Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4
gzesiolek - 04-02-2013, 13:04
krzychu napisał/a: | Tak na szybko google mówi, że Grande Punto w wersjach podstawowych NIE MA regulacji kierownicy! |
No mam takie firmowe moze nie w podstawie, ale kupione 2 lata temu za 34tys netto i dwukierunkowa regulacja jest... w stosunku do Lancera to jakies 3min krocej szukania optymalnej pozycji za pierwszym razem... i dla kierowcy wygoda na dlugie trasy podobna... Nawet lubie mojego Punciaka, ale mniej niz Miska...
Krzyzak - 04-02-2013, 13:48
rezon napisał/a: | Podobnie jak reklamy.... Większość jest tak idiotyczna, że się nawet ich nie ogląda. | Ale niektóre mogą być fajne. Akurat chorowałem przez weekend i przyjąłem w ciągu 2 dni roczną dawkę telewizji - także załapałem część reklam. Fajna jest np. skittles, gdzie wesoły rastaman doi żyrafę zjadająca tęczę
cns80 - 04-02-2013, 13:54
Krzyzak napisał/a: | Fajna jest np. skittles, gdzie wesoły rastaman doi żyrafę zjadająca tęczę | To już wolę reklamę Skody. Ta żyrafa wygląda jakby miała rozwolnienie skittles'owe
rezon - 04-02-2013, 20:40
gzesiolek napisał/a: | w stosunku do Lancera to jakies 3min krocej szukania optymalnej pozycji za pierwszym razem... i dla kierowcy wygoda na dlugie trasy podobna... | regulacja jest przydatna szczególnie na długie i częste trasy. Wygodnie się trzyma, ale kierownica przeszkadza w przypadku częstego wsiadania/wysiadania. W Outku brałowało mi regulacji wzdłużnej (4-5cm) aby trzymać rękę na podłokietniku, który niestety z powodu braku regulacji był mniej użyteczny. Teraz mam regulowaną i kierę, i podłokietnik.
Student - 07-02-2013, 08:02
Ciekawe jak to TSI znosi LPG?
Jakie tam są regulatory , płytki czy hydraulika?
Bagażnik duży wiec można wsadzić zbiornik...
krzychu - 07-02-2013, 08:07
Student - TSI musi mieć dotrysk benzyny, żeby ochronić wtryskiwacze... Do tego instalacje do tego typów silników są drogie...
Podejrzewam też, że 90% instalacji jest ustawianych na ubogą mieszankę coby klient nie był rozczarowany, że mu 30% więcej pali gazu. A przy turbo trzeba mieć bogatą mieszankę coby EGT utrzymać w ryzach. Przykładem mogą być silnika Alfy TB z instalacją gazową gdzie producent podaje 30% większe zużycie gazu...
Student - 07-02-2013, 08:44
Krzychu czy nie chodzi Ci czasami o TFSI .
Wg. mnie TSI to inna konstrukcja natomiast nie interesowałem się tym dokładnie więc nie wiem i każda informacja w tym temacie będzie mile wskazana.
Zastosowanie dwóch równoległych reduktorów LPG pięknie obsłuży turbinki.
Przy ustawieniu np. + 17% każdy samochód dobrze znosi LPG, tylko jak mówisz właściciel musi być świadom że mu będzie palić zamiast 8l/Pb 10LPG.
krzychu - 07-02-2013, 09:00
Student napisał/a: | nie chodzi Ci czasami o TFSI .
Wg. mnie TSI to inna konstrukcja |
Nie chcę powiedzieć, że to dokładnie te same silniki bo może się czymś różnią poza pokrywą zaworów (na jednej Audi, a na drugiej inne koncerny VW, Skoda itd). Ale oba terminy odnoszą się do bezpośredniego wtrysku benzyny do cylindra. Chodzi o fakt, że często ten sam silnik jest nazywany w jednej marce inaczej niż w drugiej. A na przestrzeni lat silniki się zmieniły (co ciekawe jakoś tak "po cichu") więc te skróty to taki typowy marketing.
Student napisał/a: | Przy ustawieniu np. + 17% każdy samochód dobrze znosi LPG |
To czemu Alfa podaje 28-30% większe zużycie gazu? Widać aż tyle go więcej potrzeba. A jak ktoś daje mniej pewnie EGT jest wyższe... Może dla wielu silników jeszcze w normie albo po prostu delikatniej jeżdżą, a przy bucie spod każdym świateł zaczęły by się problemy? Zresztą przy N/A problem raczej marginalny przy Turbo zaczyna być bardziej widoczny bo trzeba uważać na EGT i bezpieczniej jest zalać niż dać ubogo.
rezon - 07-02-2013, 10:16
krzychu napisał/a: | Student - TSI musi mieć dotrysk benzyny, żeby ochronić wtryskiwacze... Do tego instalacje do tego typów silników są drogie. | Co też znacznie obniża sensowność zakładania LPG do tych silników, bo benzyna zużywana jest cały czas. Z moich doświadczeń z LPG wynika, że trzeba było doliczyć 20% większe zużycie LPG do benzyny i nie miałem idealnie bezproblemowych instalacji, które od czasu do czasu nie wywalałyby check engine - niezależnie od generacji instalki. Jak ktoś myśli o LPG to niech raczej szuka mniej dokładnych silników niż TSI - chociażby wcześniejsze 1,8T albo wręcz idealne do LPG 1.6MPI - nie do zajechania. Na pewno LPG ma znacznie tańsze paliwo/100km niż diesel, a tym bardziej benzyna. Ale zawsze jest coś za coś. Na razie zużycie paliwa mnie zupełnie zadowala. Osiągi zresztą też Jakiś udany egzemplarz się trafił bo 233km/h wg GPS to znacznie więcej niż podaje fabryka , a jeszcze kilka km więcej chyba by się rozpędził. Wczoraj miałem okazję sprawdzić też przyspieszenia - rzadko to robię. Na dwupasmowej jezdni na światłach (po za terenem zabudowanym) stanął obok Infiniti FX35 i z rykiem silnika po wcześniejszym przegazowaniu ruszył ostro do przodu z jękiem automatu. Coś mnie podkusiło jak wrzuciłem dwójkę, żeby jednak spróbować czy nie jestem w stanie się za nim chociaż trochę się utrzymać - w końcu to 3,5l silnik i też czterołap. Po ok. 200m wyprzedzałem wyjącego FX35. Muszę kiedyś pomierzyć przyspieszenia jak to wychodzi. Student napisał/a: | Jakie tam są regulatory , płytki czy hydraulika? | z tego co się orientuję to wszystkie silniki VW obecnie stosowane mają hydraulikę, ale mogę się mylić. Nie słyszałem/nie czytałem nigdzie o konieczności regulacji jak ma to miejsce np. w SX4.
krzychu - 07-02-2013, 10:24
rezon - jak ktoś chce gaz to pewnie będzie robił duże przebiegi. Więc dla mnie oczywistym jest, że trzeba szukać samochodu z silnikiem mało wysilonym, który dobrze toleruje gaz, a nie szukać samochodu, a potem zastanawiać się jak tu pomodzić żeby jako tako działało i ciągle poprawiać, regulować.
Pytanie czy to infinity się "ścigało" bo ja nieraz ze świateł rura, prędkość docelowa puszczam gaz.... Potem ktoś sobie myśli... aaaaa mój niemiec lepszy od japońca tylko słaby start miałem
mlun - 07-02-2013, 11:21
A czy skoda do silników z wtryskiem bezpośrednim też montuje fabryczne instalacje LPG?
rezon - 07-02-2013, 11:42
Z tego co wiem to nie. Tylko do "wolnych ssaków".
robertdg - 07-02-2013, 19:39
krzychu napisał/a: | Student napisał/a: | nie chodzi Ci czasami o TFSI .
Wg. mnie TSI to inna konstrukcja |
Nie chcę powiedzieć, że to dokładnie te same silniki bo może się czymś różnią poza pokrywą zaworów (na jednej Audi, a na drugiej inne koncerny VW, Skoda itd). Ale oba terminy odnoszą się do bezpośredniego wtrysku benzyny do cylindra. Chodzi o fakt, że często ten sam silnik jest nazywany w jednej marce inaczej niż w drugiej. A na przestrzeni lat silniki się zmieniły (co ciekawe jakoś tak "po cichu") więc te skróty to taki typowy marketing.
|
Skróty nie są uważanym przez Ciebie chłytem materkingdody
Na początku było FSI - bezpośredni wtrysk paliwa
Później było TFSI - turbodoładowany bezpośredni wtrysk paliwa
oraz TSI - Twincharger ---
Konstrukcyjnie się różnią m.in. budową rozrządu, parametrami pracy samego układu paliwowego, budową układu korbowo-tłokowego, etc Silniki nazywają sie tak jak się charakteryzują swoją pracą. Wspólną cechą jest uwarstwiony wtrysk paliwa.
krzychu napisał/a: | Zresztą przy N/A problem raczej marginalny przy Turbo zaczyna być bardziej widoczny bo trzeba uważać na EGT i bezpieczniej jest zalać niż dać ubogo. |
Dla każdego, sama geometria silnika ma znaczenie dla EGT
rezon - 07-02-2013, 21:34
Nie do końca zgadza się to z rzeczywistością. TSI - oznaczało co prawda początkowo Twincharger bo mogły mieć i kompresor i turbo, ale obecnie silniki TSI w Skodzie i większości VW to niemal kopie TFSI czyli bezpośredni wtrysk paliwa oraz turbo - bez kompresora. Nie jest zresztą bardzo potrzebny - max moment jest od 1500obr.
robertdg - 07-02-2013, 22:29
No patrz miało być na odwrót, TFSI reprezentują najbardziej rasowe modele grupy VAG
Golf GTI
Leon Cupra
Octavia RS
Audi S3
etc
|
|
|