To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Patrykowa Sigma

jacek11 - 22-01-2014, 07:53

Patryk,na litość boską pomierz wał mikromierzem.Nie ciekawie to wygląda z opisu :(
szpala85 - 22-01-2014, 11:25

spoko spoko hehe :mrgreen:
będzie dobrze :mrgreen:

zdjęcia panewek :

wojtas - 22-01-2014, 15:29

Tak się zastanawiam, wyciągnąłeś silnik z auta? Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić wymiany panewek głównych na aucie. Proponuję jeszcze sprawdzić jakie ciśnienie dale pompa olejowa i czy smok pompy nie jest zatkany (syfem). Zdarzają się przypadki w których wgnieciona miska olejowa zatyka wyżej wymieniony element.
szpala85 - 22-01-2014, 17:07

wojtas, nie wyciągałem silnika hehe :wink: jest normalnie dojście od spodu do panewek głównych .... piszę ci szczerze :wink:

btw. no właśnie muszę zmierzyć to ciśnienie bo też coś mi się nie podoba ...
smok był w tych opiłkach z panewkii już jest czysty , miska cała nie wgnieciona

wojtas - 22-01-2014, 17:46

Chyba czegoś nie rozumiem, dolne czopy odkręcisz w całości ale wał będzie dalej podtrzymywany przez koło zamachowe i sprzęgło więc jak wyciągniesz panewki te które są na czopach bloku? Poza tym przydałoby się sprawdzić drożność kanałów olejowych tych panewek. Nie chcę tu nikogo urazić, ale taka naprawa to jakoś od :butthead: strony. :doubt:
szpala85 - 22-01-2014, 19:32

wojtas, zobacz na zdjęcia i policz ile jest dużych panewek :wink:
8 szt . hehe

z wyjęciem tych górnych nie miałem problemu bo lekko je wepchałem i same okrążały wał ... zrobiłem to palcami bez użycia jakiś drastycznych środków :wink: ot cała tajemnica :wink:

wojtas - 22-01-2014, 19:38

Jakoś nie mogę się przekonać do takiej wymiany panewek, no ale z drugiej strony do odważnych świat należy. :wink:
Wszyc - 22-01-2014, 19:41

Ale wy przesadzacie bez urazy jak by był problem z drożnością kanału olejowego stara panewa prawde by powiedziała...zlukaj czy wał jest cacy zakładaj panewki skręcaj i odpalaj tego dziada bo nigdy nie pojeździsz :mrgreen:

btw jak już robisz fotki panewek to w lepszej jakości i pod dobrym światłem tak to i tak kij widać

EDIT: Chodź dwie główne mi sie nie podobają ale to Ty masz je w rekach lepiej widzisz a mechaniki troche znasz jak pamiętam ;)

szpala85 - 22-01-2014, 20:38

hehe spoko dam radę ... btw. ja ten silnik w sigmie to moge z zamkniętymi oczyma składać i rozbierać :P
jacek11 - 23-01-2014, 22:01

Panewy katastrofa :shock:

Tak się zastanawiam,jak zamierzasz wsunąć je z powrotem,tak aby olej na nich został :roll:

deejay - 24-01-2014, 22:48

jacek11 napisał/a:
Panewy katastrofa :shock:

Tak się zastanawiam,jak zamierzasz wsunąć je z powrotem,tak aby olej na nich został :roll:

Dokładnie .

Tak na marginesie , to panewek głównych sie tak nie wymienia , można sobie pozwolić na taki zabieg jak auto idzie na sprzedaż :wink: , ale dla siebie robić taki gnój i niedokładność :? W ten sposób można sobie wymienić panewki na korbach bez problemu , ale wał ... . Twoja decyzja ty będziesz jezdził tym autem , oby tylko długo .

lukasz12 - 29-01-2014, 21:22

Piwor napisał/a:
lukasz12 napisał/a:
A możesz trochę rozwinąć?

Nie mam na to czasu, napisałem na samym początku, że tak może być i jest.

Ciekawa "argumentacja" ...

Piwor - 29-01-2014, 21:42

lukasz12, nie potrzebuję niczego argumentować. EOT.
lukasz12 - 29-01-2014, 22:16

Piwor napisał/a:
lukasz12, nie potrzebuję niczego argumentować. EOT.

To po co zabierasz głos? :roll:
Nie chcę być nieprzyjemny, ale jak to mówią "jeśli fakty będą świadczą przeciwko mnie to tym gorzej dla faktów". Też z mojej strony koniec tematu bo faktycznie szkoda czasu i miejsca w bazie danych na jałowe dyskusje. :roll:

szpala85 - 11-02-2014, 19:24

dzisiaj przy skręcaniu panewek korbowych skapłem sie że kupiłem za grube do jasnej cholery .... :evil:
caly czas dziwiło mnie to że nie mogłem przekręcić wałem po montażu ... aż spojrzałem na spód panewy a tam 0.25 :evil:

o czym ja myślałem :|

btw. w sigmie zeszło powietrze z tylnich opon hehe ... ale teraz jest zglebowana :mrgreen: