To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

13zbyszek13 - 15-09-2010, 09:48

A w którym z servisów wpuszczą cie na halę ?
Po "wymianie" jest wszystko Ok.

janekzpolic - 15-09-2010, 10:04

13zbyszek13 napisał/a:
A w którym z servisów wpuszczą cie na halę ?
Po "wymianie" jest wszystko Ok.
w moim mnie wpuszczają tzn stoje za szybą i widzę cała hale
zadzwoniłem do "naszego" lokalnego ASO i pan bardzo się zdziwił skąd mam informacje o jakimś czujniku :shock: może Ty masz jakąś eksportową wersję ?? albo robią w balona w serwisie ze wymienili dwa czujniki , na zleceniu też było?

mitsu00 - 15-09-2010, 10:18

janekzpolic napisał/a:
zadzwoniłem do "naszego" lokalnego ASO i pan bardzo się zdziwił skąd mam informacje o jakimś czujniku może Ty masz jakąś eksportową wersję ?? albo robią w balona w serwisie ze wymienili dwa czujniki , na zleceniu też było?

Czujnik naslonecznienia reguluje kierunek nawiewu z klimyw zależności od naslonecznienia i wartości zapodanej przez kierowcę temperatury, nogi; nogi/morda, albo sama ta ostatnia. U mnie wlaśnie tak działa. Jakby tego ustrojstwa nie bylo to wialo by ci w ustawieniu AUTO, ze wszystkich nawiewow na raz. A swoją drogą to widzialem jak to wygląda w glonojadzie i w miskach sprzed liftu, m.in w moim. Ja i Zbyszek mamy taki prostokącik z zaokrągleniem od którego odchodza kabelki gdzieś w głąb auta. W glonojadzie wygląda to jak sama zaślepka. Nie wiem czy faktycznie są tam jakieś przewody bo nie rozbierałem. Mozliwe że ten element przenieśli w inne miejsce.

13zbyszek13 - 15-09-2010, 10:44

janekzpolic napisał/a:

w moim jest podobnie , przy zgłaszaniu problemu gościu z servisu stwierdził że są do z diagnozowania czujnik nasłonecznienia i temperatury wnętrza .Po zgłoszeniu się w ustalonym terminie na naprawę gwarancyjną i wykonaniu jej dostałem info że wymieniono obydwa.
Po tej wizycie z klima jest wszystko Ok.

janekzpolic - 15-09-2010, 11:33

mitsu00 napisał/a:
janekzpolic napisał/a:
zadzwoniłem do "naszego" lokalnego ASO i pan bardzo się zdziwił skąd mam informacje o jakimś czujniku może Ty masz jakąś eksportową wersję ?? albo robią w balona w serwisie ze wymienili dwa czujniki , na zleceniu też było?

Czujnik naslonecznienia reguluje kierunek nawiewu z klimyw zależności od naslonecznienia i wartości zapodanej przez kierowcę temperatury, nogi; nogi/morda, albo sama ta ostatnia. U mnie wlaśnie tak działa. Jakby tego ustrojstwa nie bylo to wialo by ci w ustawieniu AUTO, ze wszystkich nawiewow na raz. A swoją drogą to widzialem jak to wygląda w glonojadzie i w miskach sprzed liftu, m.in w moim. Ja i Zbyszek mamy taki prostokącik z zaokrągleniem od którego odchodza kabelki gdzieś w głąb auta. W glonojadzie wygląda to jak sama zaślepka. Nie wiem czy faktycznie są tam jakieś przewody bo nie rozbierałem. Mozliwe że ten element przenieśli w inne miejsce.
czujnik nasłonecznienia reguluje nie kierunek ale intensywność nadmuchu jeżeli świeci na niego słonce od rozdzielania góra dół jest sterownik w aucie ,bez tego czujnika jak choćby stare Peugoty też wieje w zależności do temperatury albo na twarz albo na nogi itd , z tego co czytałem to w miśkach sprzed liftu tych z 2008 roku w tym miejscu był czujnik natężenia swiatła co zresztą można łatwo sprawdzić zasłaniając ten czujnik w ciągu nia jakąś szmatą
to są zdjęcia Zbyszka

mitsu00 - 15-09-2010, 11:49

janekzpolic napisał/a:
czujnik nasłonecznienia reguluje nie kierunek ale intensywność nadmuchu jeżeli świeci na niego słonce od rozdzielania góra dół jest sterownik w aucie ,bez tego czujnika jak choćby stare Peugoty też wieje w zależności do temperatury albo na twarz albo na nogi itd , z tego co czytałem to w miśkach sprzed liftu tych z 2008 roku w tym miejscu był czujnik natężenia swiatła co zresztą można łatwo sprawdzić zasłaniając ten czujnik w ciągu nia jakąś szmatą
to są zdjęcia Zbyszka

Z regulacja siły nadmuchu masz całkowitą rację. zapomniałem tego dodać. u mnie ten prostokącik ma tez dodatkowo półkoliste wybrzuszenie i od niego ida kabelki. W glonojadzie którego oglądałem wygląda to dokładnie jak na zdjęciu powyżej.

13zbyszek13 - 15-09-2010, 12:03

Pytałem gościa z AUTO TESTU o czujnik nasłonecznienia i bez wachania wskazał że w znajduje się właśnie tu / ten prostokącik na zdjeciu /
mitsu00 - 15-09-2010, 12:06

13zbyszek13 napisał/a:
Pytałem gościa z AUTO TESTU o czujnik nasłonecznienia i bez wachania wskazał że w znajduje się właśnie tu / ten prostokącik na zdjeciu /

Na 100% jest tak jak pisze Zbyszek. W naszej Toyotce Corolli jest taki sam gadżecik niemal w identycznym miejscu.

13zbyszek13 - 15-09-2010, 12:17

Nie mam powodu do ściemniania , takie jak uzyskałem informację taką przekazuję.
janekzpolic - 15-09-2010, 12:42

dziwne tylko że w instrukcji do MY2010 jest opisany w tym miejscu czujnik zmierzchowy
mitsu00 - 15-09-2010, 12:53

janekzpolic napisał/a:
dziwne tylko że w instrukcji do MY2010 jest opisany w tym miejscu czujnik zmierzchowy

Na 100% nie jest to czujnik zmierzchowy. Testowalem kilka razy zasłonić go i światla na ustawieniu auto nie zapaliły się. Obstawiam że czujnik zmierzchowy jest w "gruszce" obok lusterka razem z czujnikiem deszczowym.

13zbyszek13 - 15-09-2010, 12:58

Ja mam czujnik zmierzchowy w gruszce obok lusterka wstecznego na 100 %.
Wystarczy położyć na szybie kawałek szmaty i światła się zapalają.

janekzpolic - 15-09-2010, 13:01

no ja też tak mam,zatem wychodzi że albo te nowsze modele pozbawione są czujnika nasłonecznienia albo został on zmodyfikowany do wyglądu zaślepki :wink:
btw widziałem Outka który nie miał lizaka na szybie tylko ten czujnik w podszybiu a na manetce był napis auto zatem pewnie w zależności czy był czujnik deszczu czy nie były montowane zamiennie

13zbyszek13 - 15-09-2010, 13:02

janekzpolic napisał/a:
no ja też tak mam

To masz tam czujnuk zmierzchowy a nie na podszybiu.

mitsu00 - 15-09-2010, 13:02

13zbyszek13 napisał/a:
Ja mam czujnik zmierzchowy w gruszce obok lusterka wstecznego na 100 %.
Wystarczy położyć na szybie kawałek szmaty i światła się zapalają.
janekzpolic napisał/a:
no ja też tak mam

Zakladam zatem że wszystko zostało wyjaśnione :twisted: