Nasze Miśki - Żarłacz Srebrny
mkm - 18-09-2015, 18:45
drexvs napisał/a: | Tu bardzo dużo ludzi choruje na powszechną chorobę BÓLU PUPY ! |
Tu bardzo dużo ludzi zachowuje się jak przedszkolak, który widzi na wystawie resoraka...
Proszę Cię... zastanów sie zanim coś napiszesz, przemyśl co oglądasz/czytasz.. .
Rozbija mnie hasło "mówili, że się nie da" - wszystko się da tylko trzeba się zastanowić czy warto.
Da się tylko "po co"?
Wrzucił olbrzymi silnik (szacun, bo wiem, że musiał myśleć czytać fora zagraniczne, przeglądać serwisówki).
Zrobił to i co?
I wielkie nic - olbrzymie nakłady pracy, sporo biletów płatniczych i w sumie jest na początku drogi - jest szybki (na autostradzie będzie mógł spać lecąc 200km/h przy lekkim pomruku silnika), a na starcie zrobi go Lupo w którym ktoś przerzucił diesla z golfa i podciągnął doładowanie
Teraz będzie ten silnik uturbiał.
Potem dostrajał.
Potem okaże się, że korby trzeba zmienić, potem tłoki iit. itd, a jak wreszcie będzie wszystko gotowe to okaże się, że miałby już całkiem młode Evo
O to mi chodziło - nie o ból zadka, zazdrość, szydere, czepianie się czy co tam komu do głowy wpadło.
WreX się podniecił, a że jesteśmy w sieci i idę o zakład, że już kilka osób siedzi na portalach w poszukiwaniu "dawcy" to staram się odbrobinę schładzać ten zachwyt.
W każdym projekcie trzeba obliczyć zyski i straty, plusy i minusy i na chłodno zastanowić się nad kosztami i co za te "koszta" otrzymamy
MATTNATTS, ma dalsze plany, podejrzewam, że temat rozpoznał pod każdym kątem i ten Galant będzie wymiatał, ale... jeszcze taczka kasy pójdzie o czasie nie wspominając.
Dlatego trzymam kciuki za dalszy rozwój tego projektu.
Na razie uważam, że jest "ekonomicznie nieuzasadniony"
Dlatego właśnie ten silnik nie jest tak popularny w "swapach" - zbyt dużo pracy, zbyt małe zyski (mowa o etapie na którym teraz jest Galant), ograniczona dostępność.
Podejrzewam, że serwis tego auta też będzie utrudniony, a nikt nie lubi wyciągać silnik do wymiany oleju
To tak tytułem wyjaśnienia
WreX - 18-09-2015, 18:55
mkm napisał/a: | WreX się podniecił, a że jesteśmy w sieci i idę o zakład, że już kilka osób siedzi na portalach w poszukiwaniu "dawcy" to staram się odbrobinę schładzać ten zachwyt.
|
Jak zobaczyłem sam silnik od pajero o tym samym symbolu za 6 klocków to trochę zbastowałem ;d
MATTNATTS - 18-09-2015, 20:31
mkm napisał/a: | Wrzucił olbrzymi silnik (szacun, bo wiem, że musiał myśleć czytać fora zagraniczne, przeglądać serwisówki).
Zrobił to i co? |
I przynajmniej teraz gal jezdzi tak jak wygląda , a bedzie jeszcze szybszy, 25koni i 45nm to tylko kwestia wymiany sterownika na ori
mkm napisał/a: | na starcie zrobi go Lupo w którym ktoś przerzucił diesla z golfa i podciągnął doładowanie |
do 60 może i masz rację , inaczej wygląda sprawa po 80km/h. No i zawsze to będzie lupo za którym nie obejrzysz się na parkingu, w którym dostaniesz klaustrofobii a wyjazd na wakacje będzie dramatem. Gal ma być szybszym daily car'em.Wystarczy że w wolnossaku będzie szybszy niż vr4 przed liftem
mkm napisał/a: | Potem okaże się, że korby trzeba zmienić, potem tłoki iit. itd, a jak wreszcie będzie wszystko gotowe to okaże się, że miałby już całkiem młode Evo |
Mkm akurat nie jest to delikatny silnik, z tego co się orientuje a mam kontakt z ludzmi którzy dmuchają ten silnik jest sporo wytrzymalszy niż 6a13tt czy nawet 6g75.
Ja chciałem więcej mocy w galu nie w evo czy lupo, dlatego tyle lat nim jeżdzę.
mkm napisał/a: | Dlatego właśnie ten silnik nie jest tak popularny w "swapach" - zbyt dużo pracy, zbyt małe zyski (mowa o etapie na którym teraz jest Galant), ograniczona dostępność.
Podejrzewam, że serwis tego auta też będzie utrudniony, a nikt nie lubi wyciągać silnik do wymiany oleju |
w US jest to popularny silnik na swapa do 3g czy gali usdm.
Jest na pewno tańszy w utrzymaniu niż 6a13tt i trwalszy.
booohal - 18-09-2015, 20:50
MATTNATTS,
Jest dobrze
Na tym forum ciężkie jest przecieranie szlaków.
Jak widzisz, nie wszyscy kminią czym jest hobby Niektóre posty ciężko nawet skomentować.
Jeszcze troszkę kaski, zaparcia i pozamykasz japy
Rób swoje!
Tomii - 18-09-2015, 20:55
MATTNATTS napisał/a: |
Ja chciałem więcej mocy w galu nie w evo czy lupo, dlatego tyle lat nim jeżdzę.
|
o to to to
Będę śledził wątek
telewizoor - 18-09-2015, 21:14
Na szczęście jesteśmy wolnymi ludźmi każdy swoją kasę wydaje na to co chce Trzymam kciuki i subskrybuje ten temat bo takie przeróbki zawsze mnie kręciły
WreX - 19-09-2015, 00:15
MATTNATTS, pw ;p
tomchuck - 19-09-2015, 01:10
Najgorzej gdy ktoś, kto nie ma nic ciekawego do powiedzenia zacznie ubierać to w słowa...
Nie przejmuj się takimi wypowiedziami. Dobrze wybrałeś. Silnik 6g74 to mocna konstrukcja, często wybierana jako baza przy rozwoju GTO vr4.
W przypadku wolnossącego sohc, świetna charakterystyka. Silnik mocno "ciągnie" już z 1,5k obr. dając wrażenia lepsze niż w vr4 (dla hajterów...jeździłem jednym i drugim)
Temat trakcji rozwiąże dobry semislick
A co do kosztów całego swapu, to dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają
mkm - 20-09-2015, 00:01
MATTNATTS napisał/a: | do 60 może i masz rację , inaczej wygląda sprawa po 80km/h. |
Dlatego nazwałem Twojego Galanta "autostradówką" - bez złośliwości.
Fragu - 20-09-2015, 18:13
booohal napisał/a: | Jest dobrze
Na tym forum ciężkie jest przecieranie szlaków.
Jak widzisz, nie wszyscy kminią czym jest hobby Niektóre posty ciężko nawet skomentować.
Jeszcze troszkę kaski, zaparcia i pozamykasz japy
Rób swoje!
_____________ |
+1
mati_z - 21-09-2015, 15:30
tomchuck, w końcu się ujawniłeś
To kiedy robicie tą podmianę kompa, bo nie mogę już się doczekać, żeby posłuchać i zobaczyć tego potworka w akcji
MATTNATTS - 21-09-2015, 18:11
Mam nadzieje ze do polowy pazdziernika bedzie ogrniete.
Yojimbo - 21-09-2015, 18:33
Dzwoniles do Lukasza? wrzucisz federala rsr i przestanie mielic na dwojce czekam na pojedynek na suchym.
MATTNATTS - 21-09-2015, 21:39
Jimbo dzwoniłem, ale nie odbiera.Ostatnio coś ludzie mnie ignorują.Jutro będę go dręczył ponownie.
Narazie brakuje funduszy dlatego opony zmieniam na nowy sezon razem,mam nadzieję ze z felgami bo 7" to zdecydowanie za mało.
Żeby z Tobą latać to muszę suszarkę załadować
tomchuck - 21-12-2015, 19:09
Widzę że właściciel nie ma czasu, to napiszę Ja
Instalacja przerobiona, immo wyłączone co była największa przeszkodą, z racji zupełnie innych rozwiązań technicznych w magnie i galu, gdyż w galu moduł immo znajduje sie w module komfortu i wymagałoby to sporej rzeźby instalacji.
Samo wyłączenie immo bardziej skomplikowane niż w galu ale się da
I teraz gal jeździ już na odpowiednim sterowniku z jedną sonda lambda zamiast czterech, a do tego można go flash'ować, a nie tak jak ten nieszczęsny II lift...
Efekty... na plus. Jedzie lepiej niż na poprzednim ecu, ale z racji niesprzyjającej pogody nie można tego sprawdzić na 100%.
|
|
|