiaj w tym zakładzie, normalnie miazga Pytałem zgodnie z zaleceniami i odpowiedź była bardzo podobna do tej Krzyzak napisał/a: | skrzynię się składa na 2 etapy
skręcasz, rozkręcasz + kasujesz luzy, znów skręcasz | chociaż ciężko mi stwierdzić bo się nie znam i nie koduję tego tak na 100% możliwości.
Zapomniałem zapytać tylko o to Krzyzak napisał/a: | zapytaj jak wyznaczył grubość podkładek do łożysk |
Ogólnie wyglądało to tak, że wyszedł do mnie szefo z biura i zaczyna mi wciskać kit, że to na pewno nie skrzynia, że może podpora półosi i takie tam różne, zaczął mi działać na nerwy to ja zacząłem go wypytywać zgodnie z zaleceniami Krzyzaka, gość od razu zaczął się motać i zawołał tego mechanika co robił ze skrzynią, dopiero z nim mogłem normalnie porozmawiać bo mówił jakoś z sensem ...Wsiadł kopsnął się po zakopiance i sam stwierdził,że tak być nie może i że powie szefowi, że trza znów rozbierać i szukać bo coś jednak jest nie tak Powiedział mi,że zębatki nie wytarte i, że przepatrzył wszystkie łożyska i tylko to z przodu było uszkodzone a reszta ok więc sam za bardzo nie wie co jest grane bo to nie pierwsza jego taka skrzynia i tak dziwnie hucząco-szurająca...We wtorek mam odstawić samochód i już on sam będzie targał skrzynie i "szukał usterki"
Kamil_Ziomek - 25-05-2011, 22:20
Krzyżak możesz dać mi namiar na jakąś hurtownie łożysk gdzie będą wszystkie łożyska Koyo do skrzyni F5M422 ?
Owczar - 25-05-2011, 23:00
Kamil_Ziomek, zamów u Japaneze.
zbir - 02-06-2011, 16:51
No więc też jestem już po wymianie tych łożysk (MD700207 i MD717670), robiłem u forumowego mechanika w Mogielnicy i wszystko jest ok - także polecam! Niestety sprzęgło musiało też wejść nowe więc jestem o 1000 zł lżejszy:-/
Do statystyk dodam, że u mnie przy przebiegu 135 tys km było słychać delikatne terkotanie na luzie (ale nie uciążliwe), przy 160 tys już było je słychać mocno, a przy 180 tys km pojawiło sie rzężenie przy przyśpieszaniu i hamowaniu silnikiem. Poziom oleju cały czas był w normie, zalany tez był ceramizer do skrzyń (jak widać nie pomógł - choć może wydłużył agonie łożyska?)
W sumie na upartego mógłbym dalej jeździć bo biegi nie wyskakiwały, przyśpieszał normalnie, ale zdecydowałem sie to zrobić i teraz jest błoga cisza na luzie
|
|
|