Nasze Miśki - Zielone skurczybyki 2,0 V6 i 2,4 DOHC
marycjusz - 26-05-2013, 17:11
Widzę że prowadzę monolog, ale trudno
Zakończyłem wczoraj etap naprawiania podłogi/ prania dywanów w Galu.
Po zaspawaniu wszystkiego co trzeba było zaspawać, cała podłoga w Galu została profilaktycznie wymalowana. Na to wszystko poszły specjalne maty wygłuszające ale i przy okazji zabezpieczające podłogę od wilgoci.
Z przodu poszły trochę inne, z taką jakby gąbką
I na koniec uprany dywan
W mym Galu nastała świeżość - jest czyściutko, pachnąco że aż się nie chce z niego wysiadać
No i w końcu oznaczyłem go
W środku Galant odnowiony Niebawem następny etap ....
D1VenO - 26-05-2013, 20:27
++++ za samoogarnianie. Nie taki diabel straszny jak go maluja
W usa takie "komory" foliowe to rarytas, komora bezpylowa to tak naprawde pomieszczenie chroniace lakiernika. Wtracenia sa nawet w najlepszych kabinach. Kiedys auta wychodzace z fabryki byly szlifowane i polerowane dzis przy mechanizacji to czesto sie olewa
Wszystkich ktorzy znam w zawodzie lakiernika tna lakiery i poleruja, co bylo dla mnie dziwne
Wtracenia wytniesz i wypolerujesz a radocha ze samemu cos sie ogarnelo robi swoje. Zycze powodzenia w ratowaniu auta.
k@rol - 26-05-2013, 21:57
kurde robisz mi smaka na takie pranie dywanu
jak możesz to napisz jakie koszta tych mat wygłuszających
marycjusz - 27-05-2013, 10:04
k@rol napisał/a: | kurde robisz mi smaka na takie pranie dywanu
jak możesz to napisz jakie koszta tych mat wygłuszających |
k@rol nie boisz się niespodzianek typu dziura w podłodze ? :) Samo wyjęcie/włożenie dywanu zajmuje 20 minut. Ja prałem sobie vanischem i efekt jest zadowalający - potem trzeba to dobrze wypłukać, bo piachu i syfu z tego co niemiara wyleci - trzeba więc też dobrej pogody bo jednak te dywany przy okazji dobrze zmoczysz więc pogoda i słońce potrzebne żeby to dobrze wyschło.
Takie maty są na allegro - tanizna , np http://allegro.pl/mata-wy...3276315862.html
Do tego trzeba mieć nagrzewnicę (lub ponoć dobrą suszarką do włosów tez się da) bo wtedy tą matę przyklejasz i nagrzewasz i szmatką dociskasz i to się elegancko wykłada i formuje do kształtu podłogi. W aucie dużo ciszej
marycjusz - 27-05-2013, 10:07
D1VenO napisał/a: | Wtracenia wytniesz i wypolerujesz |
A możesz mniej więcej przybliżyć jak to trzeba zrobić ? Miałem zamiar drobniutkim papierkiem wodnym próbować te wtrącenia zetrzeć a potem oczywiście polerka, ale żeby wycinać, to w życiu bym na to nie wpadł - ale może to być dobra opcja w sumie.
D1VenO - 27-05-2013, 11:31
wyciąć w żargonie lakierniczym znaczy prze polerować papierem, lub takim konkretnym sprzętem na koreczkach. Jak mawia moja żona nie trzeba kupować BROWARU żeby napić się piwa. tak więc kup zwykły papier wodny 1500p i 2000p i na jakimś klocuszku [ nie na ręku ] w miejscach wtrąceń szlifujesz aż zniknie wtrącenie ale uważaj żeby nie przetrzeć do bazy podkładu hehe. Jeśli wtrącenia występują w takiej ilości że musiał byś takie łątki robić co kawałek proponuje przejechać cały element najpierw 1500 potem 2000 na klocku bez użycia siły, cały czas maczać w czystej wodzie papier i klocek. Na koniec polerka pastami.
Na necie jest pełno filmków jak to robić. ja używam kanału tego pana.
http://www.youtube.com/wa...CB11FE9A283FA25
mkm - 27-05-2013, 11:59
D1VenO napisał/a: | wyciąć w żargonie lakierniczym znaczy prze polerować papierem, lub takim konkretnym sprzętem na koreczkach. |
W żargonie .
Wycinanie to ścinanie.
http://www.klakiernik.pl/...nowosc-739.html
D1VenO - 27-05-2013, 12:34
takie coś to obstawiam że nie ma prawie żaden LAKIERNIK bo szef mu nie kupił. Ja osobiście posiadam i jestem zadowolony ale jak pisałem nie musi kupować browaru by napić się piwa. Ja wiem że do końca życia będę reanimował samochody dla siebie czy znajomych i mi się to przyda. ale jak ktoś raz na rok ma tego użyć to lepiej papierem pomachać.
ty też działasz w temacie czy tak jak ja hobbistycznie dla siebie ?
k@rol - 27-05-2013, 17:09
marycjusz napisał/a: | k@rol nie boisz się niespodzianek typu dziura w podłodze |
z lewej niedawno było robione, z prawej kto wie, ale chyba wolę być świadomy
marycjusz - 27-05-2013, 20:00
D1VenO napisał/a: | wyciąć w żargonie lakierniczym znaczy prze polerować papierem |
aaa, czyli dokładnie to co mam zamiar zrobić Dzieki za filmik, na pewno się przyda
k@rol napisał/a: | , z prawej kto wie, ale chyba wolę być świadomy |
hehe, zdejmuj dywany i pochwal się co tam masz
Cizesss, mnie jeszcze czekają niedługo kielichy do wyspawania....
marycjusz - 12-06-2013, 16:32
Wie ktoś z was jaki idzie pasek do klimy i pompy wspomagania w E54 ? Kupiłem nową chłodnicę klimy bo miałem walniętą i w weekend planuję uruchomić klimatyzację, ale zobaczyłem przy okazji ze przydałoby się wymienić pasek wielorowkowy/ klinowy czy jak tam się to zwie, napędzający klimę.
Na swoim starym odczytałem że jest to 5PK 1050, ale nie jestem pewien czy dobrze to odczytałem bo trochę te cyfry są rozmazane...
K@rol mógłbyś zerknąć w swoim galu jaki to pasek ? (może odczytasz)
robertdg - 12-06-2013, 18:29
Katalogi podaja 1060-1065 w zalezności od producenta
k@rol - 13-06-2013, 22:29
Jutro zobaczę, dam znać popołudniu
k@rol - 14-06-2013, 14:45
Niestety u mnie nic juz na pasku nie widać:/
marycjusz - 14-06-2013, 15:13
hehe, kurde a u mnie na bank jest 5 PK 1050 - wczoraj się dobrze przyjrzałem.
Kupiłem taki, zobaczymy czy będzie pasował
Robertdg i K@rol ,dzięki za fatygę
|
|
|