To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Co sądzicie o tym telewizorku :):)

Anonymous - 28-05-2009, 19:51

A takie cudo: Sharp Aquos LC32D654E; 32 cale. Warte 2000zł?

A może zaproponujecie coś w podobnej cenie (do 2500zł).
Wymogi:
- full HD
- gniazdo do PC (15 pin)
- wejścia HDMI (najlepiej 2 lub więcej)

Z góry serdecznie dziękuję 8)

Juiceman - 29-05-2009, 11:29

Ja polecę Ci LG 32LG7000 następca Scarleta, mam go od paru miesięcy i nie narzekam na niego :
Full HD
System Surround SRS TruSurround XT
Korektor dźwięku
SSM-(indywidualne ustawienia dźwięku
Dekoder Dolby Digital
Funkcja Clear Voice
z boku ma :
Wejście HDMI™/HDCP oraz USB 2.0
z tyłu :
AV-wejście
Component (Y,Pb,Pr)
Scart x2
Wejścia HDMI™/HDCP - 1 Port PC Mode x3
RGB D-sub (15pin)
Cyfrowe wyjście audio

Prosty w obsłudze, minusem jest to że 100Mhz jest dopiero w modelu 37lg7000

Trik - 29-05-2009, 13:05

Już użytkje swego Sharpa 37xl8e. Fajnyn sprzęt.
Kupiłem go 3 tygodnie temu za 3300 w sklepie "obok". W tym samym czasie w sieci wychodził mi trożej z przywiezieniem.
Sygnał z Cyfry + mam na razie SD po EURO i trochę trzeba pilotem mieszać. Jak już będzie co oglądać w HD po HDMI powinno być jeszcze lepiej. DVD zachwyca, narazie :lol: . Mogę spokojnie go polecić. Mozna też czekać na obniżki cen w związku z prawdopodobnym wprowadzaniem przez Sharpa podświetlania LED-owego, o ile się nie mylę, ale to podobno w lipcu.

krzychu - 29-05-2009, 13:09

Trik napisał/a:
Mozna też czekać na obniżki cen w związku z prawdopodobnym wprowadzaniem przez Sharpa podświetlania LED-owego, o ile się nie mylę, ale to podobno w lipcu.

Ale na pewno LED nie zastąpi podświetlania w tanich modelach. Technologia jest sporo droższa więc to chyba złudne czekanie.

Trik - 29-05-2009, 13:28

Nie pisałem o niskich cenach nowych technologicznie modeli tylko starych. Zacznie się wypieranie nową technologia starej i co za tym idzie obniżki cen. Patrz modele 2007 a 2008 i 2008 a 2009. Po około 4 do 6 mc od wprowadzenia nowego modelu ceny poprzedników spadały o jakiś 10-20% lub więcej (nie biorę pod uwage kursów walut). Są też możliwości pakowania starej technologi w nowe pudełko aby utrzymać cenę.
krzychu - 29-05-2009, 13:40

Oczywiste jest że nowy model tanieje z czasem aż do wyprzedaży (kiedy wchodzi nowszy), czasem są jakieś absurdy w niektórych sklepach czyli 4 modele wstecz w dziwnej cenie... Ale ja nie o tym. Chciałem tylko stwierdzić że podświetlanie nenówkami czyli popularne CCFL (lub droższe WCG-CCFL) jest tańsze więc na pewno dalej będzie wykorzystywane w klasie podstawowej telewizorów. LED-y zaczynają się przeważnie w dużych telewizorach (46 cali) w i cenach od około 7-10 tys zł. Nie sądzę żeby się Sharp chciał wyłamać bo nie bardzo widać w tym sens. Kto kupi 3 razy droższy mały telewizora różni się głownie tym że pisze LED a nie CCFL.... Zasada jest prosta zaawansowe technologie pcha się do dużych telewizorów (w mniejszych nie ma takiej potrzeby mały telewizor musi mało "rozciągać" obraz więc nie musi być tak wyśrubowany żeby obraz wyglądał dobrze). W telewizorze 32 cale kontrast dynamiczny rzędu 20 000:1 to naprawdę dobry obraz jest, a czasem 50 tys w 40 to mało 80 tys w 46 cali też widać że czarne mogło by być bardziej czarne... A LED-y głownie kontrast podnoszą + lepsze kolory do tego podobno niższe pobór pradu ale tutaj Samsungowi się nie udało jego LED bierze więcej niż oszczędnościowa seria Sony z HCL-em (czyli nisko poborowymi świetlówkami)
Trik - 29-05-2009, 13:47

No juz dobrze. Z tym że nie wspominałem jakie to będą wielkości. Samsung terez coś wprowadził i to chyba jest 40" czy 42" na LED-ach, ale cena wiadomo większa.
krzychu - 29-05-2009, 13:53

No właśnie o nim mówię hehehe bardzo zabawna historia jest gdzieś test na HDTV tego telewizora (nie lubie tego portalu ale test jest fajny). Porównywali go z tańszym Sony KDL40W5500 (nowym modelem 100Hz ale co ciekawe z podstawowym podświetlaniem CCFL :shock: - redukcja kosztów daje znać o sobie można by rzecz 2 klasy niższy model) różnica w cenie jakieś chyba 1500zł. Co się okazuje ten LED gorzej działa (kolory, kontrast itd) :shock: do tego nierówne podświetla (coluding)... Bierze więcej prądu niż KDL40WE5 (taki sam model co W5500 tyle że ma podświetlane energooszczędne i do tego czujnik obecności wyłącza się jak wyjdziesz itd itp i tak tańszy od tego Samsunga)... Reasumując zrobili coś nowego, ładnie zareklamowali do tego zrobili ciekawostki w specyfikacji (nawet kłamiąc że jest najsmuklejszy co ciekawe Sony ZX1 ma 9,9mm i to jest najsmuklejszy telewizor, do tego np. pierwszy telewizor z LCD LED no ale to też kłamstwo gdzie Sony KDL70X3500 czy KDL40/46X4500?)..... Marketing tylko do tego Sony ma 5 lat gwarancji co przy nowych technologiach (nie sprawdzonych) raczej mocny argument.

Straszny niewypał no ale reklama i marketing dźwignią handlu do tego jeszcze gifty na sprzedawców i się interes kręci...

puntspusy - 29-05-2009, 14:26

Chcialem wczoraj kupic Panasa TH-37PV80 ale okazalo sie ze spoznilem sie o caly rok, modelu juz nigdzie niema, naczytalem sie o nim duzo, niestety za pozno sie za to zabralem. Dzis kupilem TX-37LX85 tez Panasa we wtorek bede go mial i napisze napewno co i jak, na poczatku na echostarze z cyfrowego polsatu bez HD na kablu Euro a pozniej zamierzam zmienic na tuner HD i kabel HDMI. Czy ktos ma ten tv (Panasonic TX-37LX85) ?
Anonymous - 29-05-2009, 18:20

Juiceman napisał/a:
Ja polecę Ci LG 32LG7000 następca Scarleta, mam go od paru miesięcy i nie narzekam na niego :
Full HD
System Surround SRS TruSurround XT
Korektor dźwięku
SSM-(indywidualne ustawienia dźwięku
Dekoder Dolby Digital
Funkcja Clear Voice
z boku ma :
Wejście HDMI™/HDCP oraz USB 2.0
z tyłu :
AV-wejście
Component (Y,Pb,Pr)
Scart x2
Wejścia HDMI™/HDCP - 1 Port PC Mode x3
RGB D-sub (15pin)
Cyfrowe wyjście audio

Prosty w obsłudze, minusem jest to że 100Mhz jest dopiero w modelu 37lg7000

A jak z ceną za 32 cale i 37 cali??

Juiceman - 29-05-2009, 19:31

32' idzie już kupić za 1900-2400 37' natomiast to już koszt 3200-3400
Anonymous - 20-10-2009, 22:27

prosze o rade, potrzebuje kupic TV 52", FullHD moze byc lcd lub plazma w cenie +/- 5tys, ktos ze znawcow moglby cos polecic?
krzychu - 20-10-2009, 22:32

Sony KDL-52W5500. Ale cena około 6500 na ceneo.
Student - 21-10-2009, 07:40

A ja oglądałem ostatnio Samsunga Led-a (cena ok. 7.7tyś) i powiem wam, do kitu ten obraz, tak sztucznych kolorów to nawet w Photoshopie nie widziałem.
Dalej zostaję przy Elemisie :lol:

Anonymous - 21-10-2009, 08:27

krzychu napisał/a:
Sony KDL-52W5500. Ale cena około 6500 na ceneo.

parametry zachecajace, a jest moze cos takiego w cenie 5,5tys np jakis samsung itp.?