Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
iwi - 30-07-2018, 10:46
Myjk napisał/a: | @iwi, czemu auto nie ma znaczków "plugin hybrid" |
Nie rzuca się w oczy
a mało kto wie że jak ma dwie klapki do tankowania to hybryda i niech tak zostanie.
[ Dodano: 30-07-2018, 12:51 ]
Po tym teście napisałem do Rzecznika Prasowego Mitsubishi Polska
Taką uzyskałem odpowiedź.
"W odpowiedzi na emaila z dnia 23.07.2018 r. informujemy, że film zawiera za mało szczegółów co do rzeczywistego ustawienia samochodu żeby móc się wypowiedzieć.
Np. PHEV posiada 3 konfiguracje układu napędowego oraz dodatkowo na działanie wpływa tryb ECO.
Na filmie nie jest określony dokładny tryb, który był wykorzystywany"
Więc niczego się nie dowiemy od Mitsubishi - Spodziewałem się tego ale napisałem żeby wiedzieli że my wiemy.
Dla informacji - testy były robione w trybie Normal.
A tak swoją drogą - da się wymusić żeby jechał tylko na benzynie?
W trybie Normal samochód jeździ (jeśli nie przekroczymy obrotów) tylko na elektryku a po rozładowaniu do 30% baterii przechodzi w kombinację spalinowo - elektryczną
W trybie Save - zapamiętuje ile ma pojemności baterii i jeździ w takiej konfiguracji jakby był Normal z tym, że zamiast 30% jest zapamiętana wartość
W trybie Charge jest włączony generator a całość działa na kombinacji elektryczno - spalinowej. Po naładowaniu na maxa przechodzi w tryb Save przy czym ta zapamiętaa wartość to 100%.
Czy ECO czy nie ECO to ma znaczenie tylko dla klimy i przy jakich obrotach odpalać spalinowy silnik.
vavoom - 30-07-2018, 23:14
iwi napisał/a: | Trzecia rzecz - na próbie po przekątnej przy przytrzymywaniu gazu samochód zjechał z rolek (dlatego na filmie trochę dłużej go trzymałem i czekałem aż zaskoczy - ale tak się nie stało) | Mała poprawka - to była próba z rolkami po jednej stronie, po dłuższej chwili zjechał z rolek. Rolki były po stronie kierowcy (podczas nagrywania były po stronie pasażera).
Myjk napisał/a: | Ja nadal szukam rolek gdzieś bliżej, bo nie chce mi się 500km gonić | Zorganizuj jakąś większą ekipę chętną do przetestowania swoich samochodów, to przyjedziemy do Warszawy w drugiej połowie września. Ewentualnie wesprzyj nas przez Patronite
Jeśli testy drugiego PHEV wypadną tak samo, to będzie można męczyć MMP.
wit - 31-07-2018, 20:26
Myjk napisał/a: | Mam tego BOXa kupionego. Generalnie to nic nie daje poza tym że zamula samochód |
witajcie, dawno nie byłem na forum i widzę, że wreszcie pojawiają się użytkownicy PHEV
masz rację z tym BOXem, że zamula trochę. Ale po to jest! On ma za zadanie zmienić charakterystykę auta na bardziej elektryczną. Nowe modele mają już przycisk EV i ten boks + wciśnięcie ECO daje elektryka (poza oczywiście koniecznym uruchomieniem silnika). Już trochę go mam i porównałem też w drodze! jednym PHEV bez BOXa a drugim z BOXem jechaliśmy jeden za drugim w trasę. Średnia 140 na przelotówkach z Krakowa do Kielc a dalej zwykłe kręte drogi. Z BOXem pali o 1 l mniej na 100 km! To zamulanie sprawia, że bardziej ekonomicznie wykorzystuje moc z baterii i reguluje pracą silnika spalinowego. Mam w firmie dwa PHEV i mam porównanie. Z BOXem tankuję widocznie mniej (choć przebieg mają bardzo podobny), a w mieście wykorzystanie baterii znacznie większe z BOXem. Jak chcę depnąć to wyłączam BOXa i wtedy jest jak fabryczny Też chciałbym aby silniki el. były nieco mocniejsze! Spalinowy silnik jest ograniczony (jeśli ktoś już pyta) w sposób najprostszy z możliwych! Filtrem powietrza jak rozłożysz to zobaczysz, że połowę powierzchni zakryli i stłumili ssanie... Można zamówić wydrukowany na 3D filtr w pełnym rozmiarze... Penie w trasie większa moc ponad 130 km/h czasem by się przydała, ale palić swoje z pewnością będzie czasem jadę dość daleko i niestety zbiornik w PHEV to porażka Patrzyłem pod auto i moim zdaniem o 20l większy mógłby być...
[ Dodano: 31-07-2018, 20:43 ]
iwi napisał/a: | A tak swoją drogą - da się wymusić żeby jechał tylko na benzynie? |
PHEV nie ma skrzyni biegów i przełożenie na koła idzie bezpośrednio przez sprzęgło
To tak jakbyś chciał z 4 biegu startować spaliniakiem i jechać na 4 biegu 20 km/h. Normalnie Ci zgaśnie. Dopiero ok. 70 km/h przednia oś ma takie obroty, że nie zadusi silnika...
vavoom - 25-08-2018, 12:51
Kiepawo nakręcone, ale ktoś testował PHEV na trzech rolkach:
https://youtu.be/2l-XjpaaPOY
mkm - 27-08-2018, 03:32
Nie wiem tylko skąd ta moda na rolki - rozumiałbym już płytę poślizgową -ba! asfalt polany olejem..., ale rolki? Połączenie krawężnika z luźnymi walcami?
Test niemiarodajny i prosty do obejścia przez kierowcę - jakbym tak na diagnostyce wyjeżdżał z rolek jak na prezentowanych "testach" to bym się bujał do... wiecie czego
Ja wiem, że dzisiejsze auta mjaą zupełnie odciążyć kierowcę, który musi tylko w odpowiedniej chwili włączać przyciski i wciskać pedał, ale... nie zapominajmy, że elektronika i "systemy" mają nas wspomagać[, a nie zastępować.
Jak testować to w terenie do czego zachęcam
rezon - 27-08-2018, 16:27
mkm napisał/a: | ... Test niemiarodajny i prosty do obejścia przez kierowcę - jakbym tak na diagnostyce wyjeżdżał z rolek jak na prezentowanych "testach" to bym się bujał do... wiecie czego .... |
1. ciekawe jak te rolki "obejdziesz" jedyne wyjście to skręcić kierownicę, ale wtedy to nie ma nic wspólnego z testem na rolkach.
2. rolki w SKP stawiają opór, te praktycznie wcale i jak nie ma dobrego napędu to się nie zjedzie. jest to zupełnie nieporównywalne
3. rozumiem, że jak źle wypada Mitsubishi, to test jest niemiarodajny. Jakby wypadało dobrze, to test byłby super Jakbym słyszał swojego szefa, czytającego moje analizy Jak wyniki były dobre, to były świetne analizy, jak złe - to źle przeprowadzony test Rolki to może i nie jest to najlepszy test, ale porównywalny - w przeciwieństwie do terenu.
4. patrząc na wyniki PHEV'a mam dobrą wiadomość dla jego posiadaczy - będziecie mieli mniej do przejścia po traktor O2 miał lepszy napęd i musiałem dalej iść
vavoom - 28-08-2018, 10:25
mkm napisał/a: | Test niemiarodajny (...) Jak testować to w terenie | Niemiarodajny? Test PHEV wykazał, że jeśli dwa koła nie mają przyczepności - samochód nie ruszy.
Jaki to cud wydarzy się w takiej sytuacji w terenie (np. na wykrzyżu - dwa koła w powietrzu), że wynik będzie inny niż na rolkach?
mkm napisał/a: | prosty do obejścia przez kierowcę | Tak jak napisał rezon - jedyny sposób to skręcić kierownicę, w wyniku czego 'luźne walce' przestaną się obracać i złapiesz przyczepność o 'krawężnik'.
Wiadomo, że test na rolkach to tylko prosta symulacja, ale jeśli w takim teście cała ta elektronika i wszystkie cuda inżynieryjne nie są w stanie ruszyć samochodu o 50 cm do przodu, no to sorry, ale chyba coś jest nie tak.
krzychu - 28-08-2018, 11:13
mkm napisał/a: | Nie wiem tylko skąd ta moda na rolki |
Z bardzo prostej przyczyny. Widać kiedy w ogóle samochód będzie chciał ingerować mechaniką lub elektroniką... Dodatkowo widać jak szybko reaguje na taką sytuację.
Np. Mazda CX-3 tyl przyhamuje ale dopiero na drugim biegu ustawionym manualnie.... Bardzo przydatna porada...
wit - 10-09-2018, 12:38
Czy komuś już się zdarzyło? Od dłuższego czasu pika gdy hamuję i ruszam! Na wyświetlaczu nic nie pokazuje ale jak hamuję (i już mam tak 5 km/h) to zapika trzy razy, a jak puszczę hamulec i ruszam to znowu zapika trzy razy już tak mu się zdarzało, ale po tygodniu mu przechodziło i przestał, a teraz już pika od dwóch miesięcy i mu nie przechodzi... Czy komuś już tak się działo? podejrzewałem jakieś zwarcie w czujnikach i że po deszczach coś mogło zawilgnąć... przedtem tak zaczynał pikać i mu przechodziło po jakimś czasie. Na wyświetlaczach nic nie pokazuje a pika tak jak czujniki... Chyba będę musiał kiedyś podjechać do serwisu i spytać co to takiego...
vavoom - 03-11-2018, 13:14
Myjk napisał/a: | Niebawem postaram się zrobić bardziej profesjonalny test, bo ten powstał po chwili dyskusji. | No to może na rolkach? Możliwe, że w "długi weekend" listopadowy będziemy w Warszawie
Myjk - 11-11-2018, 18:44
vavoom napisał/a: | Myjk napisał/a: | Niebawem postaram się zrobić bardziej profesjonalny test, bo ten powstał po chwili dyskusji. | No to może na rolkach? Możliwe, że w "długi weekend" listopadowy będziemy w Warszawie |
Dzięki uprzejmości vavoom (miło było poznać) dzisiaj miałem okazję pobujać się na rolkach. Test mojego OL PHEV wypadł zdecydowanie lepiej niż białego OL użytkownoka iwi testowanego wcześciej, ale niestety też nie idealnie. Moje auto zjechało z jednej i z dwóch rolek w różnych układach, poległo niestety na trzech. Niby coś szarpalo, ale niedostatecznie. Teraz pytanie co było nie tak z autem iwi że nie zjechało praktycznie w żadnym przypadku. Ciekawe nadal dlaczego spalinowe OL zjeżdżają z trzech rolek, a OL PHEV nie. Ewidentnie jest to wina programu i pewnie z łatwością możnaby to naprawić...
Ps. powiadomienia z tego wątku mi nie przychodzą.
Bizi78 - 11-11-2018, 19:01
Myjk, wejdź w profil na górze strony i włącz powiadomienia .
Myjk - 11-11-2018, 19:30
Bizi78 napisał/a: | Myjk, wejdź w profil na górze strony i włącz powiadomienia . |
OK, niemniej miałem powiadomienia dla wątku włączone i nie przyszło. To w profilu daje ustawienie domyślne.
rezon - 11-11-2018, 22:19
Myjk napisał/a: | vavoom napisał/a: | Myjk napisał/a: | Niebawem postaram się zrobić bardziej profesjonalny test, bo ten powstał po chwili dyskusji. | No to może na rolkach? Możliwe, że w "długi weekend" listopadowy będziemy w Warszawie |
Dzięki uprzejmości vavoom (miło było poznać) dzisiaj miałem okazję pobujać się na rolkach. Test mojego OL PHEV wypadł zdecydowanie lepiej niż białego OL użytkownoka wit testowanego wcześciej, ale niestety też nie idealnie. Moje auto zjechało z jednej i z dwóch rolek e różnych układach, poległo niestety na trzech. Niby coś szarpalo, ale niedostatecznie. Teraz pytanie co było nie tak z autem wita że nie zjechało w żadnym przypadku. Ciekawe nadal dlaczego spalinowe OL zjeżdżają z trzech rolek, a OL PHEV nie. Ewidentnie jest to wina programu i pewnie z łatwością możnaby to naprawić...
Ps. powiadomienia z tego wątku mi nie przychodzą. | Czyli z jakiegoś powodu żadna z testowanych do tej pory hybryd (niezależnie jakiej marki) nie zjeżdża z trzech rolek.
Myjk - 11-11-2018, 23:08
rezon napisał/a: | Czyli z jakiegoś powodu żadna z testowanych do tej pory hybryd (niezależnie jakiej marki) nie zjeżdża z trzech rolek. |
Powód jest znany -- błędne wysterowanie.
Przywołam tutaj kawałek biuletynu MMC odnośnie sytuacji gdy oba przednie koła nie mają przyczepności. Auto nie podłącza tyłu aby zachować bezpieczeństwo w zakrętach. Aby w takiej sytuacji podjechać należy włączyć 4WD Lock i wyłączyć DSC. Faktycznie wtedy zjeżdża. OL PHEV chwalą się dobrą kontrolą w skrętach, lepszą niż wersje spalinowe, być może te trzy rolki są także z tym powiązane -- niemniej i w takim wypadku procddura j.w. powinna pomóc, ale się tak nie dzieje niestety. Jak tylko vavoom wrzuci filmy trafią do MMC i będą się tam głowić i ew., mam nadzieję, interweniować wyżej.
|
|
|