Lubelskie - Wyjazdowy spot weekendowy SUSIEC 2013
grzesiopol - 24-04-2013, 18:24
Jest cos takiego jak dozwolony użytek, nie prowadzę działalności nie robie tego zarobkowo a tylko dla swoich przyjaciół i znajomych jako pamiątka i zostało umieszczone tylko informacyjnie coby każdy zobaczył jak wygląda znaczek Mitsubishi. Szkoda tylko, że inne logo nie mogło znależć sie na tej naklejce.
Do poczytania http://forum.mitsumaniaki...1186521#1186521 no chyba, że nie mam racji i uznacie, że prowadzę działalność przestępczą to usuńcie wzór naklejki i po problemie. Ale wtedy musielibyście pousuwać wszystkie avatary, znaczki i loga znajdujące sie na forum.
Bartek - 25-04-2013, 10:08
Zapytaj Renatę, ale wg mnie to tak jakbyś komuś zajumał auto, bo musisz dla siebie pojechać po browara
Hubeeert - 25-04-2013, 16:59
Bartek nikt z MMC nie będzie ścigał kilku zapaleńców za kilkanaście naklejek, co innego gdyby zaczęli tym handlować na dużą skalę.
Co do samego projektu naklejki to pierwszy był nie do zaakceptowania.
Obecny - fajny bo prosty. Tyle, że robienie dwóch naklejek sensu nie ma.
Ja bym usunął to "MITSUBISHI MOTORS", naklejkę zrobił trójkątną z napisami pod logiem Mitsu albo dookoła logo - to taka moja propozycja
[ Dodano: 25-04-2013, 17:13 ]
Moje zdolności graficzne "pozostawiają nieco do życzenia"
Bartek - 25-04-2013, 20:52
Może i macie racje - przeczulony jestem na tym punkcie odkąd jako wykonawca naklejek musiałem wykazać, że nie byłem ich twórcą. Klient beknął sporą kasę za logo jednej z firm odziezowych.
grzesiopol - 25-04-2013, 23:30
Bartek napisał/a: | Zapytaj Renatę, ale wg mnie to tak jakbyś komuś zajumał auto, bo musisz dla siebie pojechać po browara | ale tego samochodu raczej nie dałoby mi sie skopiować Trochę nie trafne to twoje porównanie. Kradzież samochodu jest kradzieżą samochodu i żaden dodatkowy przepis nie dopuszcza tej kradzieży w celu udania sie po browar
O to moje jest lepsze - To tak jakby ktoś wziął sobie moje zdjęcie i wkleił je na strony portalu nasza klasa.
Nigdzie nie znalazłem kto jest twórcą logo ale w tej postaci występuje o ile sie nie mylę od roku 1910 gdy zostało opublikowane w angielskiej wersji katalogu mitsubishi, myślę, że logo powstało o wiele wcześniej przed tym rokiem a jego autor zmarł, więc zgodnie z polskim prawem autorskim można wykorzystać utwór 70 lat po śmierci autora. Jeżeli chodzi o prawa autorskie japońskie to gdzieś wyczytałem, że u nich ochrona trwa 50 lat. To tyle jezeli chodzi o prawa autorskie.
Teraz drugie gdybanie. Logo plus napis Mitsubishi Motors jest znakiem towarowym, MMC jest właścicielem tego znaku towarowego, na większości stron internetowych MMC jest określony zakaz używania, kopiowania, drukowania itd materiałów ze stron w tym logo z napisem z wyłączeniem użytku prywatnego i niekomercyjnego. np strona MM Canada http://www.mitsubishi-motors.ca/en/copyright/
Tutaj link do oficjalnej strony Mitsubishi Motors http://www.mitsubishi-mot...sage/index.html
gdzie zawarte są warunki użycia np. grafiki i znaku towarowego o proszę bardzo sobie poczytać http://www.mitsubishi-mot....html#copyright
Na koniec bez angażowania Renatki zacytuje dwa przepisy karne dosyć chyba jasno określające czego nie można robić.
1. Ustawa itd "Prawo własności przemysłowej"
Art. 305.
1. Kto,w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
2. Ustawa itd. Prawo autorskie
Art. 116.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
Art. 117.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
W pierwszym przypadku musiałbym wprowadzać do obrotu znak towarowy czego nie robię.
W drugim przypadku korzystam z powiedzmy immunitetu uprawniającego mnie do wykorzystania utworu na własny użytek osobisty.
W obydwu przypadkach ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego czyli MMC Japan bo korzystałem ze strony głównej MMC czyli Japońskiej.
Więc teraz chyba nie myślisz, że mógłbym narazić siebie i forum MM na jakąkolwiek nieprzyjemność z tego powodu.
Hubeeert napisał/a: | Bartek nikt z MMC nie będzie ścigał kilku zapaleńców za kilkanaście naklejek, co innego gdyby zaczęli tym handlować na dużą skalę. | ot własnie o to mi chodzi.
Hubeeert napisał/a: | Co do samego projektu naklejki to pierwszy był nie do zaakceptowania.
Obecny - fajny bo prosty. Tyle, że robienie dwóch naklejek sensu nie ma. | co do pierwszego rozumiem cię w zupełności aczkolwiek nie ukrywam że szkoda, co do fajności i prostoty - o to właśnie mi chodziło, ktoś ma zobaczyć i przeczytać a gdy nie zdąży przeczytać lub zapomni o jaka marke chodziło w tekście zawsze może sobie przypomni te czerwone piękne diamenty.
Hubeeert napisał/a: | Ja bym usunął to "MITSUBISHI MOTORS", naklejkę zrobił trójkątną z napisami pod logiem Mitsu albo dookoła logo - to taka moja propozycja | twoja propozycja jest ..... zostaje odrzucona, czego juz piszę, diamneciki zbyt wielkie a teks mało widoczny, znowu zmniejszając diamenciki a zwieszajac teks osiągnąłbyś to co ja tylko w innym miejscu diamenty by były.
Jakbym usunął napis MM to musiałbym zwiększyć logo a wtedy logo byłoby głównym akcentem i zniknąłby tekst, natomiast pozostawiając samo logo bez zmiany rozmiaru spowodowałbym uczucie jakiegoś.. wybrakowania w tej naklejce.
I co najważniejsze logo bez napisu MM utrudniłoby rozpoznanie o jakie Mitsubishi mi chodzi - może to miłośnik Banku, Klimatyzacji czy też długopisów, Ja, Ty i pozostali inni z tego forum wiemy o co chodzi ale przechodzień który zobaczy konkretnie mój samochód (MSW nie koniecznie jest znany - nawet wśród osób posiadających inne modele Mitsubishi) powie o co chodzi w tej naklejce, co oni miłują, hmmm pewnie długopisy.
Hubeeert napisał/a: | Moje zdolności graficzne "pozostawiają nieco do życzenia" | hmmm nie jest źle, troche ćwiczeń i dojdziesz do wprawy.
Bartek napisał/a: | Może i macie racje - przeczulony jestem na tym punkcie odkąd jako wykonawca naklejek musiałem wykazać, że nie byłem ich twórcą. Klient beknął sporą kasę za logo jednej z firm odziezowych. | wszystko zależy w jakim celu używasz logo, i w jakiej ilości. Tutaj wersja limited edition wiec raczej nie będzie problemu. A po za tym czy ktos słyszał lub widział aby ścigać kogoś za darmową reklamę.
[ Dodano: 25-04-2013, 23:57 ]
Aktualna lista wygląda następująco:
1. grzesiopol + 5 (6 dorosłych)
2. Jaro1974 +1 + 2d (2 dorosłe + 2 dzieci)
3. radek79 + 1 + 1d (2 dorosłych + 2 dzieci)
4. loop999+1 (2 dorosłych)
5. Sławek i Seichan + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
6. bastek + 1 + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
7. tomasek-Aśka + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
8 ANDREW i Monika (2 dorosłych)
9. Soner i Kinga (2 dorosłych)
10. inq + 2 + 2d (3 dorosłych + 2 dzieci)
11. Sławek mechanik(seiran) + darecky + ekacz (3 dorosłych)
12. Jajus + Kamila + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
13. szosty + żona + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko)
14. Manieklakmech i Asia (gość nr 1 + 1) (2 dorosłych)
15. Forest i Madzia - (gość nr 2 + 1) (2 dorosłych)
16. firlej + 1os (2 dorosłych)
17.o.uvec i Monika + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
18. macia + 1 + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko) na razie jeszcze nie wie czy pojedzie.
19. Jola G.+5 (6 dorosłych)
20 Mario - 1g (1 dorosły)
21. Doti + Radek 1f (2 dorosłych)
22. czacza 1g (1 dorosły)
23. Grzybo 1g (1 dorosły)
stefano1976 - 27-04-2013, 15:34
18. macia + 1 + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko) na razie jeszcze nie wie czy pojedzie.
24. rolnikon gdzie kolwiek mnie zakwaterujecie (1 dorosły)
grzesiopol - 28-04-2013, 18:14
stefano1976 napisał/a: | Aktualna lista wygląda następująco:
24. rolnikon gdzie kolwiek mnie zakwaterujecie (1 dorosły) |
ale o co chodzi, ty chcesz sie dopisać czy tylko jesteś "adwokatem" osoby która sie dopisała.
Sama lista nic mi nie mówi dopisz o co ci chodzi.
[ Dodano: 28-04-2013, 18:16 ]
UWAGA
Zamykam listę wolnych domków, jeżeli ktoś będzie chciał jeszcze sie zdecydować na wyjazd to proszę o PW. I zaczynam zbierać kasę na wyjazd, tylko muszę poprzeliczać ile za co i kto. Ale wszystko będzie ujęte w liście.
[ Dodano: 28-04-2013, 19:31 ]
3. radek79 + 1 + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko)
17. o.uvec i Monika + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
24. rolnikon gdzie kolwiek mnie zakwaterujecie (1 dorosły) na razie bez miejscówki
tomasek - 29-04-2013, 20:24
Na prośbę odświeżam temat
grzesiopol - 29-04-2013, 20:36
Lista domków i lista chętnych potem zmienimy na liste dłużników.
I. Domek - są to samodzielne 4 pokoje z pojedynczymi łóżkami i oddzielnymi wejściami.
1e pokój 3 osobowy - o.uvec i Monika plus dwójka pociech 4 lata i 7 lat (2 + 2d)
1f pokój 3 osobowy - Doti + Radek (2)
1g pokój 3 osobowy - czacza (1) Mario (1), Grzybo (1)
1h pokój 2 osobowy -Soner i Kinga (2)
II. Domek - bliźniaki 7 osobowe, na piętrze jeden pokój z łóżkiem małżeńskim i jeden trzyosobowy, na parterze 2 osoby + salon.
1 bliźniak 7 osobowy z balkonem
góra (2+3) - grzesiopol całość
dół (2) - ANDREW i Monika, (2)
1a bliźniak 7 osobowy
góra (2) - loop999+1 (2)
góra (3) - Radek i Kinga +1d (2+1d)
dół (2) -
III. Domek bezpośrednio połączony z barkiem, można wejść od barku lub od przodu budynku, trzy pokoje na piętrze, dwa łóżka małżeńskie i 4 pojedynczych łózek
1b pokój 2 osobowy (łóżko małżeńskie) - gość nr 1 + 1 (2)
1c pokój 3 osobowy - firlej + 1os (2)
1d pokój 3 osobowy (łóżko małżeńskie+pojedyncze) - gość nr 2 + 1 (2)
IV Domki 5-6 osobowe, salon z wersalką i dwa pokoje: jeden z łóżkiem małżeńskim i drugi z 2 jednoosobowymi łóżkami.
numery domków:
2 - Jarek+Edyta+2 dzieci (cały) (2+2d)
3 - tomasek-Aśka -2 dzieci 13 i 15 latek (2+2d)
4 - Seichan + Sławek + 2d (cały domek) (2+2d)
5 - sebastian (wiek:30+), magda (ponad 18 lat), Bartek (8) Stenia (4) (2+2d)
6 - radek 29+asia 18+ afrodyta 5 (2+1d)
V Domek 5 osobowy, pojedyncze łóżka
numer 16- Inq, Małażonka, dziecię 5lat, dziecię 1 rok + niania (3+2d)
VI Domki 8 osobowe, łóżka pojedyncze, trzy pokoje, dwa 2 osobowe, jeden 4 osobowy.
numery domków:
18- Jola G. + 5 (6)
VII Domki 3-4 osobowe
25 -Jajus + Kamila + dziecko + dziecko (2+2d)
26 - Sławek + darecky + 1os (3)
27 - szosty + żona + dziecko (2+1d)
3. radek79 + 1 + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko)
17. o.uvec i Monika + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
24. rolnikon gdzie kolwiek mnie zakwaterujecie (1 dorosły) na razie bez miejscówki
25. RadekM (Radek i Kinga +1d) (2 dorosłych i 1 dziecko) - Domek II 1a gora 3
UWAGA ważne ogłoszenie
W dniu 28 kwietnia 2013r zamknięta została lista domków w związku z tym proszę nie dokonywać zmian w moich postach bez mojej wiedzy a wszystkie dopisywania zostawić dla mnie - proszę o informacje o nowych wyjazdowiczach w postach lub na PW
inq - 02-05-2013, 22:29
UWAGA UWAGA !!!
Kto chce w Suścu cokolwiek jeść niech czyta:
Menu wygląda następująco:
- kiełbasa w dwóch wersjach
- karczek
- szaszłyk
- kaszanka
- pieczywko
- keczup
- musztarda
- sole i pieprze
- konserwowe sprawy (papryka, ogórki, co tam się ciekawego znajdzie)
+ szaszłyk light dla dzieci i kiełbaska dla dzieci
Zestaw dla dziecka to szaszłyk light + kiełbasa. Dlatego też proszę osoby jadące z dziećmi o deklarację czy dla pociech chcą taki mini zestaw czy normalny. Wiadomo, że 13 latek zje więcej niż 5 latek.
Niech każdy wypowie się czy chce dla dzieciaków porcję małą czy normalną !!!
Tu jest lista osób jadących z dziećmi. Kopiujemy i wpisujemy deklarację.
1. Jaro1974 +1 + 2d (2 dorosłe + 2 dzieci)
2. radek79 + 1 + 1d (2 dorosłych + 2 dzieci)
3. Sławek i Seichan + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
4. bastek + 1 + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
5. tomasek-Aśka + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
6. inq + 2 + 2d (3 dorosłych + 2 dzieci) - 1 mała porcja
7. Jajus + Kamila + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
8. szosty + żona + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko)
9.o.uvec i Monika + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
10. macia + 1 + 1d (2 dorosłych + 1 dziecko)
Proszę o szybkie decyzje bo powoli trzeba załatwiać mięso i muszę wiedzieć ile czego.
Kiełbasy - jedną to jakąś ostrzejszą bym wziął, a drugą taką żeby dzieciaki ogarnęły. Szaszłyki to jeszcze nie zastanawiałem się dokładnie co z mięsa w nich będzie. Lightowe na pewno z kurczaka. Reszta wydaje mi się jasna. Karczek to zastanawiam się mocno czy robić samemu bo patrzyłem po sklepach i można kupić w fajnej cenie gotowy. Zobaczy się jak to wyjdzie cenowo. Jutro wrzucę rozpiskę cenową taką wstępną.
Jeśli chodzi o mięso to przypomniałem sobie znajomego, który handluje takim czymś w Emperi także zapytam po weekendzie czy da się coś załatwić z rabatem.
_Slawek_ - 03-05-2013, 09:14
Moim zdaniem najpierw trzeba ustalić kwoty do zapłaty za domki i sztywny termin do kiedy mają wpłynąć. Potem po wpłatach będzie dopiero wiadomo ile faktycznie osób się wybiera na spot.
Nie ma sensu ustalać ilości jedzenia na podstawie listy chętnych, bo jak przyjdzie do konkretów to się okaże, że jakaś część jednak nie jedzie i zostaniemy z 5kg kiełbasy na głowę itp.
bastek - 03-05-2013, 09:25
Sławek w zasadzie masz rację,
domkami sie zajmuje grzesiopol,
papu - Ing
dlatego te 2 tematy idą oddzialenie
zakupy bedą pewnie na poczatku czerwca, więc i tak po ustaleniu ilosci osób
inq - 03-05-2013, 09:55
_Slawek_ napisał/a: | Nie ma sensu ustalać ilości jedzenia na podstawie listy chętnych, bo jak przyjdzie do konkretów to się okaże, że jakaś część jednak nie jedzie i zostaniemy z 5kg kiełbasy na głowę | Sądzę, że wszyscy są poważnymi ludźmi i jeśli ktoś się wykruszy to będzie to niewielki procent. Poza tym ja nie chcę jechać i kupować jutro mięsa. Menu jest chyba już wszystkim znane i protestów nie widzę. Brakuje mi tylko informacji na temat jedzenia dla dzieciaków i tylko tyle na ten moment potrzebuję. bastek napisał/a: | zakupy bedą pewnie na poczatku czerwca, więc i tak po ustaleniu ilosci osób |
Zakupy to będą pewnie w środę/czwartek przed wyjazdem, ale wcześniej wolałbym zamówić mięcho.
Chyba, że po prostu robimy składkę po 30PLN/os i kupimy to na co wystarczy.
Seichan - 03-05-2013, 10:02
3. Sławek i Seichan + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci) dla dzieci małe porcje, do szaszłyków dla dzieci można ich nie wliczać
4. bastek + 1 + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci)
bastek - 03-05-2013, 10:35
3. Sławek i Seichan + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci) dla dzieci małe porcje, do szaszłyków dla dzieci można ich nie wliczać
4. bastek + 1 + 2d (2 dorosłych + 2 dzieci) małe porcje, bez karczku, kiełbaska i szaszłyk bez przypraw
|
|
|