Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
13zbyszek13 - 15-09-2010, 09:48
A w którym z servisów wpuszczą cie na halę ?
Po "wymianie" jest wszystko Ok.
janekzpolic - 15-09-2010, 10:04
13zbyszek13 napisał/a: | A w którym z servisów wpuszczą cie na halę ?
Po "wymianie" jest wszystko Ok. | w moim mnie wpuszczają tzn stoje za szybą i widzę cała hale
zadzwoniłem do "naszego" lokalnego ASO i pan bardzo się zdziwił skąd mam informacje o jakimś czujniku może Ty masz jakąś eksportową wersję ?? albo robią w balona w serwisie ze wymienili dwa czujniki , na zleceniu też było?
mitsu00 - 15-09-2010, 10:18
janekzpolic napisał/a: | w moim mnie wpuszczają tzn stoje za szybą i widzę cała hale
zadzwoniłem do "naszego" lokalnego ASO i pan bardzo się zdziwił skąd mam informacje o jakimś czujniku może Ty masz jakąś eksportową wersję ?? albo robią w balona w serwisie ze wymienili dwa czujniki , na zleceniu też było? |
Czujnik naslonecznienia reguluje kierunek nawiewu z klimyw zależności od naslonecznienia i wartości zapodanej przez kierowcę temperatury, nogi; nogi/morda, albo sama ta ostatnia. U mnie wlaśnie tak działa. Jakby tego ustrojstwa nie bylo to wialo by ci w ustawieniu AUTO, ze wszystkich nawiewow na raz. A swoją drogą to widzialem jak to wygląda w glonojadzie i w miskach sprzed liftu, m.in w moim. Ja i Zbyszek mamy taki prostokącik z zaokrągleniem od którego odchodza kabelki gdzieś w głąb auta. W glonojadzie wygląda to jak sama zaślepka. Nie wiem czy faktycznie są tam jakieś przewody bo nie rozbierałem. Mozliwe że ten element przenieśli w inne miejsce.
13zbyszek13 - 15-09-2010, 10:44
janekzpolic napisał/a: | w moim mnie wpuszczają tzn stoje za szybą i widzę cała hale |
w moim jest podobnie , przy zgłaszaniu problemu gościu z servisu stwierdził że są do z diagnozowania czujnik nasłonecznienia i temperatury wnętrza .Po zgłoszeniu się w ustalonym terminie na naprawę gwarancyjną i wykonaniu jej dostałem info że wymieniono obydwa.
Po tej wizycie z klima jest wszystko Ok.
janekzpolic - 15-09-2010, 11:33
mitsu00 napisał/a: | janekzpolic napisał/a: | w moim mnie wpuszczają tzn stoje za szybą i widzę cała hale
zadzwoniłem do "naszego" lokalnego ASO i pan bardzo się zdziwił skąd mam informacje o jakimś czujniku może Ty masz jakąś eksportową wersję ?? albo robią w balona w serwisie ze wymienili dwa czujniki , na zleceniu też było? |
Czujnik naslonecznienia reguluje kierunek nawiewu z klimyw zależności od naslonecznienia i wartości zapodanej przez kierowcę temperatury, nogi; nogi/morda, albo sama ta ostatnia. U mnie wlaśnie tak działa. Jakby tego ustrojstwa nie bylo to wialo by ci w ustawieniu AUTO, ze wszystkich nawiewow na raz. A swoją drogą to widzialem jak to wygląda w glonojadzie i w miskach sprzed liftu, m.in w moim. Ja i Zbyszek mamy taki prostokącik z zaokrągleniem od którego odchodza kabelki gdzieś w głąb auta. W glonojadzie wygląda to jak sama zaślepka. Nie wiem czy faktycznie są tam jakieś przewody bo nie rozbierałem. Mozliwe że ten element przenieśli w inne miejsce. | czujnik nasłonecznienia reguluje nie kierunek ale intensywność nadmuchu jeżeli świeci na niego słonce od rozdzielania góra dół jest sterownik w aucie ,bez tego czujnika jak choćby stare Peugoty też wieje w zależności do temperatury albo na twarz albo na nogi itd , z tego co czytałem to w miśkach sprzed liftu tych z 2008 roku w tym miejscu był czujnik natężenia swiatła co zresztą można łatwo sprawdzić zasłaniając ten czujnik w ciągu nia jakąś szmatą
to są zdjęcia Zbyszka
mitsu00 - 15-09-2010, 11:49
janekzpolic napisał/a: | czujnik nasłonecznienia reguluje nie kierunek ale intensywność nadmuchu jeżeli świeci na niego słonce od rozdzielania góra dół jest sterownik w aucie ,bez tego czujnika jak choćby stare Peugoty też wieje w zależności do temperatury albo na twarz albo na nogi itd , z tego co czytałem to w miśkach sprzed liftu tych z 2008 roku w tym miejscu był czujnik natężenia swiatła co zresztą można łatwo sprawdzić zasłaniając ten czujnik w ciągu nia jakąś szmatą
to są zdjęcia Zbyszka |
Z regulacja siły nadmuchu masz całkowitą rację. zapomniałem tego dodać. u mnie ten prostokącik ma tez dodatkowo półkoliste wybrzuszenie i od niego ida kabelki. W glonojadzie którego oglądałem wygląda to dokładnie jak na zdjęciu powyżej.
13zbyszek13 - 15-09-2010, 12:03
Pytałem gościa z AUTO TESTU o czujnik nasłonecznienia i bez wachania wskazał że w znajduje się właśnie tu / ten prostokącik na zdjeciu /
mitsu00 - 15-09-2010, 12:06
13zbyszek13 napisał/a: | Pytałem gościa z AUTO TESTU o czujnik nasłonecznienia i bez wachania wskazał że w znajduje się właśnie tu / ten prostokącik na zdjeciu / |
Na 100% jest tak jak pisze Zbyszek. W naszej Toyotce Corolli jest taki sam gadżecik niemal w identycznym miejscu.
13zbyszek13 - 15-09-2010, 12:17
Nie mam powodu do ściemniania , takie jak uzyskałem informację taką przekazuję.
janekzpolic - 15-09-2010, 12:42
dziwne tylko że w instrukcji do MY2010 jest opisany w tym miejscu czujnik zmierzchowy
mitsu00 - 15-09-2010, 12:53
janekzpolic napisał/a: | dziwne tylko że w instrukcji do MY2010 jest opisany w tym miejscu czujnik zmierzchowy |
Na 100% nie jest to czujnik zmierzchowy. Testowalem kilka razy zasłonić go i światla na ustawieniu auto nie zapaliły się. Obstawiam że czujnik zmierzchowy jest w "gruszce" obok lusterka razem z czujnikiem deszczowym.
13zbyszek13 - 15-09-2010, 12:58
Ja mam czujnik zmierzchowy w gruszce obok lusterka wstecznego na 100 %.
Wystarczy położyć na szybie kawałek szmaty i światła się zapalają.
janekzpolic - 15-09-2010, 13:01
no ja też tak mam,zatem wychodzi że albo te nowsze modele pozbawione są czujnika nasłonecznienia albo został on zmodyfikowany do wyglądu zaślepki
btw widziałem Outka który nie miał lizaka na szybie tylko ten czujnik w podszybiu a na manetce był napis auto zatem pewnie w zależności czy był czujnik deszczu czy nie były montowane zamiennie
13zbyszek13 - 15-09-2010, 13:02
janekzpolic napisał/a: | no ja też tak mam |
To masz tam czujnuk zmierzchowy a nie na podszybiu.
mitsu00 - 15-09-2010, 13:02
13zbyszek13 napisał/a: | Ja mam czujnik zmierzchowy w gruszce obok lusterka wstecznego na 100 %.
Wystarczy położyć na szybie kawałek szmaty i światła się zapalają. |
janekzpolic napisał/a: | no ja też tak mam |
Zakladam zatem że wszystko zostało wyjaśnione
|
|
|