To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.

komarsnk - 28-10-2011, 14:19

Dodam tutaj jeszcze uwagę, że WSZYSTKIE tuleje do wahaczy składały się dwóch części i miały metalową tulejkę do kompletu. Ta tuleja jest jednoczęściowa i nie ma metalowej tulejki...
hilfiger - 24-11-2011, 23:35

Jakiś czas temu zobaczyłem, że na allegro są dostępne wałki poliuretanowe. Postanowiłem samodzielnie wykonać tuleje. Cena o wiele mniejsza niz w Oluszu. Koszt wałka z przesyłką ok 100 zł. Trochę czasu, wiertarka kolumnowa imadło i noże tokarskie. Taki efekt:

Wyszły całkiem nieźle. Zostały mi do zrobienia tulejki do górnych przednich wachaczy

m6riano - 24-11-2011, 23:39

100zł/szt????
te z Olkusza są chyba po 40....

hilfiger - 24-11-2011, 23:47

Koszt wałka to 100 zł. wałek ma dł. 50 cm. Na cały przód wystarczy i trochę jeszcze zostanie.
Kamil_Ziomek - 27-11-2011, 16:07

trochę narzędzi i za 200zl mamy cały komplet do auta jak dobrze widzę. Ma kolega link tej aukcji lub namiary na sprzedawcę ?
hilfiger - 27-11-2011, 21:59

Link do
aukcji z wałkiem z poliuretanu KLIK

MEMMITS - 22-01-2012, 12:25

Witam mam pytanie do szanownego grono jak często smarujecie tuleje by nie skrzypiały,mam dylemat czy poliuretany czy zwykłe gumy.Wiem że minus poli to skrzypienie a mam do wymiany trochę rzeczy z tyłu.Pozdrawiam
swinks_UK - 22-01-2012, 13:42

Poliuretany się smaruje tylko jeden raz - w trakcie zakładania :mrgreen:
Potem już nie trzeba. Jeśli dobrej jakości i idealnie spasowane, to nie będą skrzypieć.
Zdarza sie, że skrzypią w trakcie eksploatacji bo albo nie były odpowiednio potraktowane smarem w czasie zakładania albo były minimalnie "za luźne".

MEMMITS - 22-01-2012, 13:52

Czy wystarcza ten smar co dodają do tuleji czy użyć innego, jaki polecacie?
Krzyzak - 22-01-2012, 14:03

silikonowy (smar nie spraj)
MEMMITS - 22-01-2012, 14:14

Jaką opinie macie o tulejach z Olkusza i czy codzienna jazda na tych tulejach jest ok czy nie bardzo bo n necie wyczytałem że nie są za dobre do jazdy codziennej.Jaki kolor tulei polecacie do gala?
komarsnk - 22-01-2012, 19:08

MEMMITS napisał/a:
Jaką opinie macie o tulejach z Olkusza i czy codzienna jazda na tych tulejach jest ok czy nie bardzo bo n necie wyczytałem że nie są za dobre do jazdy codziennej.Jaki kolor tulei polecacie do gala?

Zamawiałem z Olkusza, do górnego wahacza są żółte, reszta - czerwone. Nakładałem smar, który był w zestawie. Nic nie skrzypi ani nie zauważyłem jakoś tej większej sztywności, która miała być. Dość podobnie tył się przechyla jak przed wymianą :) pomimo, że w wahaczach wzdłużnych (?? nie pomieszałem? W tych z mimośrodem) tuleje były "wyciśnięte" na zewnątrz i wahacz w rękach już chodził :)

swinks_UK - 22-01-2012, 20:08

Zestaw z Olkusza z założenia ma dać taką samą twardość jak standardowy setup. Tak więc nic nie usztywnisz nim i nie odczujesz różnicy. Dopiero musisz sobie specjalnie zażyczyć w zamówieniu żądaną twardość.
komarsnk - 22-01-2012, 22:14

swinks_UK napisał/a:
Zestaw z Olkusza z założenia ma dać taką samą twardość jak standardowy setup. Tak więc nic nie usztywnisz nim i nie odczujesz różnicy. Dopiero musisz sobie specjalnie zażyczyć w zamówieniu żądaną twardość.

Tak więc widzisz MEMMITS - Internet kłamie :mrgreen:

MEMMITS - 22-01-2012, 22:37

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi i rozwiązanie dylematów.Pozdrawiam