Nasze Miśki - Jak wino...
sveno - 23-03-2011, 18:06
Nowy a waściwie stary problem zaczął coraz bardziej mi dokuczać w Galu, chodzi o zacinający się zamek w drzwiach kierowcy, wcześniej czasami ciężko było zamknąć samochód kluczykiem (centralnego z pilota nie mam ) ale dzisiaj już wogóle nie mogłem. Potraktowałem go odmrażaczem do zamków (miałem go w kurtce i napisane na nim było, że także smaruje więc..) i po małej gimnastyce zamknąłem auto, ale wiem, że ten problem sam się nie rozwiąże i tu mam pytanie co robić? Czy da się jakoś zamek uratować, czy muszę kupić/dorobić nową wkładkę, jeżeli tak to gdzie? Rozwiązanie typu centralny z pilota narazie nie wchodzi w grę.
dawidoski13 - 23-03-2011, 18:55
Systematycznie oliwić albo wd-40 traktować i będzie ok
Psikus - 23-03-2011, 19:30
sveno, mloje zamki po potraktowaniu odmrażaczem zaczęły właśnie się zacinać. Przepłukaj porządnie wd40, wydmuchaj i będzie ok.
sveno - 23-03-2011, 19:51
kurcze a to nie jest tak, że wude 40 wypłukuje smar? W sensie, że go rozpuszcza? Teraz byłem w aucie i zamek działał ok po potraktowaniu odmrażaczem ciekawe tylko jak długo. Pora poważnie zastanowić się nad centralnym z pilota, a to tego osobny kanał i siłownik do otwierania bagażnika z pilota, robił ktoś coś takiego? Jaki siłownik trzeba i gdzie go zamontować? (Chodzi mi o klape bagażnika)
Psikus - 23-03-2011, 20:22
wude ma właściwości smarujące, gęstego smaru nie napakujesz bo może blokować przesuwki, i będzie brudziło kluczyk, wd zostanie tam,gdzie ma zostać i będzie odpowiednio smarował te wszystkie wnętrzności wkładki. u mnie w każdym bądź razie po przesmarowaniu 2 lata temu działa do dziś bez zarzutu - czyli nie zapieka się mimo tego że wkładka nie jest używana ( pilot) a zaczęła się właśnie zacinać po użyciu odmrażacza.
co do bagażnika otwieranego pilotem - miałem tak zrobione w prelude, patent wyglądał następująco: standardowy siłownik, uruchamiany plusem po przekaźniku, przekaźnik sterowany masa z alarmu. Podanie plusa na siłownik powodowało, że siłownik sie "chował", zwalniając zapadkę zamka za pomocą dodatkowego cięgna, również ze standardowego zestawu. Ale jako że sterowanie siłownika zmienną biegunowością było niepotrzebnie skomplikowane ( coś musiało siłownik wracać do pozycji wyjściowej,aby mógł się ponownie schować, oraz aby zapadka wracała na swoje miejsce,co by bagażnik się w ogóle zamknął ) na trzpień siłownika pod gumową osłonkę założona została sprężynkę, która mechanicznie odwalała całą robotę powracania siłownika do wyjściowej, wysuniętej pozycji. Jeśli chodzi natomiast o techniczna stronę montażu do klapy galanta - nie pomogę, nie widziałem nawet klapy sedana od wewnątrz na oczy.
deejay - 23-03-2011, 21:51
sveno napisał/a: | a to tego osobny kanał i siłownik do otwierania bagażnika z pilota, robił ktoś coś takiego? Jaki siłownik trzeba i gdzie go zamontować? (Chodzi mi o klape bagażnika) |
ciezko bedzie bo nie ma miejsca gdzie zamontowac siłownika , tez próbowałem w sedanie
sveno - 24-03-2011, 18:24
deejay napisał/a: | ciezko bedzie bo nie ma miejsca gdzie zamontowac siłownika , tez próbowałem w sedanie | a tak, żeby ciągnął za ta samą linkę która otwiera klapę z kabiny? Ewentualnie druga linka, pancerzyk i siłownik mogę zamontować gdzie chcę pytanie jaka siła jest potrzebna?
Drugi temat to wymiana oleju, jako że jeszcze 150km i będzie równe 10tys od ostatniej wymiany to wypadałoby, czy mogę jeszcze 1-2tys zrobić, bo niektórzy mówią, że syntetyk (a taki mam zalany) wymienia się nawet co 15tys?
Psikus - 24-03-2011, 20:38
W sedanie jest linka do otwierania z wewnątrz? w kombi nie ma. Jak masz miejsce to możesz założyć siłownik i drugą linkę, w zasadzie wszystko da się wykombinować
sveno - 25-03-2011, 18:41
Psikus, tak jest, a wajcha do otwieranie jest przy tej do otwierania klapki od wlewu paliwa, za to w kombi pewnie jest w klapie przycisk do otwierania? W sedanie albo ze środka, albo kluczyk w klape i dlatego jest to uciążliwe np. gdy wychodzisz ze sklepu z siatami i musisz wszystko odstawić bo albo celujesz kluczykiem w zamek od klapy albo wlazisz do środka zeby wajche pociągnąć, pod tym względem zazdroszczę szwagrowi, który ma Lancera X i otwieranie klapy z pilota, ale ja tez to będę miał myślicie ze 8kg siły uciągu wystarczy w tym przypadku? coś takiego wystarczy?
A i co z tym olejem? Musze już na gwałt wymieniać czy jezdzić do 15kkm? Im więcej o tym czytam, tym większy mam mętlik w głowie, przeczytałem wszystkie 50 stron z tematu "olej" i wiem, że to będzie Valvo synpower 5w40 do tego flush też Valvo ale na pytanie teraz czy za 5tys km dalej nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi? robertdg w temacie "olej" pisał, że jak kupił Gala to miał przetasiane 20kkm od ostatniej wymiany więc... Do tego manual też nic na en temat nie mówi, prosze o jednoznaczną odp. dodam, że olej wymienaiłem niecałe pół roku temu, więc nie jest stary
Hugo - 25-03-2011, 20:45
sveno jaki masz teraz olej zalany? Jak full syntetyk to możesz spokojnie śmigać 15 000 km od zmiany do zmiany.
sveno - 25-03-2011, 22:10
Hugo napisał/a: | jaki masz teraz olej zalany? Jak full syntetyk to możesz spokojnie śmigać 15 000 km od zmiany do zmiany. | i o taka odpowidź mi chodziło, teraz jeżdżę na MOBIL 1 RALLY FORMULA 5W50 thx Hugo,
Hugo - 25-03-2011, 22:44
sveno napisał/a: | MOBIL 1 RALLY FORMULA 5W50 | No to luz.
Psikus - 26-03-2011, 17:07
Ja miałem w prelude najzwyklejszy siłownik z zestawu za 80 pln/komplet, wyglądał jak ten http://allegro.pl/silowni...1527897755.html
sveno - 05-04-2011, 23:52
Z nowości: zakupiłem świece Denso IK22 do tego kable WN NGK RC-ME111 w tym tygodniu powinny przyjść, wymiana przed świętami, btw widziałem kiedyś na forum świetny tutorial jak wymienić świece (zrobiony z jajem tzn np. "bedziemy potrzebowali klucze... pomocnika i czteropak piwa ) ale jak trzeba to nie mogę go znaleść wie ktoś gdzie jest?
Dolałem dzisiaj około 0.4l oleju i powrócił stan z czasów zaraz po wymianie (w połowie miedzy max a min ) a wymiana była 11tys km temu, zużycie chyba w normie prawda?
Zawitał mi do głowy nowy pomysł: chciałbym zrobić krótki filmik o Galancie, mam już pomysł, tylko materiału brak. Oto pre-film zmontowany na szybko http://www.youtube.com/watch?v=BDZtMQC7kPQ to dopiero początek początku, którego forma pewnie się i tak zmieni, dlaczego o tym pisze? Bo potrzebuje pomocy, konkretnie drugiego MitsuManiaka z Krakowa, który poświęciłby troche czasu na ten projekt. Chcę nakręcić kilka ujęć Galanta w ruchu a do tego potrzeba drugiego auta i pewnej ręki do filmowania z poza auta. Do tego miejsce? Myślałem o ul. Rakowieckiej: kawał prostej, z dobrym asfaltem, klimatycznie oświetlona i w nocy praktycznie nie uczęszczana. Macie inne propozycje? A i jeszcze jedna sprawa, fajnie byłoby, jakby ktoś ze zmienionym wydechem podesłał mi troche materiałów dzwiękowych: moment rozruchu silnika (dzwiek silnika sobie sam zrobie, ale mój wydech jest seryjny i troche za cichy) praca silnika pod dużym obciązeniem (z wnętrza auta, podczas przyspieszania) może już ktoś ma takie pliki? Nie muszą być audio, mogą być filmiki (ścieżkę audio sobie wyjmę) kochajj swinks_uk pomożecie?
Hugo - 06-04-2011, 07:53
sveno napisał/a: | wymiana była 11tys km temu, zużycie chyba w normie prawda? | Jak najbardziej.
|
|
|