Nasze Miśki - Carisma Exlusiv by RoBSoN
RoBSoN_97 - 09-07-2013, 17:04
Do administratorów - proszę oczyścić temat ze SPAMu od godziny 10 od dnia 06-07-2013. 10:37
mkm - 09-07-2013, 17:23
Do Robsona - nie ma takiej opcji!
WreX - 09-07-2013, 19:00
Wy se jaja robicie czy tak całkiem poważnie ?
sniegu - 10-07-2013, 00:08
WreX napisał/a: | Wy se jaja robicie czy tak całkiem poważnie ? |
się pytasz o światła czy spam???
Jak Maciek już Mnie popiera ze światłami to już jest źle , a jak Bartek to powiem szczerze, że już bym się zastanowił...
Robson
Co do kół sprawdź śrubę która mocuje zderzak jest pod nadkolem u mnie po poszerzeniu nawet 225 by się zmieściła na siłę, ale jest ta śruba trzeba to przerobić.
Wiesz żebyś późnej Jaj nie miał jak będziesz gdzieś wyjeżdżał na urlop załadowany.
Gumy Ci trochę wspomogą, ale zrób przymiarkę
dasz rozmiary kapci??? i ET w feldze?
WreX - 10-07-2013, 14:44
sniegu napisał/a: | się pytasz o światła czy spam??? |
O to drugie, bo jak spojrzałem na poprzednią stronę to się tak zastanawiałem czy to tak serio czy dla jaj, może tu zakończę swój wywód, żeby nie być na celowniku ;p
RoBSoN_97 - 10-07-2013, 15:46
To było do administratorów a nie do ciebie mkm, to co się odzywasz nie pytany.
A jak administratorzy go nie oczyszczą, choćby ze SPAMu to mój temat niech będzie przykładem dla innych mitsumaniaków, że w klubie są równi i równiejsi oraz że nie wszyscy mają takie same prawa!
Nie lubię dwulicowych ludzi... Niby "święci"... I przez monitor wszyscy tacy znawcy i doszukują się wad, zobacz na własne oczy zanim coś lub kogoś oczernisz!
Świetnie tu pasuje zwrot który napisłem
BigTomala napisał/a: |
RoBSoN_97 napisał/a:
wiem że w przepisach jest to niedozwolone, ale przepisy przepisami, praktyka praktyką. |
np. chodzi mkm o SPAM!, ma ktoś jeszcze obiekcje, że tak nie jest, sami to potwierdziliście, a zwłaszcza ty mkm...
Podesłany link przez Juiceman'a czytałem juz znacznie wcześniej, a wycinek, który zamieścił BigTomala jest chybiony, co światła znikły, zakryte?- widać je tak samo dobrze jak wcześniej.
Ucinam wątek, chyba że ktoś chce jeszcze dołączyć do osób którzy nie umieją czytać lub nie rozumieją co napisałem w poście przed tą sytuacją dnia 06-07-2013, 16:05 , cytuję "Nie ciągnąć w temacie tego wątku bo śmietnik robicie i potem będzie trzeba sprzątać, chyba są tu rozumni ludzie i zrozumią , chyba, że się mylę, ale to się okaże..."
no i się okazało
Hubeeert - 10-07-2013, 15:55
RoBSoN_97 napisałeś do mnie PW z prośbą o wyczyszczenie tematu jednak ja zrobię cos innego.
Raz, że Ty za kolejne wycieczki personalne powiększysz sobie konto punktowe o wartość 4.
Dwa, że ten temat zostaje zamknięty, żebyś nie majstrował przy treści postów a sam temat, żeby był przestrogą dla WSZYSTKICH jak nie należy się zachowywać oraz czego NIE WOLNO robić z własnym samochodem.
Dalszych sukcesów życzę.
mkm - 04-08-2013, 14:57
RoBSoN_97, zgodnie z tym co Ci mówiłem przy świadkach temat otwieram.
Od tej chwili nie zaklinasz rzeczywistości i spokojnie podchodzisz do tematu.
Modyfikuj auto dalej i opisuj zmiany, a jak ktokolwiek zwróci Ci uwagę nie unoś się bo nikt złośliwie Ci tego nie pisze.
RoBSoN_97 - 07-10-2013, 13:13
Trochę uzupełnię temat bo nieco się pozmieniało do dnia obecnego
Więc zacznę, że z początkiem lipca minęła 4 rocznica jak Mitsu jest w moim posiadaniu i chcę podwoić tą liczbę bo jeździ się bardzo dobrze W nagrodę zafundowałem jej parę prezentów
Przez dwa pierwsze dni lipca, dzień po dniu Mitsu spędziło na Chłodnej... Przed pracą zawoziłem samochód, po pracy odbierałem. Tak było w poniedziałek i wtorek.
Poniedziałek wizyta w warsztacie Car Audio i modyfikacja przednich boczków pod głośniki i ogólnie konsultacja w paru rzeczach dla upewnienia.
We wtorek zostały delikatnie wypchnięte nadkola oraz zrolowane ranty z tyłu, także od chwili obecnej każda felga z każdym ET pasuje oraz szeroka opona
Dodam, że na glebie -40mm nie mam żadnych gum pod sprężyny bo są niepotrzebne, jak u innych Cari.
cdn...
RoBSoN_97 - 07-10-2013, 14:05
Post również jest zamieszczony w dziale CAR AUDIO
Zanim doszło do tego, że sam zabrałem się za montaż całej instalacji CAR AUDIO w samochodzie to najpierw sporo czytałem, szukałem informacji co warto, co się opłaca, co polecają. A główną motywacją do własnoręcznego montażu była wizyta w warsztacie audio na Chłodnej i gdy podali cenę za 1000 zł za wszystko to mi szczena opadła. A teraz wyjaśnię termin "wszystko": zaznaczam, że cena nie obejmuje materiałów, bo materiały miałem już kupione tak jak maty wygłuszające, okablowanie, sprzęt, etc., cena = sama robocizna, więc tak: wygłuszenie przednich drzwi, przeciągnięcie wszystkich kabli- prądowych oraz głośnikowych, zamontowanie sprzętu, a i jeszcze przygotowanie boczków pod głośniki (jedynie to na to się skusiłem - wycieli otwory pod głośniki - ja nie miałem narzędzi, a dwa chciałem, żeby ładnie wyglądało). Po tej magicznej liczbie podjąłem decyzję, że sam robię.
Po zakupie samochodu jakieś tam audio było z serii "byle głośno", radio m.in. na USB i na karty pamięci SDHC, wzmacniacz Magnat i z tyłu w półce "jajka"JBL GTO938 a z przodu PIONEER TS-G1003i - swoją drogą bardzo polecam te głośniczki Pionera dla tych, którzy chcą zmienić fabryczne bo pod dobrym radiem grają rewelacyjnie jak na taki mały rozmiar.
Przewód prądowy 35mm poprowadzony przez uszczelkę otworem grodziowym przy pedałach (idzie tam też wiązka fabrycznych kabli). Nic nie było rzeźbione, przewód przepchnąłem przez uszczelkę, bez żadnego cięcia, da się? -Da Przewód prądowy nie mógłby by być mniejszej średnicy bo nie uciągnąłby wzmacniacza 1600W, 4-kanałówka 100W RMS na kanał, potwierdzeniem dużej mocy wzmacniacza są bezpieczniki jakimi jest zabezpieczony 100A więc moc nie jest wyssana z palca.
Kable głośnikowe z czystej miedzi beztlenowej o średnicy 2 lub 2,5mm, musiałbym zerknąć, przeprowadzone przez fabryczne uszczelki w drzwiach w których biagnie wiązka przewodów, np. do sterowania szybami, itp. Potem przewody przeprowadzone wzdłóż progu pod dywanem na tył do wzmacniacza. Wygłuszenie przednich drzwi matami STP butylowymi z warstwą aluminiową przeznaczonymi do CA, na parę drzwi poszło 4 arkusze (160 zł) i wygłuszony został również bagażnik, od zdjęć został lekko poprawiony.
Głośniki zamontowane w drzwiach na dystansach z MDF'u. Tweetery w zaślepkach lusterek (kupiłem drugi komplet zaślepek, by nie nieszczyć obecnych - akurat miały już fabrycznie wycięte kółka pod tweetery, ale na jakieś malutkie, ale i tak otwór się przydał na kabelki ^^ Zwrotnice przyklejone na 3 paski taśmy dwustronnej (praktycznie te 3 paski taśmy dwustronnej przykrywają cały spód zwrotnicy - przesadziłem trochę z tym, wystarczy by pewnie jeden, tak to chciałem minimalnie jedną zwrotnicę obniżyć i nie mogłem jej oderwać! ale na szczęście nie było potrzeby, trzyma jak diabli, ale to dobrze, bo nie spadną. W miejscu zwrotnic, między zwrotnice a boczek wsadziłem gąbke akustyczną i trochę dalej za przyciskiem od sterowania szyb, by boczek był wypchnięty i sprężyście przylegał do drzwi.
Sprzęt, czyli co gra:
Jednostka sterująca: Alpine CDA-9855R
Wzmacniacz: Hifonics Zeus ZXi-6404 + pilot do sterowania bass'em
Zestaw odseparowany przód: Morel Tempo 6
Subwoofer: MB Quart DHC 304
Kondensator: Hifonics HFC 1000
A oto efekt wykonanej pracy:
kable przewody bezpiecznik konektory
Wygłuszenie bagażnika:
Wygłuszenie drzwi oraz montarz dystansów oraz zwrotnic i okablowanie:
Głośniki drzwi
Bagażnik sprzęt
nocą (zgaszony silnik)
Potencjometr i radio
Całość gra rewelacyjnie, lepiej niż się spodziewałem moc jest z samego dołu głośności przeważnie słucham na volume 4 lub 5
WreX - 07-10-2013, 14:23
RoBSoN_97 napisał/a: | Przewód prądowy 35mm poprowadzony przez uszczelkę otworem grodziowym przy pedałach (idzie tam też wiązka fabrycznych kabli). Nic nie było rzeźbione, przewód przepchnąłem przez uszczelkę, bez żadnego cięcia, da się? -Da |
Ja tamtędy przepuściłem termometr od UKP ;p
RoBSoN_97 napisał/a: | wzmacniacza 1600W, 4-kanałówka 100W RMS na kanał, |
Tych 1600W to bym nawet nie wypisywał... liczy się tylko RMS a 100rms to w cale nie tak dużo ;]
RoBSoN_97 napisał/a: | Zestaw odseparowany przód: Morel Tempo 6 |
Też je mam ale na razie bez wzmaka. Nie myślałeś nad lepsza zwrotką do tego ?
RoBSoN_97 napisał/a: | Całość gra rewelacyjnie, lepiej niż się spodziewałem |
Poczekaj, niech morele pograją jakieś 10h i się wygrzeją i ułożą, to zmniejszysz ilość basu pewnie ;p
Powiedz jeszcze, morele i suba masz pod wzmaka podłączonego ?
Jeszcze jedna rzecz, czy jak wygłuszyłeś bagażnik i drzwi, jest ciszej w aucie bez radia jak się jedzie np przy 100km/h ? Ja wygłuszyłem przednie drzwi to teraz np jak jadę wolniej po żwirówce to słyszę z tyłu wszystkie klekoty i jakieś dźwięki a z przodu prawie w ogóle, ale nie wiem czy to tak jest czy to placebo czy może efekt mojej pracy ;p
mateelv - 08-10-2013, 18:20
RoBSoN_97 napisał/a: |
We wtorek zostały delikatnie wypchnięte nadkola oraz zrolowane ranty z tyłu, także od chwili obecnej każda felga z każdym ET pasuje oraz szeroka opona
cdn... |
Ile taka przyjemność kosztuje?
londolut - 08-10-2013, 18:44
2 pytania co do CA - nie można było zamontować potencjometru w jakimś mniej widocznym miejscu? Np w schowku pasażera? I pyt. nr 2 - jeśli głośnik jest przykręcony przez tapicerkę do dystansu to nie trzeszczy ci boczek?
m6riano - 09-10-2013, 22:06
Odpowiem za Robsona
potencjometru już nie ma bo jest inny wzmak a przód naprawde łądnie daje bez żadnych trzeszczeń,robilismy razem trase Warszawa-Częstochowa-Warszawa i Warszawa-Bałtów-Warszawa więc moge sie chyba wypowiedzieć(pozytywnie) nad jakością dźwięku...;-)
RoBSoN_97 - 10-10-2013, 10:50
WreX
WreX napisał/a: |
RoBSoN_97 napisał/a:
Przewód prądowy 35mm poprowadzony przez uszczelkę otworem grodziowym przy pedałach (idzie tam też wiązka fabrycznych kabli). Nic nie było rzeźbione, przewód przepchnąłem przez uszczelkę, bez żadnego cięcia, da się? -Da
Ja tamtędy przepuściłem termometr od UKP ;p |
Nie zrozumiałeś
Nie chodziło o samo przepuszczenie tym otworem jakiegoś przewodu, a zapewne Ty przepuściłeś tylko jakiś kabelek do termometru od UKP
Ja miałem już tam puszczony kabel zasilający jak kupiłem samochód to jakieś tam audio było- hałasu to robiło ale nic więcej w zasadzie - był wzmak Magnat, głośniki JBL'a GTO (jajka w półce - przez to półkę musiałem wymieniać, bo dziury mi zostały w mojej), przednie głośniki Pioneera no i radio z bajerami BT, slot na karty pamięci i USB. A wracając do przewodu, był tam przeprowadzony kabel o przekroju tylko 8mm to pikuś przeciągnąć takiej średnicy kabel przez otwór grodziowy przy pedałach. Zabawa się zaczyna przy większych przekrojach, ktoś na forum w dziale Car Audio powiedział, że się nie da przeciągnąć przewodu zasilającego o średnicy 26-30mm, a ja przeciągnąłem 35mm, bez żadnego przerabiania otworu, cięcia uszczelki itp. i oto właśnie chodziło, że się da No ale sporo zabawy było, trzeba było mieć sporo cierpliwości
WreX napisał/a: | Tych 1600W to bym nawet nie wypisywał... liczy się tylko RMS a 100rms to w cale nie tak dużo ;] |
Ja o tym doskonale wiem, a podałem moc maksymalną tylko dla osób, którzy lubią rodzaj Car Audio - byle co - byle napierdzielało delikatnie mówiąc i jak sie takich spytasz:
1- co u ciebie gra?
2- a no tuba 1300W w bagażniku (oczywiście że "no name") i wzmak 2000W magnata
1- i jak to gra?
2- no świetnie, daje po uszach, blachę wygina i inne bajery...
Ja osobiście operuję wartościami RMS a i tak RMS RMS'owi nie równy- zależy od producenta wzmaka- nie wiem czy wiesz, ale niektórzy zawyżają wartości, np. wzmak firmy "X" o mocy 100W RMS na kanał z bezpiecznikiem 40A nie będzie równy wzmakowi firmy "Y" o mocy również 100W RMS na kanał z zabezpieczeniem 100A (oczywiście wartości podane przykładowo) Czytałem o tym różnego rodzaju testu i się to potwierdza, więc też nie można ślepo patrzeć na moc RMS
A co do mocy 100W RMS ze wzmacniacza już jest wystarczające do głośników o mocy 120W RMS, ale mi było mało i zamieniłem wzmak na mocniejszy- również 4-kanałówkę ale o mocy 150W RMS na kanał ;] więc jest zapas mocy nad głośnikiem i pełna kontrola Zaktualizuję zaraz zdjęciami i co dokładnie weszło
WreX napisał/a: | Też je mam ale na razie bez wzmaka. Nie myślałeś nad lepsza zwrotką do tego ? |
Piszesz, że 100W RMS to nie dużo, a Ty masz je podłączone pod samo radio bez wzmaka - żartujesz?
Na radiu masz średnio 25W RMS jeśli je rzeczywiście masz, a zakładam, że nawet tylu nie ma, to co ma pociągnąć głośnik 120W w rms'ie? Nawet membrana się nie wychyli jak powinna i głośniki nie oddadzą tego do czego są zdolne, a wiem o czym mówię Zamiast o zwrotce pomyśl o wzmaku to dopieru zobaczysz jak mogą morele tempo 6 zagrać
Mi zwrotka spokojnie wystarcza ta co jest, jest dobra nawet, ale ja mam mase korekcji na radiu - Alpine CDA-9855R i dlatego nie myślę nad inną zwrotką
WreX napisał/a: | Poczekaj, niech morele pograją jakieś 10h i się wygrzeją i ułożą, to zmniejszysz ilość basu pewnie ;p |
Ahhh... Nie czytacie uważnie
Napisałem, że sprzęt montowałem w lipcu, to wg Ciebie głośniki u mnie rozgrzały się w tydzień, po zamontowaniu, bo mam godzinę w jedną stronę do pracy, czyli 2h dziennie to się nasłucham i nacieszę
A tu Cię zaskoczę, bo na radiu w ogóle nie mam bassu jako takiego rozkręconego, co tam mówić "rozkręconego", nie mam w ogóle, ale nie zrozumiesz póki nie poczytasz o radiu które mam, to może wtedy zrozumiesz - w skrócie to są inne ustawienia, inaczej się to radio ustawia niż jakieś zwykłe, nie ma tam takich szybkich ustawień jak bass, treble... A na wzmacniaczu mam skręcone prawie że do minimum podbicie +dB na przednie głośniki i jest dobrze, jakbym mocniej rozkręcił mogło by być niebezpieczne dla głośników.
WreX napisał/a: | Powiedz jeszcze, morele i suba masz pod wzmaka podłączonego ? |
No na pewno pod samym radiem mi to nie gra, bo wzmaka i kondzia nie mam dla ozdoby
A co do wygłuszenia to powiem Ci, że to bardziej efekt placebo, bo żeby uzyskać taki efekt, żeby było ciszej w aucie to byś musiał wszystko rozebrać, cały środek i okleić i wygłuszyć ściankę grodziową, podłogę, no całe wnętrze...
Ogólnie by trzeba było zrobić pomiary przed wygłuszeniem i po wygłuszeniu by można było mówić tu w kategoriach wyciszenia, zmniejszenia hałasu w samochodzie, bo bez potwierdzenia pomiarami to takie właśnie polemizowanie
Ale powiem Ci, że mam wrażenie jakby u mnie mniej było słuchać z tyłu tłumik, po wygłuszeniu bagażnika. Z resztą mój tłumik jest zmienny- praktycznie raz go w ogóle nie słychać a raz lekki basik podczas jazdy przy wyższej prędkości- fajną ma charakterystykę, bo jak się przyspiesza z dolnej prędkości i obroty do 2,5-3k to go słychać, a już na wyższych cicho, no i potem na 2k też go nie słychać jak się jedzie ze stałą prędkością 50+
|
|
|