[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.
tyku - 04-12-2013, 15:36
seweryn napisał/a: | powiedział mi kierownik serwisu żebym się jeszcze przebujał rok |
myślę, że komentarz zbędny do porady kierownika
seweryn napisał/a: | skąd wiem nie powiem, ale możecie mi zaufać | - lubimy na forum takie wywody - teraz to na pewno Ci wszyscy zaufamy
Teraz do tematu - nie zdarzyło mi się, żeby lancer miał problemy z rozruchem(oprócz padniętego akumulatora), ale wydaje mi się, że jakoś dziwnie długo trzeba kręcić przy odpalaniu. W innych pojazdach w dobrym stanie jakoś to bardziej od strzała działa
mjsystem - 04-12-2013, 18:12
tyku napisał/a: | Teraz do tematu - nie zdarzyło mi się, żeby lancer miał problemy z rozruchem(oprócz padniętego akumulatora), ale wydaje mi się, że jakoś dziwnie długo trzeba kręcić przy odpalaniu. W innych pojazdach w dobrym stanie jakoś to bardziej od strzała działa |
Jak już ktoś pisał, a u mnie jest to samo, to często taka sytuacja występuje przy krótkim zapaleniu i zgaszeniu. Co jest przyczyną? Ssanie automatyczne fiksuje? Nie. Nawet ciepłe auto potrafi nie zapalić. Ostatnio miałem kręcenie przez dobre 10 sekund. Dodanie gazu pomaga. Ale wytłumaczcie mi, co to ma wspólnego ze świecami? Czy dodanie gazu podaje więcej prądu? Czy raczej jest problem z podawaniem paliwa przez pompę albo wtryski? Bo w to bardziej uwierzę.
Lucas123w - 04-12-2013, 22:51
Kiedyś już maglowany był temat o zalewaniu świec od częstego odpalania i gaszenia auta na krótkich odcinkach. Dlatego warto od czasu do czasu dobrze pogonić Lancera jeśli jeździ się na krótkich dystansach.
Ja się do tego stosuję i nigdy nie miałem problemu z odpaleniem.
seweryn - 05-12-2013, 08:52
Robert_N napisał/a: | Dziwny ten kierownik serwisu. Mi jakby nie chciał odpalać i w serwisie by mi tak powiedzieli to bym tam już się NIGDY nie pojawił. Sprawdził bym ten trop i na BANK wymienił a nie jeździł jeszcze rok. |
a co w tym dziwnego, że kierownik zaproponował mi wymianę świec za rok? przecież to będzie nie mała kwota, a to, że raz na ruski rok mam problem z odpaleniem to raczej nie ma wpływu na użytkowanie pojazdu. Nie kumam więc o co kaman. Jakby auto było na gwarancji to na pewno żądałbym natychmiastowej wymiany na koszt firmy.
Co do samego serwisu - uważam go za super firmę i póki kierownikiem jest ten człowiek o którym pisze - nie zrezygnuję z wizyt w tym miejscu.
Wam również życzę tak fachowego podejścia do pojazdów jak właśnie w tym ASO.
lurek - 05-12-2013, 08:52
Mi odpala przy drugim "cyk", zobaczę jak w zimie. Na początku też się dziwiłem, bo mazda żony odpala od razu, niemal przed przekręceniem kluczyka Ale uspokoiłem się po tym jak okazało się, że Honda Accord (2008) też odpala za 2-3 cykaniem. Więc myślę, że tak ten model już ma.
A jak cyka więcej, po 10+ to jednak zaglądałbym pod maskę i szukał przyczyny, świece, kable, cewka zapłonowa albo faktycznie pompa (ale pierwsze 3 sprawdzicie szybciutko). W moim poprzednim samochodzie jak padała cewka to iskry w biały dzień było widać jak przebijało
maniax86 - 05-12-2013, 12:49
był też taki temat (mnie to też spotkało) że czasem nie odpalał od razu i wymieniali wariator w ramach gwarancji....
marcowoj - 05-12-2013, 13:07
maniax86 napisał/a: | był też taki temat (mnie to też spotkało) że czasem nie odpalał od razu i wymieniali wariator w ramach gwarancji.... |
Na forum ASX ten temat był:
http://forum.mitsumaniaki...t=69434&start=0
tomaszekk7 - 05-12-2013, 16:02
Coś faktycznie może być z tymi świecami. Jak miałem oryginalnie załóżone świece NGK FR 6EI to problem występował często po 52 tyś. zmianiłem na DENSO K20 PSR-B8 jest lepiej. Niedawno rozmawiałem z człowiekiem który handluje świecami i powiedział mi , że się wycofuje ze sprzedaży świec firmy NGK bo miał dużo reklamacji , że raz podawały iskrę a raz nie . Moja rada sprawdź jakie masz świece założone te DENSO kosztują ok. 33 zł/ sztuka.
Ogólnie biorąc świece irydowe najlepiej pracują jak są dobrze nagrzane.
Na samym początku jak problem u mnie się pojawił z odpalaniem zgłaszałem w Krakowie ,żeby mi sprawdzili świece to nawet się Im nie chciało twierdząc , że przecież świece są nowe.
mkm - 05-12-2013, 21:01
Niestety wróżę szybki koniec jakości Denso... juz sie na opakowaniach pojawiła cyrylica, wiec i jakosc zaraz się skończy...
Podobnie było z NGK...
Zbigi - 05-12-2013, 21:34
mkm napisał/a: | Niestety wróżę szybki koniec jakości Denso... juz sie na opakowaniach pojawiła cyrylica, wiec i jakosc zaraz się skończy...
Podobnie było z NGK... |
Kumplowi w Hondzie nowiutka świeca Denso pękła (porcelanka). To co wpadło między tłok a cylinder zrobiło takie rysy, że nie opłacało się remontować tego silnika.
tomaszekk7 - 10-12-2013, 15:03
Rozmawiałem dzisiaj z Guru, który zajmuje się strojeniem silników do rajdów. Stwierdził, że jeśli nie ma żadnych problemów z układem zapłonowym to należy spróbować zastosować świece o niższej ciepłocie :
DENSO IK16 lub DENSO K16PSR-B8
slasz - 23-01-2014, 10:46
Panowie, czyli w 1.8 i 2.0 benzyna przy źle odpalającym silniku tez powinno być wymienione "koła zmiennej fazy rozrządu"? tak jak w 1.6? W moim lancerze jak jest problem z odpalenia pomaga wciśnięcie gazu i w ostatnim czasie zdarza się to coraz częściej.
Robert_N - 23-01-2014, 12:28
Ja miałem kłopoty z kołem zmiennych faz rozrządu w megance żelazko 1,6 benz. Przy 60tkm jak zapalałem tak zgrzytało jak C330. Wymieniłem na nówke i po 15tkm pojawiło się to samo. Więc sprzedałem drania i kupiłem Miśka. No ale teraz mnie dobiłeś tym info.
jarekjk - 28-01-2014, 23:18
Czasami się zdarza że nie chce odpalić na ciepłym silniku....niektórzy producenci samochodów w instrukcji podają jako prawidłowe uruchamianie silnika uruchamianie z butem w podłodze. generalnie pewnie chodzi tu o otwarcie przepustnicy i zwiększenie ilości zasysanego powietrza podczas rozruchu co się przeklada na zmianę składu mieszanki , etc.
Jalal_79 - 29-01-2014, 07:09
jarekjk napisał/a: | Czasami się zdarza że nie chce odpalić na ciepłym silniku....niektórzy producenci samochodów w instrukcji podają jako prawidłowe uruchamianie silnika uruchamianie z butem w podłodze. generalnie pewnie chodzi tu o otwarcie przepustnicy i zwiększenie ilości zasysanego powietrza podczas rozruchu co się przeklada na zmianę składu mieszanki , etc. |
W Wawie w Mitcar, aktualizowali softa, w MY2008 ojca pomogło.
Pozdrawiam
|
|
|