To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ubezpieczenie

mazin - 14-01-2012, 15:12

Czy ktoś z Was ubezpieczał ostatnio lancera i zrobił "przegląd" ubezpieczalni? Chodzi o pakiet OC+AC, auto właśnie kończy trzy lata u mnie, mam bezwypadkowe 15 lat. Do tej pory miałem PZU, Compensę, Cignę, dwa lata Hestię, teraz mam MTU. Zrobiłem parę symulacji, podzwoniłem po agencjach, ale wszędzie chcą więcej niż MTU rok temu - chciałbym zmienić ubezpieczyciela, bo naczytałem się w internecie nieciekawych historii. Wartość samochodu spada na łeb na szyje, składki regularnie rosną.
Silverrr - 14-01-2012, 15:19

Witoldu napisał/a:
Ubezpieczenie poszło do góry bo likwidacja szkód z misiach jest bardzo droga - szybko można osiągnąć poziom ponad 20000zł tylko przy uszkodzeniu typu zderzak, maska, 2x lampa, 2xchłodnica(woda+klima), halogeny + inne atrapki, nadkola i podłogi plastikowe.
Moje ulubione to Sportback z chromem przy atrapie :biggrin: zadzwońcie i spytajcie ile kosztuje chromik kpl. góra + dół naprawdę warto spytać !!! Ceny lamp też są bajeranckie - plastik z MMC jest jak złoto. Polecam dobre ubezpieczenie bez udziału własnego, bo można się władować po uszy.

Potwierdzam... w listopadzie wjechałem w tyłek. Zderzak, chrom, zaślepka na hak z przodu, prawa lampa i maska - 13.182 z robocizną :)

Mam 23 lata, 1 szkoda OC, 1 AC, Link4 - 4800zł :)

mjsystem - 14-01-2012, 23:15

Silverrr napisał/a:
Mam 23 lata, 1 szkoda OC, 1 AC, Link4 - 4800zł

4800 za ubezpieczenie :prayer:

rozbój w biały dzień :!:

scoro - 15-01-2012, 12:01

mjsystem napisał/a:
Silverrr napisał/a:
Mam 23 lata, 1 szkoda OC, 1 AC, Link4 - 4800zł

4800 za ubezpieczenie :prayer:

rozbój w biały dzień :!:

Młody kierowca, do tego pewnie mało zniżek + szkody z OC i AC = wysoka składka :)

W moim przypadku (wiek: 24) wyszło 2000zł za OC/AC/NNW. Zniżki maksymalne i szybka robiona z AC (swoją drogą - boczna szyba w ASO + wymiana zarysowanego boczku drzwi = 4200pln).

mjsystem - 15-01-2012, 15:42

No ale 4800 :shock: Doznałem traumy i potrzebuję terapeuty 8)
pablo diablo - 15-01-2012, 17:44

mazin napisał/a:
podzwoniłem po agencjach, ale wszędzie chcą więcej niż MTU rok temu - .

No i gdzie ubezpieczyłeś i ile wyszło w tym roku ?

Gugurugu - 19-01-2012, 21:07

Miał ktoś do czynienia z Link4 lub innymi Aviva itp???????????

Są sporo tańsi :) Link4 (optymalny pakiet ~1600 PLN; Pakiet VIP :) ~2100 PLN) dla porównania PZU - 3100 :) oczywiście max zniżki OC i AC i pow 25 lat

Mikuc - 20-01-2012, 08:23

Ja miałem link 4 przez 10 lat i było ok ale ponoć mają opinię że jak się płaci to jest ok ale jak coś chcesz od nich to jest problem.

Ja jak kupiłem miśka to kupuje ubezpieczenie w mitcar w tym roku padło na Wartę (2300 zł). Przekonało mnie to , że zwracają mi kasę 100% za kradzież oraz naprawiają mi samochód od razu w mitcar).
Myślę, że dopóki samochód jest w miarę nowy to trzeba go dobrze zabezpieczyć :)

maniax86 - 20-01-2012, 08:24

O link 4 jeśli chodzi o AC też słyszałem mało pochlebne opinie.
Gugurugu - 20-01-2012, 11:07

...a co powiecie o Ergo Hestia, przez mBank????

pakiet Maximum wychodzi ~ 2120 PLN dla płatności w ratach miesięcznych (nie mogę znaleźć czy można jednorazowo), a pakiet jest ok, np z gwarantowaną kwotą sumą ubezpieczenia w przypadku kradzieży (podobny pakiet w PZU to 3300 PLN)

Czekam zatem na jakieś opinie o Ergo Hestii :)

Lobuz33 - 20-01-2012, 11:23

ja mam ubezpieczenie w Ergo Hestii (znajomy prowadzi zakład), od 5 lat ubezpieczam u nich auta. Co prawda nie wiem jak zachowują się w razie wypadku czy kradzieży ale w listopadzie za lancera zapłaciłem 1700 czy 1800 z ubezpieczeniem mieszkania OC, AC, HCA standard. Wszystko też zależy od miasta
tommy4u - 20-01-2012, 12:02

Ostatnio prześledziłem ten temat i robiłem porównanie OC+AC+NNW. Pełen pakiet na full wynosi w tej chwili najtaniej około 2000 zł w Uniqa (Pakiet dealerski) podobnie w Hestii MTU) czy też link4 i mBank.
Co należy brać po uwagę:
-Suma Ubezpieczenia - najlepiej z opcją - gwarantowana przez cały czas trwania ubezpieczenia - co znaczy że jak ukradną auto to wartość auta przez rok nie ulega zmianie.
- Zniesienie wkładu własnego.
- Zniesienie amortyzacji części
- Naprawa tylko w ASO tzw. wariant serwisowy
- Zniesienie konsumcji sumy ubezpieczenia.
- W Hestii mogę za 70 zł wykupic ubezpieczenie od utraty zniżek w razie wykorzystania OC lub AC
Moja kalkulacja uwzględniając powyższe wyniosła 2100 zł przy wartości ubezpieczenia 48000-50000.
Trzeba dodac że mam zniżki 60% na OC i AC , wiek 36 lat. Chętnie mogę zrobić wstępną kalkulacje dla kogoś w MTU.

.TM - 20-01-2012, 12:50

Ja po rozmowie ze znajomym, który pracuje w ubezpieczeniach oddaliłem się znacznie od takich firm jak Link4, Liberty Direct, Axa, ponieważ przy ewentualnej szkodzie generują problemy typu "jechał Pan za szybko" itp.
Najbardziej polecanymi firmami są Allianz oraz Generali, gdzie praktycznie nie ma większego problemu przy wypłacie odszkodowania. Ja 4 rok z kolei będę ubezpieczał auto w Allianz i powiem że do tej pory problem z wypłacalnością przy szkodach nie istniał. Lepiej zapłacić parę złotych więcej co i tak rozkłada się na cały rok, niż bujać się później po sądach.

mkm - 20-01-2012, 13:00

W przypadku promocji i "tanich ubezpieczycieli", zwróćcie uwagę na zapisy dotyczące rozwiąznia umowy na wypadek zmiany ubezpieczyciela w przyszłym roku.
Niestety jest praktyka, aby to co dali "na promocji" odebrać przy kolejnej polisie.
Na temat wypłat w razie szkody się nie wypowiadam, bo na szczęście nie korzystałem, ale problemy z kosmiczną składką po wcześniejszej mocno promocyjnej przerabiałem.

Zbigi - 20-01-2012, 13:40

.TM napisał/a:

Najbardziej polecanymi firmami są Allianz oraz Generali, gdzie praktycznie nie ma większego problemu przy wypłacie odszkodowania. .

Zgadzam się z tym w 100%. Jak mi ukradli Lancerka to nie było żadnych problemów z wypłaceniem odszkodowania. Pani od ubezpieczeń w Mitcar powiedziała, iż Allianz jest wzorcem i nie robią żadnych problemów, niestety są teraz drodzy.