To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.

jacek11 - 07-06-2023, 16:56

Rozstać się z nią nie możesz, jak ja z Galantem :mrgreen:
Bizi78 - 07-06-2023, 18:50

Ano zabieram się do zmiany jak pies do jeża :mrgreen: .
apg2312 - 08-06-2023, 05:36

Cytat:
Ano zabieram się do zmiany jak pies do jeża :mrgreen: .

Miałem to samo z Carismą.
Na szczęście/niestety* (niepotrzebne skreślić) mój kumpel to powiem nieskromnie najlepszy w Chorzowie mechanik, przez którego zresztą Cari była serwisowana. On mi wytłumaczył w końcu, że sentyment sentymentem, ale niestety żyjemy w świecie, gdzie liczą się pieniądze.
Wiem, 2 lata temu za Accorda zapłaciłem 11 tysi, i mogłem niby te pieniądze włożyć w Carismę - ale raz, ze jeśli chodzi o prace blacharsko-lakiernicze nie wiem, czy by to w ogóle starczyło, a dwa, cały czas miałbym auto z 1996 rocznika, które i tak wytrzymałoby kilka lat, a co potem ??
Więc był szybki wypad do Krakowa po Hondę, a Carisma niestety, z bólem serca, ze łzą w oku pojechała na szrot, jakimś pocieszeniem może być to, że części z niej pewnie jeżdżą do teraz w innych autach...
Z drugiej strony, 2 Carismy jeżdżą jeszcze na ten warsztat mojego kumpla. Oleje, serwis, takie tam pierdólki. Wsiadłem jakiś czas temu do takiego Misia i szczerze mówiąc, po dwóch latach jeżdżenia Accordem To Carisma jest ciasna, głośna, niestabilna, słabe hamulce, 1.8/115 KM to zdecydowanie zbyt mało w porównaniu do 2.0/155KM Hondy...i jeszcze wiele innych rzeczy mógłbym wymienić... Wiem, wiem, jednak 7 lat różnicy i inna marka, chociaż też Japończyk ;)
No cóż, zostały wspomnienia i kilka zdjęć, a żyć trzeba dalej.

deejay - 08-06-2023, 12:46

Rafał kiedy jakieś zmiany na lepsze ? , jest tyle pięknych i fajnych aut :wink: :P
Hugo - 08-06-2023, 13:18

Marcin-Krak, mój jest cały czas.
Bizi78 - 08-06-2023, 13:20

Pewnie jakoś po wakacjach, tak abyś zdążył mi zrobić konserwację :P .
Model już dawno wybrany ix20 1.6pb tylko szukam odpowiedniej sztuki 8) .

Hugo - 08-06-2023, 13:26

deejay, niby są, ale bądźmy szczerzy, żadne nowsze bezawaryjnością nie dorasta nawet do pięt staremu japończykowi. Nie żebym namawiał na remont Space Stara, bo to kompletnie bez sensu, u mnie już od ponad roku robi jako dostawczak i w tej roli spisuje się rewelacyjnie. Odpalany bardzo rzadko, zawsze odpala na strzał. Pali niewiele, pojemny jak diabli.
Bizi78, uważaj na benzynowe silniki w Hyundaiu, nie pamiętam które, ale są takie padaki, które mają luźne pasowanie, od nowości chodzą jak kupa złomu, tłuczą i stukają jak diesel. Palą olej na potęgę, tłoki mają luzy w tulejach, a tuleje cylindrów się owalizują. Remont jest nieopłacalny.

Bzyk_R1 - 16-06-2023, 16:18

Bizi78, auto ładne, kolega z pracy ma, takie sprytne.

Hugo - 17-06-2023, 04:46

Venga czy ix20 to bardzo ładne autka, w ogóle Hyundai i Kia robią ciekawe stylistycznie auta.
Bizi78 - 02-07-2023, 09:43

Ostatnio zaczął piszczeć mechanizm wycieraczek, potraktowałem go smarowidłem od toyoty i przestał 8) .
Nowy mechanizm OE czeka w domowym magazynie ale już raczej nie będzie zakładany.
Dodatkowo wczoraj po ruszeniu wskazówka prędkościomierza postanowiła poleżeć sobie na kołku :evil: .
To samo mam od paru lat ze wskazówką obrotomierza, puknięcie w zegary pomaga w obu przypadkach :D .
Jak to mówią mechanicy: jeździć, obserwować :mrgreen: .

Marcino - 04-07-2023, 09:02

deejay napisał/a:
Rafał kiedy jakieś zmiany na lepsze ? , jest tyle pięknych i fajnych aut :wink: :P

U mnie chyba przyjadą zmiany jak w środę młody zda prawko bo już się o galanta dopytuje czy mu go dam/sprzedam....

AidsD - 07-07-2023, 08:20

Bizi78 napisał/a:
ix20 1.6pb

mnie się model wyżej podoba

Bizi78 - 09-07-2023, 10:03

Dzisiaj kolejna poważna awaria w Żabie, padła H4 :mrgreen: .
Oczywiście nie padała prawa tylko lewa, czyli musiałem wyrwać aku :evil: .
Przy okazji aku poszło do ładowania.

jacek11 - 09-07-2023, 12:04

Widzę porządny prostownik 8) Stary niezniszczalny sprzęt,
Bizi78 - 09-07-2023, 13:22

Na aucie z podpiętymi klemami ładuję elektronicznym a po za autem porządną polską produkcją :wink: .
Planowałem dzisiaj trochę przeprać auto w środku ale pogoda za oknem to dramat.