Forum ogólne - Instalacja wodorowa
swinks_UK - 09-02-2014, 17:00
Myszon napisał/a: |
Kluczową rolę odgrywa tlen którego jest za mało w mieszance stechiometrycznej ustalonej przez koncerny dawno temu(14.7 : 1).
|
Kurna... aż oplułem kawą monitor
Jednym zdaniem się chłopie zdyskwalifikowałeś.
Zamilcz i wstydu oszczędź
Myszon - 09-02-2014, 17:26
Jeśli się gdzieś mylę to mnie w tym uświadom.
gulgulq - 09-02-2014, 18:04
Myszon... zacznij od chemii i fizyki na poziomie szkoły średniej
stosunek 14.7:1 wynika nie z uzgodnień koncernów tylko z chemii a konkretnie z udziałów molowych poszczególnych składników paliwa do jego zupełnego spalenia - czystego i teoretycznego.
Trochę teorii:
http://www.zss.lublin.pl/...%20spalania.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Współczynnik_nadmiaru_powietrza
W rzeczywistości czyste spalanie nie zachodzi więc stosuje się różne konstrukcje silników by proces ten regulować do jak najbardziej zbliżonego do teoretycznego (wtryskiwacze, wielopunktowe wtryski, czas wtrysku, konstrukcja tłoka i komory spalania, turbo, zmienne fazy rozrządu etc..)
Do regulacji składu mieszanki w silniku służy sonda lambda:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_lambda
Jak wpływają na spalanie różne lambdy poczytasz tutaj:
http://www.mototechnika.r...liki/sonda.html
Wiec to nie jest prosta sprawa bo odchylenia w jedna i druga stronę są niekorzystne.
Przestańmy w końcu pisać bzdury.
Myszon - 10-02-2014, 17:58
Racja. W rzeczywistości czyste spalanie nie zachodzi.
Szkoła średnia nie ma tu nic do rzeczy bo było to dawno temu w warunkach laboratoryjnych przedstawione i przy innym składzie benzyny niż ona ma dziś.
Dzisiejsze konstrukcje są dopracowane.Wtryskiwacze,lambdy,sterowanie.
Pytanie ile jest najnowszych aut w Polsce w stosunku do starszych.
Auta starsze nie są konstrukcjami doskonałymi.Wtryskiwacze leją paliwo strumieniem jak z kranu pod małym cienieniem a dzisiejsze cisną mgiełkę pod dużym ciśnieniem.Brak przepływomierza i drugiej lambdy chocby.Gdyby nie katalizator to byś zobaczył ile niedopalonych węglowodorów wylatuje z tłumika.A węglowodory to nic innego jak części paliwa które powinny się spalic.
Paliwo ma w sobie tyle składników ,że mieszanina tego nie spala się jednakowo szybko i całkowice w różnyc warunkach.
Musi w cylindrach odparować co w starszych samochodach np z przebiegiem 300kkm nie sądzę ,iż ma miejsce w każdych warunkach ze względu na stan silnika i jego podzespołów.Na wejściu do cylindra odparowuje tylko 1/3 cześć paliwa.
Na Pełne spalanie ma wpływ mnóstwo czynników takich jak :jakoś paliwa,stan silnika,prędkość przepływu pow.współczynnik ilości powietrza o którym wspominałeś,gęstość i temp powietrza i inne.
Myślisz,że w starszych autach jest to tak wszystko dograne ja w szwajcarskim zegarku?
Auta nowe maja czujników więcej i na pewno są lepsze.Dokładniej zbierają informacje które są potrzebne to tego aby dodać dobra dawkę paliwa do istniejących warunków.
Nie będę tego tłumaczył.Można wszystko odszukać jeśli kogoś to interesuje.
Opisane jest to w linku który zamieściłem wyżej ale trzeba go przeczytać.
Przykładowo porównując stare z nowymi można zauważyć wzrost mocy na korzyść nowych przy tym samym spalaniu i pojemności.Oczywiście ulepszona konstrukcja,ale też pełniejsze spalanie i niższa emisja.
Przy przyspieszaniu gwałtownym jak wciśniesz pedał i samochód nie przyspiesza jakbyś tego chciał a paliwo leje się strumieniami do cylindrów następuje pełniutkie spalanie a z komina siwo? albo czarno jak w dieslu?Takich momentów jest dużo podczas jazdy.
Sprawa do przemyślenia.
Krzyzak - 12-02-2014, 13:23
swinks_UK napisał/a: | Jednym zdaniem się chłopie zdyskwalifikowałeś. | No racja. Bo jak długo można jeździć na 22:1 (jak np.: Toyota Carina E albo silnik GDI). Są takie silniki, jednak to gulgulq napisał/a: | stosunek 14.7:1 wynika nie z uzgodnień koncernów tylko z chemii a konkretnie z udziałów molowych poszczególnych składników paliwa do jego zupełnego spalenia | jest dla nas biblią
Myszon - 05-05-2014, 16:21
Zgodnie z zapowiedziami kupiłem cele.
Niezbędne zbiorniki też już mam.
Do zamówienia mam jeszcze części elektryczne.
Myślę,że niedługo się przekonamy o działaniu hho.
Będąc z kumplem na szrocie w Łodzi po zbiorniki do hho trafiliśmy na gościa obok w zakładzie elektrycznym który jeździ na tej instalacji vw transporterem od roku.
Co do oszczędności to mówił ,że ich brak.Natomiast jego kolega też założył i na zbiorniku robi teraz o 200km więcej.
Zapytałem więc czy używa jakiegokolwiek emulatora którym obcina dawkę paliwa.Kręcił i nie odpowiedział jednoznacznie ale wynikało ,że nie.Nie zdziwił mnie w takim razie fakt braku oszczędności.
Jego instalacje rozpoznałem od razu gdy otworzył maskę.Był to dobry produkt ze strony hho power.
Z jego plusów zapamiętałem takie fakty jak brak spadku mocy pod obciążeniem takim jak klimatyzacja czy przyczepka..W jego przypadku było to dobre jak twierdził bo jeździ z lawetą po auta do Niemiec.Skoro nie zdemontował to znaczy ,że mu pasuje.Opowiedział jeszcze inne historie o hho ale nie będę się rozpisywał.
Jak będzie u mnie?
Zobaczymy.
Hubeeert - 05-05-2014, 18:27
No i bomba.
Temat zostanie otwarty za miesiąc/dwa jak zamontujesz i pojeździsz.
Żeby otworzyć odezwij się do mnie via PW.
Na razie zamykam bo nie mam ochoty na powtórkę z poprzednich awantur.
|
|
|