Sport - Inne - Wisla Krakow & Legia Warszawa
McDoune - 18-12-2006, 17:23
skoro nie ma tematu o Legii to umieszcze tutaj
Cytat: |
Dziś swoje urodziny obchodzi jeden z symboli klubu z Łazienkowskiej, były zawodnik i kapitan Legii Leszek Pisz. Popularny "Piszczyk" na świat przyszedł czterdzieści lat temu w Dębicy. W latach 1986 - 96 czarował wszystkich kibiców Legii. Słynął z długich podań zagrywanych z zegarmistrzowską precyzją oraz rzutów wolnych, które miały wówczas skuteczność lepszą niż rzuty karne. Był centralną postacią zespołu, rządził i dzielił w środku pola, skromne warunki fizyczne nadrabiał techniką.
Leszek Pisz mierzył zaledwie 167 cm, ważył 63 kilogramy. W Legii był niezastąpiony, w reprezentacji Polski niespełniony. Kolejni trenerzy nie potrafili znaleźć dla niego miejsca na boisku, gdyż był filigranowy.
Na Łazienkowskiej go kochano. To on zapewnił Legii wejście do elitarnej Champions League strzelając w Goeteborgu bramkę po uderzeniu głową. Jeszcze dziś gdy sędzia dyktuje rzut wolny w okolicach pola karnego z niektórych części trybun słychać okrzyki Leszek Pisz.
Rozgrywający i kapitan Legii zdobył z naszą drużyną trzy tytuły mistrza kraju w 1993, 1994 i 1995 roku. Zdobył Puchar Polski w 1989, 1990, 1994, 1995 roku oraz Superpuchar 1989, 1994 roku. Z "eLką" na piersi wystąpił 285 razy zdobył 62 bramki.
Jubilatowi życzymy wszystkiego najlepszego. Dużo zdrowia, szczęścia, pomyslności, spełniania się i realizowania w życiu prywatnym i zawodowym. 100 lat!
Dziś swoje 59. urodziny obchodzi również były napastnik Legii Jan Małkiewicz. Urodzony w Wiechowie zawodnik występował przy Łazienkowskiej w latach 1969-1971. Od czasów juniorskich uważany za wielki talent, nie do końca sie sprawdził. W barwach Legii rozegrał 53 spotkania, strzelił 11 goli. W 1970 roku zapisał na swoje konto tytuł mistrza kraju. Popularnemu Danielowi również życzymy samych przyjemości i co najmniej 100 lat życia!
autor: Redakcja
źródło: Legia.net
|
aż się łezka w oku kręci...
Marcin-Krak - 18-12-2006, 23:58
Widzę że się temat zmienił - ale kolejność jest odpowiednia
Nie ma zaskoczenia Nawałka trenerem Wisły
Piszemy tu też o innych klubach więc Matusiak i Garguła zostają - i dobrze przynajmniej w miarę przyzwoici grajkowie zostaja
Trener Majewski (Cracovia) szuka psychologa dla swojej drużyny
Ech Pisz to był niezły piłkarz - ostatnio coś w TV o Nim było taki polski Roberto Carlos troszkę - o rzuty wolne mi chodzi
McDoune - 19-12-2006, 01:03
Marcin-Krak napisał/a: |
Nie ma zaskoczenia Nawałka trenerem Wisły |
a nie pisałem ha ha a tak serio to nawet trochę Wam wsółczuje
Mundur i pałka, to sierżant Adam Nawałka!
Marcin-Krak napisał/a: |
Ech Pisz to był niezły piłkarz - ostatnio coś w TV o Nim było taki polski Roberto Carlos troszkę - o rzuty wolne mi chodzi | raczej jak Beckham
Marcin-Krak - 19-12-2006, 10:33
McDoune napisał/a: | Mundur i pałka, to sierżant Adam Nawałka! |
2 razy był trenerem Wisły - jak strażak - po Baryle i Lenczyku i zdobył vice i mistrza Polski
McDoune - 19-12-2006, 11:29
tak bo dostawał w samograja i nie zdążył zbyt wiele zepsuć...
Życzę Wam żebym się mylił, ale Nawałka moim zdanem nie jest najlepszym trenerem, przekonali się o tym min w Białymstoku
A Legia przymierza się do Magdonia z Wisły Płock i podobno mają być wznowine rozmowy z Partizanem Belgrad na temat Pierre'a Boyi
Może cosik z tego wyjdzie i powstanie fajna drużynka
A gdyby tak jeszcze udało się sprzedać Włodarczyka, to byłoby dopiero wzmocnienie
Anonymous - 19-12-2006, 14:40
McDoune napisał/a: |
A gdyby tak jeszcze udało się sprzedać Włodarczyka, to byłoby dopiero wzmocnienie |
drewno gdzieś wytransferować-wnerwia mnie małpolud
McDoune - 19-12-2006, 14:44
gumas_72 napisał/a: | McDoune napisał/a: |
A gdyby tak jeszcze udało się sprzedać Włodarczyka, to byłoby dopiero wzmocnienie |
drewno gdzieś wytransferować-wnerwia mnie małpolud |
Najlepiej by było do Wisły , ale jego to chyba nawet Nawałka nie łyknie
Marcin-Krak - 19-12-2006, 15:37
McDoune, gumas_72, ile dopłacacie za Nędze
Albo Wy dajcie Go nam - a my Wam damy Kuźbę+Dawidowskiego - oni przynajmniej nie marnują sytuacji bramkowych
A Wisła otrzymała ofertę kupna wspaniałego piłkarza jakim jest (przynajmniej na razie) H.Chiacu - czy jak się tam Go pisze Rumuni dalej wierzą że to dobry piłkarz - ciekawe co z tego wyniknie
Anonymous - 19-12-2006, 15:42
H.Chiacu ma jeszcze szanse rozwju bo jest mlody a Kuzba i Dawidowski to nadaja sie jedynie jako tyczki na treningach bo nie moga sie ruszac z powodu wysokiego ryzyka wystapienia kolejnych kontuzji
Marcin-Krak - 19-12-2006, 16:17
Meteo napisał/a: | Kuzba i Dawidowski to nadaja sie jedynie jako tyczki na treningach bo nie moga sie ruszac z powodu wysokiego ryzyka wystapienia kolejnych kontuzji |
Jakby stali nawet robiąc za te tyczki to jakby przez przypadek ich piłka trafiła to by się też mogli kontuzji nabawić
Dawidowski obiecał niedawno że pokaże że niesłusznie na nim już krzyyk postawiono - więc wiecie mistrz jest nasz
McDoune - 19-12-2006, 16:20
Marcin-Krak napisał/a: | McDoune, gumas_72, ile dopłacacie za Nędze
Albo Wy dajcie Go nam - a my Wam damy Kuźbę+Dawidowskiego - oni przynajmniej nie marnują sytuacji bramkowych
|
Myślę że cała stolica by zrzutę mogła zrobić żeby się pozbyć typa
Marcin-Krak - 19-12-2006, 17:00
Władze Wisła Kraków SSA postawiły nowemu szkoleniowcowi Adamowi Nawałce jasny cel - ma zdobyć mistrzostwo Polski.
Jak zaznaczył Jurczyński, zarząd brał pod uwagę kandydatury trzech trenerów, ale ostatecznie prawie jednogłośnie, przy głosie wstrzymującym samego zainteresowanego, wybrał Nawałkę
Nowy szkoleniowiec Wisły chce zmniejszyć kadrę, która - jak mówi - "urosła do skrajnych rozmiarów" i obecnie liczy 37 zawodników. Będzie wymagał od nich pełnego zaangażowania w meczach i na treningach, które mają być zindywidualizowane. Nie wykluczył, że niektórzy piłkarze będą pozostawali po treningach na dodatkowe ćwiczenia.
Anonymous - 19-12-2006, 17:32
Jakos nie mam przekonania zeby byl to trener na miare mistrza kraju - chociaz druzyna tez nie ma skladu ktorym moglaby sie szczycic wiec po przegranej lidze nie bedzie co naskakiwac tylko na Nawalke ale na caloksztalt .
Wczas zauwzayli ze w kadrze zespolu maja wielu niepotrzebnych grajkow ktorym co miesiac trzeba placic za nic
Anonymous - 19-12-2006, 21:51
Meteo napisał/a: | Jakos nie mam przekonania zeby byl to trener na miare mistrza kraju |
Tesh tak mysle ale zobaczymy cio bedzie
Anonymous - 20-12-2006, 14:37
Szymkowiak mysli o powrocie do polskiej ligi - chyba mu cos kariera w Turcji nie idzie bo w Reprezentacji Leo go nie widzi.
A tak swoja droga to kazdy pilkarz ktory opuscil Wisle ( chodzi mi o ten sklad ktory ogrywal Schalke , Parme ... ) na zachodzie kariery nie zrobil :
- Kosowski - poszedl do Niemiec ... grzal lawe , teraz jest we Wloszech - oczywiscie grzeje lawe ( nie no dobra czasami gra od pierwszych minut )
- Szymkowiak - poczatek kariery w Turcji byl super ale forma obecnie znikla
- Zurawski - robil furrore w Celticu ale obecnie ani kadra ani Celtic nie maja z niego pozytku
- Kalu Uche - zdrajca Wisly o ktorym w tym momencie nie wiadomo nic
- Kuzba - kolejny grzesznik ktory sie nawrocil i zdecydowal sie na powrot do Wisly - niestety odkad wrocil nie zagral juz nic przyzwoitego jak za swoich najlepszych czasow
- Frankowski - ten to ma najwiekszego pecha z nich wszystkich ale sam dokonal takiego wyboru ( mogl byc krolem w Krakowie ktorego wszyscy kochali i szanowali a kim jest ? rezerwowym w jakims slabym klubie - nie wiem nawet gdzie i ktora liga )
Jest to chyba dobra przestroga dla pilkarzy ktorzy mysla o tym zeby sie wybic w polskiej lidze i wyjechac na zachod.
|
|
|