Nasze Miśki - Mitsubishi Galant E88A 4x4 2.5 V6 1994r.
Wszyc - 23-05-2011, 22:22
Adam stawiał że rozbierzesz E38A hehe
Frost - 23-05-2011, 23:00
mitsu_pl, jedną w częściach posiadam rozsypany mechanizm różnicowy ale ogólnie stan przyzwoity jakbyś potrzebował to Ci oddam
jacek11 - 23-05-2011, 23:08
Tyle pieszczenia,strojenia,a tu taka buba
powodzenia w szukaniu nowego motorka
davyjohn - 23-05-2011, 23:12
mitsu_pl napisał/a: | Czyżby Sławek N. był naszym wspólnym znajomym ? |
No ja pamiętam stare czasy, jak Sławek po raz pierwszy pojawił się u nas na torze, to było jakoś w 2001 roku
Ale "donos" przyszedł od Wojtka Stefankiewicza.
A propos - przyjeżdżacie na Magnolię?
mitsu_pl - 24-05-2011, 10:24
Adam, jak coś to sam kołnierz będę potrzebował, jeżeli będziemy się przemieniać z V6 na R4.
davyjohn trzeba mieć czym najpierw, a po drugie to 700km dla nas to trochę daleko...
Niby Sławek proponował nocleg itp., ale... Zresztą się zobaczy
Frost - 24-05-2011, 12:07
mitsu_pl, jak coś to mówisz i masz
BeNeK - 27-05-2011, 20:22
Kolego mitsu_pl a może swap na silnik z 3kgt vr-4 akurat jest jeden na części http://moto.allegro.pl/mi...1632418410.html
Ale Galant wtedy by latał ...
mitsu_pl - 27-05-2011, 22:23
Spoko panowie, misiek raczej będzie żył
Okazało się, że faktycznie padły panewki na jednym garze, ale jest bez tragedii. Panewka popłynęła, ale ani korbowód, ani też wał nie został uszkodzony, normalnie więcej szczęścia niż rozumu... Nowe panewki już drodze, główne oraz korbowodowe ;D
Wszyc - 27-05-2011, 22:42
Pierścionki jak? można pokusić się o wymianę od razu... Jakie panewki? normalne czy jaki aftermarket lepszy o ile w ogóle istnieje takie coś do waszego silnika
Saqu - 27-05-2011, 22:48
Ktoś się pewnie skusi Frost nie takiego dawcy szukałeś?
a w sumie to chyba mitsu_pl, też miał w planach taki silnik docelowo? czy jednak źle skojarzyłem?
Frost - 27-05-2011, 22:53
Saqu, spokojnie. Wszystko w swoim czasie
Ciesze sie Michale, że miałem troche racji, że może się okazać że nie bedzie tragedii
Wojciech Bogacz - 28-05-2011, 00:40
Ja tam jestem po prostu ciekaw, czy reszta podzespołów by to wytrzymała... czyli tylny most i wał napędowy...
mitsu_pl - 28-05-2011, 00:40
Wszyc napisał/a: | Pierścionki jak? można pokusić się o wymianę od razu... Jakie panewki? normalne czy jaki aftermarket lepszy o ile w ogóle istnieje takie coś do waszego silnika |
Żeby je wymienić to trzeba ściągać głowice, a tego raczej tacie się nie chce robić, ze względu na brak czasu i miejsca... i tak galant zajmuje jeden z 2 podnośników... musi wytrzymać sezon, a później się zobaczy... A części są, tylko trzeba "umiejętnie" szukać
Adam, raczej nie, bo tak jak mówiłem, wał i korbowód nie jest tknięty, ale na wszystkich panewkach są widoczne ślady zużycia, także to kwestia czasu by była kiedy wysypałyby się następne...
Saqu napisał/a: | BeNeK napisał/a:
Kolego mitsu_pl a może swap na silnik z 3kgt vr-4 akurat jest jeden na części http://moto.allegro.pl/mi...1632418410.html
Ktoś się pewnie skusi Frost nie takiego dawcy szukałeś?
a w sumie to chyba mitsu_pl, też miał w planach taki silnik docelowo? czy jednak źle skojarzyłem? |
Jo, ale byśmy bardziej się skłaniali jednak do 2.0 V6 6A12TT, bo co jak co, ale 6G72TT to wielka krowa, tamten jest trochę lżejszy i bardziej kompaktowy , mniej rzeźbienia jeżeli chodzi o elektrykę itp...
Temat do przemyślenia..., ale dopiero jak już to co jest padnie na amen...
Wojciech Bogacz napisał/a: | Ja tam jestem po prostu ciekaw, czy reszta podzespołów by to wytrzymała... czyli tylny most i wał napędowy... |
Wszytko wytrzyma, byleby tylko umiejętnie posługiwać się pedałem gazu
mitsu_pl - 12-07-2011, 15:55
Czas by coś napisać...
Co do silnika, okazało się, że przekręciła się jedna panewka na 4 lub 5 cylindrze, silnik przeszedł kurację odmładzającą, zyskał nowy wał o prawie 1,5 kg lżejszy, nowe panewki i pierścienie - szlifów nie było, ponieważ silnik trzyma nominalne wymiary.
Jest już prawie złożony, brak tylko kilku uszczelek...
A dzisiaj przyszło sprzęgło, robione w warszawie, cały układ korbowo-tłokowy został wyważony wraz z kołem pasowym i zamachowym - co do jednego grama Musi śmigać!
A oto i zdjęcie sprzęgiełka
Uploaded with ImageShack.us
jacek11 - 12-07-2011, 17:11
po takim wyważeniu,musi pięknie się wkręcać
|
|
|