To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Na światłach mijania przez cały rok

Robson86 - 03-08-2007, 16:44

tez cos wtrace:
"Porownujac pierwsze 6 miesiecy 2006 i 2007roku, komenda glowna policji podaje ze w 2007roku wzrosla o 18%, a liczba zabitych o 21% natomiast liczba rannych o 17%. w 2007roku. W tym okresie od 1 kwietnia obowiazywala jazda na swiatlach przez 24h." wiec gdzie ta poprawa bezpieczenstwa... :? :? :?
pozdroo

Anonymous - 03-08-2007, 18:41

phot napisał/a:
Artykul dla mnie troche bzdurny w sumie bo i liczba aut sie zwieksza w Polsce...

pisanie troche bzdurne bo i liczba auta na swiatlach sie zwiekszyla, czy moze te auta jezdzily bez swiatel?
swiatla nic nie zmienia (o czym mowia statystyki), jesli nie bedzie bezpieczniejszych drog.

phot - 03-08-2007, 19:10

arturro pozwole sobie sie z Toba nie zgodzic w penej kwestji najpier cyt.:

"W maju i czerwcu, czyli w dwóch pierwszych miesiącach wprowadzenia obowiązku używania świateł mijania w całej Polsce doszło do 8 414 wypadków. Dla porównania w tym samym okresie ub. roku policja odnotowała o trzy wypadki mniej. Zwiększyła się także liczba zabitych - z 812 do 831. Prawie o 400 osób więcej trafiło do szpitali. Na pocieszenie pozostaje jedynie spadek drobnych stłuczek. W maju i czerwcu 2006 r. drogówka dostała prawie 64,1 tys. takich zgłoszeń, teraz nieco ponad 63,7 tys."

Byc moze wyrazilem sie niezbyt jasno i zle zinterpretowales sens tego co napisalem... Chodzi mi o to ze rok temu jezdzilo w Polsce mniej pojazdow stad mniej wypadkow... Oczywiscie zgadzam sie w pelni co do kwestji tego ze drogi w Polsce powinny byc lepsze ale ja zostaje przy zdaniu ze auto na swiatlach jest o wiele bardziej widoczne.
Pozdrawiam

Hubeeert - 03-08-2007, 19:26

Taka piosenka kiedys byla:

ZNOW SIE ZACZYNA
TANIEC PINGWINA
NA SZKLE....

A Wy znow to samo i o tym samym...

Zapraszam - tu jak we mgle zobaczycie samochod jadacy z naprzeciwka BEZ SWIATEL ALBO NA POSTOJOWKACH odechce sie argumentow o bezsensownosci jazdy na swiatlach.

W zeszlym roku Policja zrobila akcje i sprawdzala swiatla. CZy wogole sa. Okazalo sie ze sporo kierowcow nawet zarowek nie mialo w lampach...

Anonymous - 03-08-2007, 19:29

phot napisał/a:
Byc moze wyrazilem sie niezbyt jasno i zle zinterpretowales sens tego co napisalem... Chodzi mi o to ze rok temu jezdzilo w Polsce mniej pojazdow stad mniej wypadkow...

trzebaby sprawdzic ile % obecnie jezdzi wiecej aut, a o ile % wzrosla liczba wypadkow.
mozna tez to rozumiec w ten sposob ze swiatla powinny zniwelowac niebezpieczenstwo w zwiazku z wieksza liczba pojazdow obecnie ale niestety tak nie jest.

JCH - 03-08-2007, 19:31

Hubeeert napisał/a:
Zapraszam - tu jak we mgle zobaczycie samochod jadacy z naprzeciwka BEZ SWIATEL ALBO NA POSTOJOWKACH odechce sie argumentow o bezsensownosci jazdy na swiatlach.
Przecież od zawsze trzeba było we mgle jeździć na światłach, tylko Policji się nie chciało za to karać.
Anonymous - 03-08-2007, 19:34

Hubeeert napisał/a:
A Wy znow to samo i o tym samym...

ee nie marudz :) interes musi sie krecic :D

Hubeeert napisał/a:

mi swiatla nie przeszkadzaja zupelnie i w sumie to lotto ale stanie w korku przy 30C na zew uwazam za bezsens.
a to ze wyspiarze maja fantazje to inna historia :)

phot - 03-08-2007, 19:41

arturro - oczywiscie gdyby w artykule byl podany stosunek procentowy mialo by to sens ale tu sa liczby a aut przynajmneij w moim regionie jest coraz wiecej i nasilenie ruchu tez jest coraz wieksze - nie moge sie oczywiscie wypowiedziec na temat calej Polski a tylko odnosnie Zachodniopomorskiego...
Osobiscie dopuki to nie bedzie zabronione bede jezdzil w dzien na swiatlach... Jezeli chodzi o korki to czy swiatla sa wlaczone czy nie nie ma to znaczenia aczkolwiek czy to szkodzi w jakis sposob? Swiatla nie obciazaja znaczaco silnika...
Pozdrawiam

Hubeeert - 03-08-2007, 20:10

Hubeeert napisał/a:

tu w UK :D - czytaj uwazniej Jacek.

JCH - 03-08-2007, 20:25

Hubeeert napisał/a:
tu w UK
A "tu w UK" czyli tam to przepisy odnośnie jazdy w warunkach ograniczonej widoczności są inne :?: :roll:
Pytam teraz poważnie, bo jakoś nie wyobrażam sobie aby było inaczej tylko kto na to zwraca uwagę .....
Też byłem zdziwiony jak dawno, dawno temu, gdy jeszcze powszechne używano w pewnym kraju żółtych świateł mijania, wyłaniało się zza ściany deszczu takie "cuś" i jechało sobie na pozycyjnych albo zupełnie bez :shock:

Anonymous - 03-08-2007, 20:34

phot napisał/a:
Jezeli chodzi o korki to czy swiatla sa wlaczone czy nie nie ma to znaczenia aczkolwiek czy to szkodzi w jakis sposob? Swiatla nie obciazaja znaczaco silnika...

moj system audio skutecznie co jakis czas usmiercal aku i alternator, ktoregos dnia alternator kilka dni przez 1 listopada zdechl ale nie na tyle zeby byl jakis problem, denerwujaca sytuacja zaczela sie po 1 XI kiedy to na wolnych i wlaczonych swiatlach auto praktycznie gaslo, przeklnalem wtedy ten przepis i tak mi zostalo.
w golfie mam wlaczony modul komfortu wiec swiatla zapalaja sie w momencie przekrecenia kluczyka, w audi niedlugo zawitaja dzienne led, wiec tak jak pisalem mi to lotto.
przepis ten imo nie zmniejszy liczby wypadkow.

[ Dodano: 03-08-2007, 20:39 ]
JCH napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
tu w UK
A "tu w UK" czyli tam to przepisy odnośnie jazdy w warunkach ograniczonej widoczności są inne :?: :roll:
Pytam teraz poważnie, bo jakoś nie wyobrażam sobie aby było inaczej tylko kto na to zwraca uwagę .....
Też byłem zdziwiony jak dawno, dawno temu, gdy jeszcze powszechne używano w pewnym kraju żółtych świateł mijania, wyłaniało się zza ściany deszczu takie "cuś" i jechało sobie na pozycyjnych albo zupełnie bez :shock:

tu czyli tam nikt sobie nie robi z koniecznosci uzywania swiatel, ludzie jezdza na halogenach, dziwnych swiatelkach, o godz 24 mozna spotkac goscia jadacego na postojowkach, w ulewie "miesiaca" wiekszosc wogole nie uzywa swiatel itd. itd. a ludzi ginie jakby mniej :?

Hubeeert - 03-08-2007, 20:56

arturro napisał/a:
tu czyli tam nikt sobie nie robi z koniecznosci uzywania swiatel, ludzie jezdza na halogenach, dziwnych swiatelkach, o godz 24 mozna spotkac goscia jadacego na postojowkach, w ulewie "miesiaca" wiekszosc wogole nie uzywa swiatel itd. itd. a ludzi ginie jakby mniej :?

Jakby zagadka no nie?

cider55 - 03-08-2007, 21:16

Pozwolicie,że wtrącę swoje 3 grosze do tematu:
kilka lat wstecz jadąc do Francji przez Italię włączając się do ruchu na drogę expresową w lewo pusto droga prosta jak drut gęsta mżawka bo to był listopad, wyjeżdżam i nagle sygnał ,a w lusterku wyłania się nie oświetlony TIR na szczęście nic się nie stało bo zdążył mnie ominąć.Ale gdyby miał włączone światła mijania to na pewno byłby widoczny i nie doszło by do takiego zdarzenia Używanie świateł jest obowiązkowe ,powinno tak być i tak być musi.Podobnie jak zapinanie pasów A co do jazdy w słoneczne dni to jadąc pod słońce czasami trudno zauważyć jadący. samochód nawet z włączonymi światłami.Dlatego nie rozumiem do czego prowadzi ta polemika?

Anonymous - 03-08-2007, 21:40

cider55 napisał/a:
Dlatego nie rozumiem do czego prowadzi ta polemika?

moze do tego ze obowiazek wlaczenie swiatel wcale nie zmniejszyl liczby wypadkow?

JCH - 03-08-2007, 21:57

cider55 napisał/a:
Pozwolicie,że wtrącę swoje 3 grosze do tematu:
kilka lat wstecz ....włączając się do ruchu ... w lewo pusto droga prosta jak drut gęsta mżawka bo to był listopad, ... wyłania się nie oświetlony TIR