Outlander I GEN Techniczne - Outlander a jego silnik 2.0 Di-D.
Wook@sH - 13-10-2007, 15:10
No niby wszystko jasne, z tym że zasugerowałem sie tym ze gaz działa na podciśnienie.
I czy tłoki wciągające powietrze nie będą powodowały wciągania tez gazu z miksera?
Rozumiem że nie wciąga, ale po prostu taka myśl mi sie pojawiła.
Anonymous - 16-10-2007, 12:45
Hubeeert napisał/a: | Kurde nie rozumiem tego prawdę mówiąc.
U mnie opaska spadła (turbo ładuje 0,86 a piku 1,0 bara) jak Ojcu się zachciało ładniejszej niż fabryczna opaski. I spadła. Dobrze, że ori nie wyrzucił bo juz na 2 turbinie jeździ. Pierwsza wytrzymała 312000km |
Problem (chyba) rozwiązany. Montowane są teraz nowe przewody z podwójną kryzą. Odebrałem Miśka z serwisu, ale uraz mi został i się boję "przycisnąć" W każdym razie dzięki wszystkim którzy próbowali mi pomóc. Pzdr.
Anonymous - 16-10-2007, 21:56
może wrócimy do tematu?
co do spalania hamując silnikiem... a jak wytłumaczycie, że na luzie na światłach zużycie pokazuje MAXa? czyżby stanie na światłach było tak paliwożerne?
Hubeeert - 16-10-2007, 21:58
tommay, silnik pracuje natomiast samochód nie jedzie. Jakie jest zużycie na 100km?
Maksymalnie wysokie.
saphire - 16-10-2007, 22:00
Dlatego w tej sytuacji kompy powinny pokazywać zużycie w litrach na godzinę a nie na setkę
Anonymous - 16-10-2007, 22:04
Hubeeert napisał/a: | tommay, silnik pracuje natomiast samochód nie jedzie. Jakie jest zużycie na 100km?
Maksymalnie wysokie. |
no tak, ale przecież nie można tego brać pod uwagę przy obliczniu średniej zużycia paliwa.. nie?
A może jest tak (wrócę do swojej wersji zdarzeń), że zarówno przy jeździe na hamowaniu silnikiem, jak i podczas postoju na światłach, pomiar zużycia paliwa nie jest przeprowadzany, dzięki czemu średnia zużycia jakaś tam wychodzi...
Hubeeert - 16-10-2007, 22:17
tommay napisał/a: | no tak, ale przecież nie można tego brać pod uwagę przy obliczniu średniej zużycia paliwa.. nie? |
Ale paliwo jest spalane. Więc wchodzi, tym bardziej, że postoje w trakcie gdy silnik jest włączony są normalne w jeździe. I nie tylko w cyklu miejskim.
tommay napisał/a: | A może jest tak (wrócę do swojej wersji zdarzeń), że zarówno przy jeździe na hamowaniu silnikiem, jak i podczas postoju na światłach, pomiar zużycia paliwa nie jest przeprowadzany, dzięki czemu średnia zużycia jakaś tam wychodzi... |
Nie jest tak
Anonymous - 16-10-2007, 22:33
uważam (choć to pewnie można sprawdzić jakoś) że podczas hamowania silnikiem i podczas postoju na światłach pomiar zużycia nie jest prowadzony, co przecież nie oznacza, że silnik nie spala paliwa. To są dwie różne sprawy: pomiar i spalanie.
No cóż, odpalę Outka i będę stał nim w garażu i zobaczymy jak się będzie zmieniała średnia zużycia paliwa na komputerze...
JCH - 16-10-2007, 22:40
tommay napisał/a: | uważam (choć to pewnie można sprawdzić jakoś) że | Jest takie powiedzenie: "Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli".
Nie. nie jestem z Kółka Różańcowego ani z Radia M.
Anonymous - 16-10-2007, 22:43
JCH napisał/a: | Jest takie powiedzenie: "Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli".
Nie. nie jestem z Kółka Różańcowego ani z Radia M. |
miałeś na myśli na pewno: "Błogosławieni, którzy nie wiedzieli a uwierzyli"
[ Dodano: 17-10-2007, 22:28 ]
Jackie napisał/a: | alvent napisał/a: | Jackie...czy to jest zgodne z gwarancją????... Mogę się wybrać do Twojego serwisu:)...zreszta niebawem mam przegląd po 15 tyś. |
Jak najbardziej. Program dostarcza MMC Jeżeli tylko masz ochotę, zapraszam do Białego na przegląd
Pozdrawiam |
Jackie, muszę cię wywołać do tablicy Jak to w końcu jest z tym softem? Jutro jadę do serwisu, a już mi powiedzieli, że nie ma żadnej opcji co do zmiany softu na nowszy. Podobno dotyczyło to tylko kilku pierwszych sztuk Outlandera. Miały problem z gaśnięciem na jałowym biegu, soft podnosił obroty i było ok.
Pisałeś, że update'ujesz klientom soft i lepiej im się jeździ... To jak? Tylko tym najstarszym egzemplarzom? Czy wszystkim? Czy u mnie w serwisie nie znają podstaw ? Jak to jest z tym softem?
[ Dodano: 22-10-2007, 21:53 ]
a czy ktoś może mi powiedzieć, czy mój Outlander może palić 10l/100km? Czy to normalne? Wszyscy piszą że 7l/100km to norma...
Anonymous - 23-10-2007, 23:17
Odebrałem samochód na początku października. Przyspiesza wyraźnie już od 2 tys. obr. Spalanie 8-8,5 litra. Poprzednio jeździłem 4 lata Peugotem 307 SW HDI 136 KM. Przyspieszał od 2,2-2,5 tys. obr. Spalanie na tych samych trasach 7,2-7,5 litra. Częste wizyty w serwisie. Po 50 000 km regeneracja tyrbiny. Wymiana drobnych elementów:zaworów, filtra FAP itp. Częste resetowanie komputera, który niezbyt dobrze interpretował dane i przełączał sterowanie silnika w tryb awaryjny. Tyle, że trochę cichszy.
tomekrvf - 24-10-2007, 00:24
Bulaj, ten Twój Pug 307 był przykładem niezawodności
Hubeeert - 24-10-2007, 00:59
tomekrvf napisał/a: | Bulaj, ten Twój Pug 307 był przykładem niezawodności |
No i się nie zapalił
Sam jeżdżę Pugiem (406) nie moge narzekać ale.....
.... co Misiek to Misiek
Anonymous - 24-10-2007, 10:08
Pisałem tylko o silniku. Poza tym: wymiana baku paliwa, wymiana wiązki głównej przewodów, wymiana akululatora bo ciekł, a o naprawach zawieszenia nie ma co mówić, bo każdy wie. Klakson działał sporadycznie i przez 4 lata żaden serwis nie dał mu rady. Myślę, że część z tych usterek to choroba "wieku dziecięcego". Kupiłem go 2 miesiące po premierze.
Anonymous - 25-10-2007, 20:45
136 KM?? A z tego co pamietam to na poczatku produkcji byly tylko 90 i 110 KM.
|
|
|