To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

robertdg - 25-01-2012, 08:00

polaff napisał/a:
Czy zwrotnica z wersji poliftowej będzie p&p do rocznika 1998?
nie chodzi mi tylko o mocowanie zawieszenia, lecz również o wtyk ABS'u bo to mnie najbardziej martwi - wyjęcie czujników w calości to fikcja...
Do wrześnie 2000 pasują, po wrześniu była zmiana kostki czujnika ABS i trzebabyłoby ją przelutować
polaff - 25-01-2012, 08:37

robertdg napisał/a:
była zmiana kostki czujnika ABS i trzebabyłoby ją przelutować

powiedz mi tylko, czy da się ten przewód normalnie łączyć czy jakieś mega kombinacje są potrzebne, bo jak by był problem to po prostu będę szukał zacisków z dwoma tłokami...

Krzyzak - 25-01-2012, 09:25

kostka przewodu jest w nadkolu - idź za kablem to ją znajdziesz ;)
polaff - 25-01-2012, 11:38

UWAGA, UWAGA!!!
problem hamulcowy chwilowo odwołany, pewnie będziecie się ze mnie śmiali, :oops: :roll: wstępnie miałem się nawet do tego nie przyznawać....

Wczoraj zrobiłem mega kombinację - za namową kumpla.
mam od znajomego całe przednie zawieszenie od gala z '97 roku. łącznie z piastami tarczami klockami i całą resztą.
Moje ATE się skończyły i jak wiecie jestem na etapie przygotowania do przeróbek.

Kumpel - mechanik namówił mnie by założyć te stare tarcze do mojego auta, ale całe zwrotnice leżały pod wiatą i były koszmarnie zardzewiałe, nie chciałem się zgodzić na ten złom, ale skoro się zadeklarował, ze w razie czego robota będzie gratis...

Przełożyliśmy, około 2h zajęło nam rozmontowanie tego syfu, ale zaskoczyło mnie to, że na tarczach w dość specyficzny sposób były nabite numery. Nie wypalone laser czy namalowane, lecz na wysokości piast były wytłoczone cztery głębokie wgłębienia (po około 5-7mm) i w środku tych wgłębień były wystające numery.

Po założeniu tarcz i resztek (również zardzewiałych) klocków był dramat. Nieustające bicie i szarpanie.
dziś trochę pojeździłem, cały czas spokojnie, powoli następowała poprawa, ale i tak było kiepsko.
Przejechałem około 50km. Gdy wracałem do domu, już dość wkurzony, że dałem się namówić na bezsensowne kombinacje drogę zajechał mi jakiś głąb i musiałem gwałtownie hamować.
po tej akcji drżenia i szarpanie zniknęło. :shock:
Pojeździłęm jeszcze trochę zrobiłem w sumie po tym gwałtownym hamowaniu około 20km i cały czas jest ok.
:shock:
Właśnie wróciłęm ze sklepu - zamówiłem - na próbę - najtańsze klocki jakie mieli w katalogu.

Jutro mam do zrobienia traskę około 850km więc wszystko się wyjaśni, ale na razie jestem dobrej myśli... :lol:

:lol: :lol:

Hugo - 25-01-2012, 12:41

polaff napisał/a:
Czy zwrotnica z wersji poliftowej będzie p&p do rocznika 1998?
Tak.
polaff napisał/a:
będę musiał przełożyć tzw "zwrotnice" na wszelki wypadek biorę ze sobą jarzmo identyczne jak moje.
Na 100% będziesz musiał.
polaff - 25-01-2012, 12:43

Hugo napisał/a:
Na 100% będziesz musiał
no właśnie "szrociaż" powiedział, że trafiają się zestawy w autach które rozbiera z jednym dużym tłokiem i z rozstawem śrub na jarzmie pisującym do starych "zwrotnic"
dlatego mam wątpliwości...

Hugo - 25-01-2012, 12:51

polaff napisał/a:
no właśnie "szrociaż" powiedział, że trafiają się zestawy w autach które rozbiera z jednym dużym tłokiem i z rozstawem śrub na jarzmie pisującym do starych "zwrotnic"
A o tym nie wiedziałem.
polaff - 25-01-2012, 12:54

Hugo napisał/a:
polaff napisał/a:
A o tym nie wiedziałem.

ciekawi mnie tylko kto ma rację.

No i ciekawi mnie co dalej z tymi moimi hamulcami bo padnę jeśli okaże się, że tarcze ze złomu i najtańsze klocki (66zł brutto) wytrzymają dłużej niż komplet ATE za 600zł.

wonsz - 25-01-2012, 13:39

Mam takie dziwne dźwięki. Po każdym hamowaniu odgłos się zmienia, nieraz go nie ma itp. Gdy zwalniam i lekko hamuje hałas nasila się.
Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=fvu5cdYq9h4

Słychać to na początku i pod koniec filmiku.

Anonymous - 25-01-2012, 13:42

bardziej z przodu czy z tyłu ? dużo tego może być, mogą być kończące się klocki, może być osłona tarczy hamulcowej...
polaff - 26-01-2012, 21:59

Dodam, że na tarczach ze złomu zrobiłem już ponad 850km (we wtorek zakładałem przy 285195 dziś jak wróciłem było 286053) i jest coraz lepiej. Zero drgań podczas hamowania, zero szarpania - hamuje płynnie. Zobaczymy jak długo to wytrzyma... :mrgreen:
marcinzam - 27-01-2012, 16:51

rozwiązaniem jest zestaw od Porsche , dostawa gratis :)

http://allegro.pl/porsche...2075290970.html

Krzyzak - 27-01-2012, 22:44

marcinzam napisał/a:

eee tam - używka...

pitbu77 - 28-01-2012, 10:04

Krzyzak napisał/a:
marcinzam napisał/a:

eee tam - używka...

Hieh, ale z rabatem 50% ! :lol:

Marcino - 01-02-2012, 12:26

pitbu77 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
marcinzam napisał/a:

eee tam - używka...

Hieh, ale z rabatem 50% ! :lol:

Wolałbym 2 galanty za te pienidze kupić lub chodzić piechota.....