Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 25-05-2012, 14:51
Owczar napisał/a: | Do gala podchodzą głowice mivec od fto. Lepiej te opcje weź pod uwagę |
Rozwiń myśl
Co da dokładnie zamontowanie takiej głowicy?
Ja nie chce w Białasie robić jakichś kosmicznych modów jak w Swifcie bo ten samochód ma przede wszystkim być sprawny i w miarę seryjny ale bazując na własnych doświadczeniach jeśli się chce trochę więcej mocy to obróbka głowicy/głowic to pierwsza rzecz do zrobienia. Nie jakieś tam filtry, wydechy itp tylko porządna obróbka mechaniczna. Fakt, coś takiego kosztuje mniej więcej 2-3 tys jeśli się tego nie robi samemu tylko w porządnym zakładzie (ja mój w Swifcie obrabiałem w Krasnobrodzka Racing - siniki wyścigowe) http://krasnobrodzka-racing.com/index.php
Anonymous - 25-05-2012, 14:52
swap gratów z vrki jest rozpracowany na kilkanaście sposobów i wiadomo czego się spodziewać biorąc się za taką walkę, w wypadku swapu samych głowic jest za dużo niewiadomych, jakie i skąd uszczelki pod głowice, z jakim momentem to dokręcić ? jaki pasek rozrządu ? co z wysterowaniem tego ? projekt może i ambitny ale nie na nasze realia.
jeżeli już bym swapował i miałby być tanio to robił bym VR2 po kompletnej regeneracji obecnej skrzyni z silnikiem 260KM.
jeżeli robić po całości to graty z vr4 i rzeźba ala Kochajj
MKV napisał/a: | Co da dokładnie zamontowanie takiej głowicy? |
teoretycznie 2 z przodu jeżeli chodzi o moc, do tego silnik kręciłby się wyżej. ale wszystko to teoria, bo nie ma nigdzie opisanej dokładnie przeprowadzonej modyfikacji.
Owczar - 25-05-2012, 15:02
Derpin, nie zapominajmy, że biturbo wymaga już specjalnej troski i jest dużo droższy w utrzymaniu. Zależy co chcemy osiągnąć. VR2 w galu to lekka pomyłka, chyba, że do jazdy na wprost.
W wypadku głowic jest trochę zabawy i na wszystkie pytania nie odpowiem. Bartek jest najlepiej zorientowany.
Derpin napisał/a: | jakie i skąd uszczelki pod głowice, z jakim momentem to dokręcić ? |
To akurat najmniejszy problem, bo uszczelki od FTO. Moment taki jak podaje uszczelka, a podejrzewam że dokręcane są kątowo a nie momentem.
Derpin napisał/a: | jaki pasek rozrządu ? co z wysterowaniem tego ? |
Myślę, że pasek od VR4 powinien podejść.
Wysterowanie bardziej kłopotliwe, ale jakiś wirus i strojenie powinny załatwić sprawę.
MKV napisał/a: | Rozwiń myśl
Co da dokładnie zamontowanie takiej głowicy? |
FTO 2.0V6 miało 200KM- głowice DOHC. Po zamontowaniu takich głowic i strojeniu bez problemu będziesz miał 200+. A co ważniejsze, dźwięk miveca w Vce bezcenny
Wszystko trzeba przemyśleć, przeanalizować, a nie z góry skazywać na niepowodzenie. Nie takie mody ludzie robili.
rosomak1983 - 25-05-2012, 15:07
MKV napisał/a: | Fakt, coś takiego kosztuje mniej więcej 2-3 tys jeśli się tego nie robi samemu tylko w porządnym zakładzie |
zmusiłem kiedys kolega zeby zrobił za 200zł ale jak oddawał mówił ze ostatni raz to robi
Derpin napisał/a: | swap gratów z vrki jest rozpracowany na kilkanaście sposobów i wiadomo czego się spodziewać biorąc się za taką walkę, w wypadku swapu samych głowic jest za dużo niewiadomych, jakie i skąd uszczelki pod głowice, z jakim momentem to dokręcić ? jaki pasek rozrządu ? co z wysterowaniem tego ? projekt może i ambitny ale nie na nasze realia. |
Jesli glowice pasuja na blok to oznacze ze uszczleki albo z galanta 2.5V6 albo z FTO bo jesli pasuja plug and play to sa te same uszczelki. Wiec nie widze problemu. EDIT lepiej uszczelki z Gala bo psauja na cylinder 2.5V6 ,zakładam ze bloki tych silniku róznia sie srednica tłoka/cylindra.... wiec jednak identyczne nie sa, jedyna róznica srednica dziur na cylinder...
okrecanie głowicy problemem ??? Normalnie dokrecasz tak samo jak w fto, czyli pewnie identycznie jak w galancie.
Derpin napisał/a: | jaki pasek rozrządu ? |
o i tutaj jest problem bo głowica mivec jest wyzsza zdaje sie. Z VR-a przeciez chyba to samo co NA 2.5 wiec nie raczej.
Derpin napisał/a: | co z wysterowaniem tego ? |
piggy back (plus ecu z FTO) albo SA... wiec nie za kolorowo...
Anonymous - 25-05-2012, 15:14
dlaczego skreślasz vr2, jednocześnie dając zielone światło dla głowic od FTO które to mają dać niby podobny przyrost mocy ? w takim razie głowice w fto w galu również tylko do jazdy na wprost
w wypadku silnika z vrki mamy potem opcję dołożenia skrzyni, wału i tylnego dyfra, gdy tylko najdzie nas taka ochota, do tego Pepi ogarnia temat map dla tego silnika i zrobienie wersji econo, norma czy + nie jest problemem.
więc można wrzucić silnik od vrki ogarnąć mapy na econo czyli jakieś 220 KM i spokojnie będzie to jeździło, do tego zawór upustowy i może też fajnie brzmieć i syczeć
zresztą MKV szukał automata więc kolejny atut za tym żeby był to jednak swap gratów z VR
rosomak1983 - 25-05-2012, 15:15
Acha jesli dół 2.0V6 rózni sie od 2.5 V6 srednica tłoka/cylnidra tylko to oczywiscie zakładamy pasek z FTO i ma pasowac....
Owczar - 25-05-2012, 15:20
Derpin napisał/a: | dlaczego skreślasz vr2, jednocześnie dając zielone światło dla głowic od FTO które to mają dać niby podobny przyrost mocy ? w takim razie głowice w fto w galu również tylko do jazdy na wprost |
Przebieg mocy i momentu jest diametralnie inny.
Derpin napisał/a: | w wypadku silnika z vrki mamy potem opcję dołożenia skrzyni, wału i tylnego dyfra, gdy tylko najdzie nas taka ochota, do tego Pepi ogarnia temat map dla tego silnika i zrobienie wersji econo, norma czy + nie jest problemem.
więc można wrzucić silnik od vrki ogarnąć mapy na econo czyli jakieś 220 KM i spokojnie będzie to jeździło, do tego zawór upustowy i może też fajnie brzmieć i syczeć |
Ale tutaj to już zaczyna się mocna rzeźba.
Derpin napisał/a: | zresztą MKV szukał automata więc kolejny atut za tym żeby był to jednak swap gratów z VR |
FTO też ma AT.
rosomak1983 napisał/a: | Acha jesli 2.0V6 rózni sie od 2.5 V6 srednica tłoka/cylnidra tylko to oczywiscie zakładamy pasek z FTO i ma pasowac.... |
Właśnie nie wiem czy różni się średnica czy skok. Jeśli blok jest wyższy to z VR, jeśli taki sam to pewnie z FTO. Różnica głównie w kołach pasowych wałków.
rosomak1983 - 25-05-2012, 15:28
Owczar napisał/a: | Jeśli blok jest wyższy to z VR |
w VR-u nie masz miveca i pasej jest taki sam jak w zwykłym 2.5v6.
Owczar napisał/a: | Różnica głównie w kołach pasowych wałków. |
ja bym powiedział ze własnie róznica w kołach nie powinna byc zadna....
Owczar - 25-05-2012, 15:30
Ale z tego co pamiętam głowice są DOHC. Zresztą trzeba zapytać Bartka jakie są różnice
rosomak1983 - 25-05-2012, 15:33
Owczar napisał/a: | Ale z tego co pamiętam głowice są DOHC. |
A no tak jesli tak jest to masz racje. Zapomniałem ze zwykła V-ka jest SOHC.
Owczar - 25-05-2012, 15:36
Sam myślałem nad tym modem, ale za późno. Wpakowałem już kasę w nowy rozrząd, poskładałem i szkoda było ruszać. A auto wymaga teraz innych napraw więc zarzuciłem temat.
MKV - 25-05-2012, 15:40
Owczar napisał/a: | Ale z tego co pamiętam głowice są DOHC. Zresztą trzeba zapytać Bartka jakie są różnice |
Ogólnie rzecz biorąc za dużo zabawy z tym wszystkim a ja nie chce mieć drugiego samochodu z kosmosem pod maską i 100KM z litra pojemności (no dobra - to akurat fajna sprawa )
Jeśli zdecyduję się na wzmocnienie silnika to raczej tylko takie podstawowe czyli obróbka głowic, ew jakieś wałki delikatnie "ostrzejsze" ale takie, które będą pracowały na seryjnym komputerze. Podłączenie świnki i wystrojenie to nie problem bo i od tego mam specjalistę ale potem jescze strojenie Staga 6 Plus na podstawie np Ecumastera 3 to już trochę za dużo zabawy może być. Misiek ma jeździć i być niezawodny
Swoją drogą zostanę jednak przy manualu - tiptronic czasami by się w korkach przydał ale jednak osiągi i spalanie na manualnej skrzyni mi się podoba - zresztą w podpisie macie statystyki ile mi pali przy dość dynamicznej jeździe (przeważnie spokojnie ale już np z Civicem turbo się ścigałem )
Owczar - 25-05-2012, 15:43
MKV napisał/a: | Jeśli zdecyduję się na wzmocnienie silnika to raczej tylko takie podstawowe czyli obróbka głowic, ew jakieś wałki delikatnie "ostrzejsze" ale takie, które będą pracowały na seryjnym komputerze. |
To obróbka nie ma sensu bo paliwa będzie dostawał tyle samo a co za tym idzie mocy nie przybędzie.
MKV napisał/a: | ale potem jescze strojenie Staga 6 Plus na podstawie np Ecumastera 3 to już trochę za dużo zabawy może być. |
Maks godzina jazdy.
MKV - 25-05-2012, 15:51
Owczar napisał/a: | MKV napisał/a: | Jeśli zdecyduję się na wzmocnienie silnika to raczej tylko takie podstawowe czyli obróbka głowic, ew jakieś wałki delikatnie "ostrzejsze" ale takie, które będą pracowały na seryjnym komputerze. |
To obróbka nie ma sensu bo paliwa będzie dostawał tyle samo a co za tym idzie mocy nie przybędzie.
|
W Swifcie GTi moc mi wzrosła z 105KM do 114KM a moment ze 128Nm do 131Nm ale za to bardzo wzrósł na niskich obrotach i na dole silnik był wyraźnie mocniejszy i to wszsytko na seryjnym komputerze bez żadnego strojenie.
Każdy ECU ma przecież coś takiego jak autoadaptacja - na podstawie danych z różnych czujników komputer wykrywa ile ma podać paliwa a i sama mieszanka po takiej obróbce jest spalana bardziej efektywnie - zmniejszają się opory przepływu w kanałach dolotowych/wydechowym oraz masz optymalizowane gniazda zaworowe i same zawory - jakiś efekt to daje i to potwierdzam przynajmniej w przypadku silnika 1.3 R4 DOHC
rosomak1983 - 25-05-2012, 15:53
Owczar napisał/a: | To obróbka nie ma sensu bo paliwa będzie dostawał tyle samo a co za tym idzie mocy nie przybędzie.
|
Ma sens jednak niewielki. Zakładajac ze troszke wiecej powietrza dostanie to min przepływka odczyta i skoryguje dawke ???
|
|
|